ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόρρητο έγγραφο “βόμβα” από το Nordic Monitor: Ο Ερντογάν επικοινωνούσε με τρομοκράτες και μαφιόζους από κρατικά τηλέφωνα

 

Το σκάνδαλο, το οποίο αποκαλύφθηκε σε υπόθεση του 2018 που εκδικάστηκε από το 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, αφορούσε δεκάδες ασφαλή κινητά τηλέφωνα που παραδόθηκαν σε ανώτερα στελέχη και κυβερνητικές υπηρεσίες. Τα τηλέφωνα χρησιμοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρκετούς υπουργούς, τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου.

 
Τα ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς παραδόθηκαν σε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους από την υπηρεσία πληροφοριών MIT, αφού δημιουργήθηκαν από μηχανικούς που απασχολούνταν στο Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας της Τουρκίας (TUBITAK), έναν κορυφαίο κυβερνητικό φορέα επιστήμης και τεχνολογίας.
 
Η έκθεση κατέστησε σαφές ότι τα ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς που επισημάνθηκαν χρησιμοποιήθηκαν από τον Ερντογάν προσωπικά και από αρκετά μέλη του στενού του κύκλου, συμπεριλαμβανομένου του κύριου συμβούλου Sefer Turan, ύποπτου σε έρευνα για την τρομοκρατία της Quds Force. Υπεκλάπησαν, επίσης, οι τηλεφωνικές κλήσεις του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν και ορισμένων από τους πράκτορές του, οι οποίοι είναι επίσης ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις από τους τούρκους εισαγγελείς.

Άλλα άτομα, τα τηλέφωνα των οποίων επίσης τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ήταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, ο τσάρος της οικονομίας Ali Babacan, ο υφυπουργός και κορυφαίος γραφειοκράτης Efgan Ala, ο υπουργός Οικονομίας Zafer Caglayan, ο οποίος κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ για σχέδιο παραβίασης κυρώσεων που αφορούσε το Ιράν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Besir Atalay, γνωστός φιλο-ιρανός πράκτορας, και πολλοί άλλοι.

Οι έρευνες διαφθοράς και τρομοκρατίας που διεξήγαγαν οι εισαγγελείς μεταξύ 2012 και 2014 είχαν αποκαλύψει πώς ο Ερντογάν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του και ορισμένοι σύμβουλοι και υπουργοί του συνεργάζονταν προφανώς με γνωστούς εγκληματίες, άτομα από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος και υπόπτους για τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων πυρήνων που συνδέονται με τους πράκτορες της ιρανικής Δύναμης Quds.

Αν και αυτά τα ίχνη υποκλαπέντων επικοινωνιών που βρέθηκαν στους υπολογιστές της TIB δεν δείχνουν απαραίτητα ότι όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμπλέκονταν σε παρανομίες ή παραβίασαν τον νόμο, αποδεικνύουν σίγουρα ότι με κάποιον τρόπο ήρθαν σε επαφή με άτομα που παρακολουθούνταν από την αστυνομία ή τις μυστικές υπηρεσίες εκείνη την περίοδο στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών που κάνουν οι Αρχές για να μάθουν περισσότερα για τα δίκτυα εγκλήματος και τρομοκρατίας στην Τουρκία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τέθηκαν στο επίκεντρο των ερευνών με εντολή εισαγγελέα αν και δεν ήταν απαραιτήτως οι ίδιοι ύποπτοι. Ωστόσο, μιλούσαν με άτομα που βρίσκονταν υπό έρευνα χρησιμοποιώντας ασφαλή τηλέφωνα που είχαν δοθεί από την κυβέρνηση.

 

Οι κινήσεις του Ερντογάν

Το Nordic Monitor έχει δημοσιεύσει μυστική υποκλοπή που έδειξε ότι ο Ερντογάν παρέδωσε παράνομα ένα ασφαλές τηλέφωνο σε εκπρόσωπο ενός πρώην χρηματοδότη της Αλ Κάιντα, ώστε να μην μπορούν να υποκλαπούν οι συνομιλίες του.

Σύμφωνα με υποκλαπείσα κλήση μεταξύ του προσωπάρχη του Ερντογάν Hasan Dogan και του Osama Qotb, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Yasin al-Qadi -ο οποίος περιλαμβανόταν ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα τόσο στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ όσο και στον κατάλογο του ΟΗΕ για πολλά χρόνια- οι δύο τους συζήτησαν πώς να πραγματοποιήσουν τηλεφωνική κλήση χρησιμοποιώντας το ασφαλές τηλέφωνο.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ του Dogan και του Qotb -η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2013 στις 18:53 μέσω κανονικών γραμμών κινητής τηλεφωνίας- ο προσωπάρχης του Ερντογάν είπε στον Qotb ότι το αφεντικό του, ο τούρκος πρόεδρος δηλαδή, ζήτησε από τον Qotb να τον καλέσει στο τηλέφωνο της κατοικίας του σε τρία λεπτά χρησιμοποιώντας το ασφαλές τηλέφωνο. «Σου έμαθαν πώς να κάνεις την κλήση;» ρώτησε ο Dogan, με τον Qotb να απαντά καταφατικά, αποδεικνύοντας ότι είχε λάβει νωρίτερα εκπαίδευση για τη χρήση του τηλεφώνου από τους άνδρες του Ερντογάν.

Ο Qotb ανέλυσε εν συντομία τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούσε την κλήση με τον επικεφαλής του επιτελείου του Ερντογάν και είπε ότι θα πατούσε ένα πράσινο κουμπί στο τηλέφωνο για να κάνει την κλήση ασφαλή.

Το τηλέφωνο που αναφερόταν στην υποκλαπείσα κλήση είναι ένα κρυπτογραφημένο τηλέφωνο δεύτερης γενιάς με την ονομασία Milcep-K2, το οποίο παρήχθη εγχώρια σε περιορισμένο αριθμό από την TUBITAK. Η διανομή των τηλεφώνων στην ανώτερη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έγινε με τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT).

Με πληροφορίες από Nordic Monitor/Abdullah Bozkurt/hellasjournal.gr

Διαβάστε επίσης

Εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας εισηγείται η ΕΕ - Τι περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεωνΚόσμος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Τρ...

Ανταλλαγή λεκτικών πυρών μεταξύ του Γερμανού καγκελαρίου και του Ουκρανού πρέσβηΚόσμος

Οι πιέσεις προς την κατεύθυνση του Γερμανού καγκελαρίου Σολτς για ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας έλαβαν τη μορφή κλινάμαξας και… λουκάνικου. Η πρώ...

Επιδημία δάγκειου πυρετού στην Ακτή Ελεφαντοστού: 11 κρούσματα, 1 θάνατος από τον ΜάρτιοΚόσμος

Το υπουργείο Υγείας της Ακτής Ελεφαντοστού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η επιδημία δάγκειου πυρετού, ιογενούς ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια, η οποία κηρύχθηκε την 22η Μαρ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα στο Ντονμπάς - Η ένταση «απλώνεται» στη Μολδαβία Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 70η ημέρα εισβολής Newsroom/kathimerini.gr Η 70ή ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία ξημέρωσε με πολλές ουκρανικές πόλεις να έχουν δεχ...

Γαλλία: Ο Μελανσόν ενώνει δυνάμεις με Κομμουνιστές και Οικολόγους – Ο Μακρόν συναντήθηκε με τον ΣαρκοζίΚόσμος

Μετά τους Οικολόγους και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συμφώνησε σήμερα να κατέβει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου σε κοινό ψηφοδέλτιο με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του...

ΠΟΥ: Σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί σχεδόν 230 κρούσματα της μυστηριώδους ηπατίτιδας που πλήττει παιδιάΚόσμος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεχίζει να λαμβάνει δεκάδες ειδοποιήσεις για αδιευκρίνιστης αιτιολογίας κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, με συνολικά σχεδόν 230 πιθανά κρούσμα...