ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γαλλία: Σάλος με συνεργάτιδα του Μακρόν - Τα εσώρουχα της κόστισαν πολύ ακριβά στο κράτος

Τα εσώρουχα μιας βουλευτή από τη Γαλλία κόστισαν πολύ πιο… ακριβά από ότι μπορεί να περίμενε, καθώς διαπιστώθηκε ότι χρέωνε τις αγορές στα έξοδα που δικαιούνταν λόγω της βουλευτικής της ιδιότητας, με αποτέλεσμα να χάσει και την έδρα της στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Η βουλευτής, Κοραλί Ντιμπόστ, αντιπρόεδρος του «Δημοκρατία Εμπρός!» του Εμανουέλ Μακρόν, η οποία θεωρείται και ανερχόμενο αστέρι στο κόμμα του Γάλλου προέδρου, παραιτήθηκε από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση καθώς ανακαλύφθηκε ότι χρέωνε μεγάλα ποσά στα βουλευτικά της έξοδα, για να αγοράσει πανάκριβα εσώρουχα.


Η παραίτησή της αποτελεί πλήγμα για τις κρίσιμες, για τον Εμανουέλ Μακρόν, εκλογές του Ιουνίου, καθώς η ίδια διεκδικούσε την επανεκλογή της. Σημειώνεται, ότι η βουλευτής ξόδευε πάνω από 2.000 ευρώ το μήνα σε εσώρουχα και ρούχα, όταν ελέγχθηκαν οι δαπάνες της.

Η πρώην – πλέον – βουλευτής κατηγορείται για κακή διαχείριση των οικονομικών της αλλά και των συνεργατών της, σε εμπιστευτική έκθεση που υποβλήθηκε στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και δημοσίευσε ο ερευνητικός οργανισμός Mediapart, καθώς φαίνεται πως τους ζητούσε να κατασκοπεύουν το προσωπικό του σπιτιού της αλλά και να της πηγαίνουν ρούχα στο στεγνοκαθαριστήριο και παπούτσια στον τσαγκάρη.

Ποια είναι η Κοραλί Ντιμπόστ

Η 39χρονη Κοραλί Ντιμπόστ είχε επιλεχθεί προσωπικά από τον Εμανουέλ Μακρόν για το κόμμα του και είχε εκλεγεί βουλευτής στο Μονπελιέ το 2017. Διατηρούσε σχέση με τον υπουργό Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βερά, όμως πέρυσι χώρισαν. Είναι πρώην στέλεχος σχολής διοίκησης επιχειρήσεων.

Στην ανάλυση των εξόδων της, φάνηκε πως χρησιμοποιούσε 1.500 έως 2.000 ευρώ από τις περίπου 5.734 ευρώ δαπάνες που δικαιούνταν ως βουλευτής κάθε μήνα. Όμως, αυτές οι δαπάνες θα πρέπει να γίνουν για τα επίσημα καθήκοντα των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης.

Σημειώνεται ότι ο ετήσιος μισθός των Γάλλων βουλευτών κυμαίνεται στις 86.000 ευρώ ή περίπου 7.200 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, στην εμπιστευτική έκθεση αποκαλύπτεται ότι το 2019 πήρε και ένα δάνειο από τράπεζα για να καλύψει μια υπερανάληψη 7.000 ευρώ και έκτοτε έπαιρνε το ένα δάνειο μετά το άλλο για να μπορέσει να χρηματοδοτεί τον πολυτελή τρόπο ζωή της.

Πώς εξήγησε τις δαπάνες της η ίδια

Η Κοραλί Ντιμπόστ αρνήθηκε ότι υπέπεσε σε κάποιο σφάλμα και έκανε λόγο για άδικες επιθέσεις που έχουν στόχο να πληγεί ο Εμανουέλ Μακρόν. Όμως, 48 ώρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ανακοίνωσε την παραίτησή της.

«Ήρθε η ώρα να αποσυρθώ από τον πολιτικό βίο και να αφοσιωθώ στην οικογένειά μου. Δεν θα είμαι υποψήφια για επανεκλογή. Τις τελευταίες ημέρες βρέθηκα στο στόχαστρο άδικων επιθέσεων, οι οποίες αδικούν την πολιτική μου ομάδα ενόψει των εκλογών και γενικότερα τη δημοκρατία», έγραψε στο Twitter.

Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα μιας «cabal», δηλαδή μιας κλειστής ομάδας και ότι την παραπλάνησαν οι συνεργάτες της για τις δαπάνες των βουλευτών ενώ συμπλήρωσε πως επέστρεψε όσα λεφτά χάλασε για ρούχα και εσώρουχα.

«Ήμουν ανόητη. Δεν είμαι απατεώνισσα (…) Υπάρχουν ρούχα για την Εθνοσυνέλευση και προσωπικά ενδύματα… Δεν φοράω τα ίδια ρούχα στην προσωπική και την επαγγελματική μου ζωή», δήλωσε στο Mediapart.

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν έχει επιβάλλει αυστηρότερα πλαίσια για τις βουλευτικές δαπάνες, έχοντας ως απαίτηση από τους βουλευτές να καταθέτουν τις αποδείξεις από τα λεφτά που χαλάνε από τα ετήσια επιδόματα που τους χορηγούνται.

Ειδικότερα, η γαλλική κυβέρνηση χορηγεί περίπου 65.000 ευρώ επίδομα για προσωπικά έξοδα, 19.000 ευρώ για εξοπλισμό γραφείου, έξοδα αλληλογραφίας, τηλεφώνων και χρήση ταξί και 127.000 ευρώ για την κάλυψη των αμοιβών των συνεργατών τους.

Όμως, τα ΜΜΕ σχολιάζουν πως το ξέσπασμα του εν λόγω σκανδάλου αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον Εμανουέλ Μακρόν, μόλις 1,5 μήνα πριν τις εκλογές του Ιουνίου, που το κόμμα του θέλει να διατηρήσει την πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενώ δέχεται απειλές και από την Αριστερά αλλά και από την Ακροδεξιά.

Διαβάστε επίσης

Κρεμλίνο: Η στήριξη της Δύσης στο Κίεβο εμποδίζει τη γρήγορη ολοκλήρωση της «στρατιωτικής επιχείρησης»Κόσμος

Η στρατιωτική βοήθεια και οι πληροφορίες που δίνουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία εμποδίζουν τη Ρωσία να ολοκληρώσει «γρήγορα» αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στ...

Ο ΕΜΑ ελπίζει να εγκρίνει εμβόλια προσαρμοσμένα στις παραλλαγές της Covid έως το φθινόπωροΚόσμος

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι ελπίζει πως θα έχει εμβόλια προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση παραλλαγών του κορονοϊού, όπως η Όμικρον, τα οποία θα εγκρι...

Επικοινωνία Ερντογάν με Μακρόν: «Πολύ σημαντικές οι σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας»Κόσμος

Τα βήματα για την ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας – Γαλλίας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας των ...

Ισραήλ: Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις Λαβρόφ σχετικά με τον ΧίτλερΚόσμος

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή κ...

Έρευνα για «ξένη παρέμβαση και παραπληροφόρηση» στην ιταλική τηλεόραση ξεκίνησε κοινοβουλευτική επιτροπήΚόσμος

Ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για «παραπληροφόρηση» στην ιταλική τηλεόραση εν μέσω πολεμικής για την συχνή εμφάνιση ρώσων προσκεκλημένων στις τηλεοπτικές εκπομπέ...

ΠΟΥ: Ο πραγματικός αριθμός των θανάτων της πανδημίας παγκοσμίως σχεδόν τριπλάσιος από τον επισήμως καταγεγραμμένοΚόσμος

Η πανδημία της Covid-19 ευθυνόταν για τον θάνατο 13 έως 17 εκατομμυρίων ανθρώπων στο κόσμο μέχρι το τέλος του 2021, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τους επισήμως καταγεγραμμένους θανά...

Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID: Παράταση για ακόμη ένα χρόνο αποφάσισε το Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΚόσμος

Για ακόμη ένα χρόνο θα ισχύει κατά πάσα πιθανότητα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 για τις μετακινήσεις των πολιτών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, όπου σύμφωνα με την αν...