Πανδημικό κύμα παχυσαρκίας πλήττει την Ευρώπη
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πανδημία παχυσαρκίας, ανέφερε χθες στην έκθεση που παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οπως εκτιμά, εξαιτίας της κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 200.000 καρκίνοι και σημειώνονται 1,2 εκατ. θάνατοι.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας που εκπονείται για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια για αυτό το θέμα από τον ΠΟΥ. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι στη Γηραιά Ηπειρο διαρκώς αυξάνονται και το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Επίσης λένε ότι καμία χώρα δεν πρόκειται να προσεγγίσει τον στόχο του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού, που είναι ο υποδιπλασιασμός των «κρουσμάτων» παχυσαρκίας έως το 2025.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, 59% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο 8% των παιδιών κάτω των πέντε ετών και στο 1% των παιδιών σχολικής ηλικίας.
Η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται η συγκεκριμένη ασθένεια στην Ευρώπη είναι υψηλότερη απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιφέρεια, εξαιρουμένων των Ηνωμένων Πολιτειών. «Είναι πολύ ανησυχητικό ότι διαπιστώνουμε αύξηση της συχνότητας των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια» (ο ΠΟΥ συμπεριλαμβάνει 53 κράτη), καταλήγει η έκθεση.
Το υπερβολικό σωματικό βάρος συνδέεται με πλήθος παθολογικών καταστάσεων, όπως μυοσκελετικές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2, καρδιολογικά νοσήματα και τουλάχιστον 13 μορφές καρκίνου. Το υπερβολικό σωματικό λίπος, άλλωστε, συμβάλλει στον πρόωρο θάνατο και προκαλεί πλήθος αναπηριών.
Ως παχύσαρκος ορίζεται όποιος έχει δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 30 και ως υπέρβαρος όταν ο ίδιος δείκτης είναι από 25 έως 29,9. Σύμφωνα με την έρευνα, οι παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες στην Ευρώπη είναι περισσότερες.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι υπέρβαροι και κυρίως οι παχύσαρκοι βρέθηκαν σε δεινή θέση, διότι αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτοι στην COVID-19. Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί στην κινητικότητα και η μεταβολή της κατανάλωσης τροφίμων, εξαιτίας των περιορισμών στην κίνηση, αναμένεται να αφήσουν ισχυρό αποτύπωμα στην υγεία του γενικού πληθυσμού.
Πάντως, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την περιφέρεια της Ευρώπης, δρ Χανς Κλούγκε, τόνισε ότι ακόμα και τώρα είναι δυνατή η αντιστροφή της κατάστασης. «Δημιουργώντας περιβάλλοντα τα οποία ενθαρρύνουν και προωθούν τις επενδύσεις στην υγεία και στην καινοτομία και ενισχύοντας τα υγειονομικά μας συστήματα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία στην ήπειρό μας».
ΑΠΕ ΜΠΕ