ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα στο Ντονμπάς - Η ένταση «απλώνεται» στη Μολδαβία

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 70η ημέρα εισβολής

Η 70ή ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία ξημέρωσε με πολλές ουκρανικές πόλεις να έχουν δεχθεί πυραυλικές επιθέσεις και τη χαλυβουργία Άζοφσταλ στη Μαριούπολη να υφίσταται συνεχές σφυροκόπημα καθώς η αντίσταση των υπερασπιστών της φαίνεται πλέον να κάμπτεται.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των εξελίξεων του πολέμου κατά τις τελευταίες ώρες:

  • Αλλεπάλληλες επιθέσεις από αέρος καταγράφονται στις περισσότερες πόλεις της Ουκρανίας από το απόγευμα της Τρίτης ως το πρωί της Τετάρτης, σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να επισπεύσει τα αποτελέσματα της εισβολής της επί τους εδάφους, την ώρα που προσπαθεί να κατοχυρώσει τις θέσεις της στην ανατολική και νότια Ουκρανία.
  • Κύριοι στόχοι των Ρώσων είναι σιδηροδρομικές υποδομές από άκρου εις άκρον της Ουκρανίας, καθώς με τρένα φτάνουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις οι Δυτικές οπλικές ενισχύσεις.
  • Τουλάχιστον 21 νεκροί καταγράφηκαν την Τρίτη στο Ντονέτσκ από ρωσικές επιθέσεις σύμφωνα με τον τοπικό Ουκρανό κυβερνήτη.
  • Δεκάδες άμαχοι που μπόρεσαν και διέφυγαν από την πολιορκία της χαλυβουργίας Άζοφσταλ έφτασαν τα ξημερώματα στην πόλη Ζαπορίζια με ασφάλεια.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ισχυρή προτίμηση υπέρ ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καλεί σε διεύρυνση των κυρώσεων κατά των Ρώσων προπαγανδιστών.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί με διακοπή κάθε εξαγωγής προς την Ευρώπη, προ της πιθανότητας ακόμη αυστηρότερων κυρώσεων από τη Δύση.
  • Για νέα επίθεση στο έδαφός της κατηγορεί η αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, Τρανσδνειστερία, την Ουκρανία.
07:50
 

Ουκρανία: 21 κάτοικοι σκοτώθηκαν, 27 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στο Ντονέτσκ, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης

Οι ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία σκότωσαν σήμερα 21 αμάχους και τραυμάτισαν 27, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πάβλο Κιριλένκο σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Ο Κιριλένκο είπε ότι ο αριθμός, ο οποίος περιλαμβάνει 10 νεκρούς σε εργοστάσιο οπτάνθρακα στην πόλη Αβντιίβκα που αναφέρθηκαν νωρίτερα, ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων στην περιοχή μετά την επίθεση τον περασμένο μήνα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση.

07:50
 

Ντράγκι: Μοντέλο πανδημίας για την Ουκρανία

Για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ρήξης με τη Ρωσία, ενώ ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για αντίποινα.

 
07:33
 

Ρωσικές μονάδες προσπαθούν να προελάσουν στο Ντονμπάς από βορρά

Μονάδες του στρατού της Ρωσίας αποπειρώνται να προωθηθούν περαιτέρω στην περιοχή Ντονμπάς (ανατολικά) από τον βορρά, για να περικυκλώσουν ουκρανικές δυνάμεις εκεί, ανέφερε χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Μονάδες τεθωρακισμένων, πεζικού και αλεξιπτωτιστών έπληξαν στόχους στη γραμμή του μετώπου μεταξύ της Ιζιούμ και της Μπάρβενκοφ, σημείωσε.

Για να υποστηρίξουν την προέλασή τους, «οι εισβολείς μετακίνησαν συστοιχίες βαρέων ολμοβόλων 240 χιλιοστών Τιουλπάν και εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Σμιρτς από την περιοχή Μπιέλγκοροντ σε αυτή της Ιζιούμ», πάντα κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Ρωσικές μονάδες επιτίθενται επίσης στις πόλεις Λίμαν, Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, συνεχίζοντας την έφοδό τους προς τη Λίμαν, τη Σίβερσκ και τη Σλοβιάνσκ, ανέφερε ακόμη η ενημέρωση του επιτελείου, κατά το οποίο δεν είναι σαφές εάν σημείωσαν εδαφικά κέρδη.

07:33
 

Η υποστήριξη στις παραδόσεις όπλων συρρικνώνεται στη Γερμανία

Το ποσοστό των Γερμανών που τάσσονται υπέρ της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας συρρικνώνεται, υποδεικνύει δημοσκόπηση που μεταδόθηκε χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με την έρευνα Trendbarometer για λογαριασμό των RTL/ntv, το ποσοστό των Γερμανών που τάσσεται υπέρ των παραδόσεων όπλων μειώθηκε στο 46%, από 55% στις αρχές Απριλίου. Το ποσοστό όσων εναντιώνονται κατηγορηματικά στην αποστολή όπλων αυξήθηκε από το 33% στο 44% το ίδιο διάστημα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων –το 70%– εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω της διπλωματίας και των συνομιλιών· αντίθετα, το 24% θεωρεί πως η λύση χρειάζεται να είναι στρατιωτική.

Η μεταστροφή του κλίματος στη Γερμανία καταγράφεται την ώρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκρίνει παραδόσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων.

Κατά τη δημοσκόπηση, το 57% των Γερμανών θεωρεί ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του πολέμου σε άλλες χώρες, αν όχι στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 34% δεν θεωρεί πως θα συμβεί αυτό.

07:33
 
Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία πως κατέσχεσε 400.000 τόνους σιτηρών

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία πως αφαίρεσε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της από την 24η Φεβρουαρίου.

Πρόκειται χονδρικά για το ένα τρίτο των αποθεμάτων σιτηρών στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, συνόψισε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, ο Τάρας Βισότσκι, μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες βράδυ.

Πριν ξεσπάσει η σύρραξη, στις περιοχές αυτές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. «Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού.

07:32
 

Ρωσία: Κλιμακώνει την κόντρα με το Ισραήλ ο Λαβρόφ

Τους ναζί της Ουκρανίας στηρίζει το Ισραήλ, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

 

07:31
 

Υπέρ του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γενίκευση των κυρώσεων κατά Ρώσων θέλει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

07:31

Γερμανία – Ουκρανία: Προσβεβλημένα λουκάνικα και απρέπειες

Ανταλλαγή λεκτικών πυρών μεταξύ του Γερμανού καγκελαρίου και του Ουκρανού πρέσβη.

07:31

Μολδαβία: Οι φιλορώσοι στην Υπερδνειστερία κατηγορούν το Κίεβο για νέα επίθεση με UAV

Εκφράζονται ανησυχίες πως η σύρραξη οδεύει να εξαπλωθεί στην Υπερδνειστερία.

07:30
 

Σύνοψη της 69ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Περισσότεροι από 150 άνθρωποι, που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο Αζόφσταλ της Μαριούπολης, οδηγήθηκαν στην Ζαπορίζια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί παραμένουν στο αχανές χαλυβουργείο, ενώ περίπου 30 άνθρωποι που βγήκαν με ασφάλεια από τις εγκαταστάσεις επέλεξαν να παραμείνουν στην ερειπωμένη πόλη προκειμένου να μάθουν για την τύχη των οικείων τους.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα ισχυρή επίθεση κατά του Αζόφσταλ, σύμφωνα με μαρτυρία αξιωματικού του ουκρανικού στρατού που παραμένει στο χώρο. Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης αναφέρουν ότι ο ελληνικής καταγωγής Μιχαήλ, που είχε στείλει μήνυμα στο πλαίσιο της ομιλίας Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, έχασε τη ζωή του.
  • Σειρά πυραυλικών επιθέσεων εξαπέλυσε η Ρωσία το βράδυ της Τρίτης, στοχεύοντας αρκετές ουκρανικές πόλεις. Πλήγμα δέχθηκε η δυτική πόλη Λβιβ, όπου χτυπήθηκαν τρεις υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας και ο ουκρανικός σιδηρόδρομος.
  • Οι ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Ντονέτσκ είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 21 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 27, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν εργοστάσιο στην πόλη Αβντίικα, στην ανατολική Ουκρανία.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει τον έκτο κύκλο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει σχέδιο για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
  • Ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υποσχέθηκε να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εάν οι δύο χώρες αποφασίσουν να ενταχθούν στη συμμαχία.
  • Το Πεντάγωνο περιέγραψε την επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας ως «αναιμική». Όπως σημειώνει, ο ρωσικός στρατός κινείται αργά για να αποτραπεί ο κίνδυνος να έχει παρόμοιες βαριές απώλειες που υπέστη κατά την πρώτη φάση του πολέμου.
  • Δίωρη συνομιλία είχε ο Πούτιν με τον Μακρόν. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομόλογό του ότι «οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σταματήσουν τα εγκλήματα του ουκρανικού στρατού». Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη η Ρωσία πρέπει να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος του συμβουλίου ασφαλείας.
  • Απευθυνόμενος στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «η Ουκρανία θα κερδίσει» τον πόλεμο και «θα είναι ελεύθερη». Ο Τζόνσον ήταν ο πρώτος ηγέτης που μίλησε στην ουκρανική Βουλή από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση.
  • Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, κατήγγειλε τη ρωσική προπαγάνδα περί χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αντί να βάλει τέλος στον πόλεμο «απειλεί να βάλει τέλος στην ανθρωπότητα».

Διαβάστε επίσης

Εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας εισηγείται η ΕΕ - Τι περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεωνΚόσμος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Τρ...

Ανταλλαγή λεκτικών πυρών μεταξύ του Γερμανού καγκελαρίου και του Ουκρανού πρέσβηΚόσμος

Οι πιέσεις προς την κατεύθυνση του Γερμανού καγκελαρίου Σολτς για ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας έλαβαν τη μορφή κλινάμαξας και… λουκάνικου. Η πρώ...

Επιδημία δάγκειου πυρετού στην Ακτή Ελεφαντοστού: 11 κρούσματα, 1 θάνατος από τον ΜάρτιοΚόσμος

Το υπουργείο Υγείας της Ακτής Ελεφαντοστού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η επιδημία δάγκειου πυρετού, ιογενούς ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια, η οποία κηρύχθηκε την 22η Μαρ...

Απόρρητο έγγραφο “βόμβα” από το Nordic Monitor: Ο Ερντογάν επικοινωνούσε με τρομοκράτες και μαφιόζους από κρατικά τηλέφωναΚόσμος

        Από απόρρητα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του  Nordic Monitor  αποκαλύφθηκε  ότι ύποπτοι εγκληματίες και τρομοκράτες είχαν έρθει σε επαφή με ανώτερους  τούρκους αξιωμα...

Γαλλία: Ο Μελανσόν ενώνει δυνάμεις με Κομμουνιστές και Οικολόγους – Ο Μακρόν συναντήθηκε με τον ΣαρκοζίΚόσμος

Μετά τους Οικολόγους και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συμφώνησε σήμερα να κατέβει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου σε κοινό ψηφοδέλτιο με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του...