ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Ερντογάν σχεδιάζει να διώξει 1 εκατ. Σύρους από την Τουρκία

Πρόγραμμα μαζικής αποχώρησης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, προαναγγέλλει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι γίνονται προετοιμασίες για να μπορέσουν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες να επιστρέψουν εθελουσίως στην πατρίδα τους.

 

Οι κύριες τοποθεσίες που εξετάζονται για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων είναι συνοριακές περιοχές στη βόρεια Συρία, τις οποίες η Άγκυρα έχει καταλάβει.

 

Περίπου 500.000 Σύροι έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα τους, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

«Στις περιοχές ασφαλείας που έχει δημιουργήσει η Τουρκία από το 2016, έχουν επιστρέψει περίπου 500.000 Σύροι πολίτες.  Υποστηρίζουμε τα σχέδια της επιστροφής των προσφύγων με οικειοθελή χαρακτήρα,  έχοντας  στόχο τη συγκράτηση του προσφυγικού κύματος στα σύνορα», «τωρα ετοιμαζόμαστε για ένα νέο σχέδιο της οικειοθελούς επιστροφής ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Το σχέδιο ουσιαστικά σηματοδοτεί «στροφή» στην έως τώρα στάση του Ερντογάν, που έλεγε ότι οι πρόσφυγες αποτελούν κομμάτι της Τουρκίας και θα μείνουν εδώ.

 

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, εξήγησε ότι η αλλαγή στη στάση Ερντογάν έναντι των Σύρων προσφύγων ενδεχομένως να σχετίζεται με τις δυσμενέστατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι χάνει σε μονομαχία στο δεύτερο γύρο εκλογών, όποιος και αν είναι ο αντίπαλός του. Την ώρα που η οικονομική κρίση στην Τουρκία πλήττει τα εισοδήματα των Τούρκων, βαθαίνει στην κοινωνία η αντίληψη ότι «φταίνε η πρόσφυγες» και ο Ερντογάν προσπαθεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα.

 

Οι μετρήσεις της δημοσκόπησης της Metropol με τα ποσοστά του Ερντογάν και των πιθανών αντιπάλων του σε περίπτωση δεύτερου γύρου είναι οι εξής:

 

- Μασούρ Γιαβάς (δήμαρχος Άγκυρας) 53,9% - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 36,5%

- Ιμάμογλου (δήμαρχος Κωνσταντινούπολης) 49,7% - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 40,9%

- Κιλιντσντάρογλου 43,3% - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 42,5%

- Ακσενέρ 43,8% - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 41,9%

Διαβάστε επίσης

Φον ντερ Λάιεν:Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, με σταδιακό εμπάργκο πετρελαίουΚόσμος

Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, παρουσίασε σήμερα από το ΕυρωπαΪκό Κοινοβούλιο στο Στρασβού...

Εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας εισηγείται η ΕΕ - Τι περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεωνΚόσμος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Τρ...