ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιατί πήγε τώρα η Πελόζι στο Κίεβο, τι συμβολίζει το απροειδοποίητο ταξίδι της -«Θα νικήσουμε μαζί», της είπε ο Ζελένσκι


Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και άλλα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου συναντήθηκαν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τη χώρα του «μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος».

Τόσο η Πελόζι όσο και ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσαν στη δημοσιότητα το πρωί της Κυριακής πλάνα από την επίσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Σε ανακοίνωση του γραφείου της Πελόζι, αναφέρεται ότι η επίσκεψη ήταν η πρώτη στην Ουκρανία από επίσημη αντιπροσωπεία του Κογκρέσου μετά την εισβολή της Ρωσίας και ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Πολωνία.

Ο Ζελένσκι ανέβασε στο Twitter βίντεο που δείχνει να υποδέχεται την αμερικανική αντιπροσωπεία ο ίδιος και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι σε εξωτερικούς χώρους, προτού εισέλθουν σε μια αίθουσα συνεδριάσεων.


«Σας επισκεπτόμαστε για να σας πούμε ευχαριστώ για τον αγώνα σας για την ελευθερία. Βρισκόμαστε στα σύνορα της ελευθερίας και ο αγώνας σας είναι αγώνας για όλους. Η δέσμευσή μας είναι να είμαστε δίπλα σας μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος», δήλωσε η Πελόζι από το Κίεβο.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα μετά το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν στο Κίεβο. Οι δυο τους υποσχέθηκαν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.

«Θα νικήσουμε και θα νικήσουμε μαζί»
Στη δήλωσή της, η Πελόζι είπε ότι ο Ζελένσκι μετέφερε την ανάγκη για ασφάλεια, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια για την «αντιμετώπιση του καταστροφικού ανθρώπινου απολογισμού του ουκρανικού λαού από τη διαβολική εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Η αντιπροσωπεία μας, με υπερηφάνεια μετέφερε το μήνυμα ότι πρόσθετη αμερικανική υποστήριξη είναι καθ' οδόν», δήλωσε η Πελόζι.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. «Πρέπει να ξέρετε ότι θα νικήσουμε, και θα νικήσουμε μαζί», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανέβασε στο Twitter η Πελόζι.


Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν και άλλοι Αμερικανοί νομοθέτες, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γκρέγκορι Μικς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σιφ.

Γιατί η χρονική στιγμή του ταξιδιού της Πελόζι στο Κίεβο έχει σημασία
Το απροειδοποίητο ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έρχεται την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς η εισβολή της Ρωσίας εκτείνεται στον τρίτο μήνα της.

Την περασμένη εβδομάδα, ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις του Ζελένσκι, μια ομάδα 40 κρατών που συγκεντρώθηκε από τις ΗΠΑ στη Γερμανία συμφώνησε να εξορθολογίσει και να επιταχύνει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία. «Πρέπει να κινηθούμε με την ταχύτητα του πολέμου», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στο Κίεβο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Πέμπτη νομοθεσία που θα επέτρεπε στον Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει έναν νόμο της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστό ως νόμο περί δανεισμού-μίσθωσης του 1941, για την ταχεία προμήθεια όπλων στην Ουκρανία με δάνειο, όπως αναφέρει το CNN. Ο νόμος αυτός δημιουργήθηκε αρχικά για να βοηθήσει τις δυνάμεις που πολεμούσαν τον Χίτλερ και αντανακλά την επείγουσα ανάγκη του Κογκρέσου να στηρίξει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Όπως προαναφέρθηκε, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε την Πέμπτη από το Κογκρέσο επιπλέον 33 δισεκατομμύρια δολάρια με στόχο την υποστήριξη της Ουκρανίας κατά τους επόμενους μήνες, καθώς ο βίαιος και αδυσώπητος πόλεμος της Ρωσίας εισέρχεται σε νέα φάση. Ο Μπάιντεν περιέγραψε επίσης μια πρόταση που θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στους Ρώσους ολιγάρχες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χρημάτων από τα κατασχεθέντα περιουσιακά τους στοιχεία για τη χρηματοδότηση της άμυνας της Ουκρανίας.

Το πακέτο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα άλλα πακέτα που έχουν προταθεί και είναι υπερδιπλάσιο από την εισροή 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που ενέκρινε το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα.

Ο Ζελένσκι τόνισε τη σημασία της οικονομικής βοήθειας στη συνάντησή του με την Πελόζι. Η επίσκεψη της, σηματοδοτεί ένα σημαντικό μέτρο δέσμευσης για τη στήριξη της Ουκρανίας από το υψηλότερο επίπεδο της αμερικανικής ηγεσίας.

Η ιστορία πίσω από το μετάλλιο που απένειμε ο Ζελένσκι στην Πελόζι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε στη Πελόζι μερικά συμβολικά δώρα κατά το ταξίδι της στο Κίεβο το Σάββατο, ευχαριστώντας την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για την υποστήριξή της στην Ουκρανία.


Φωτογραφία: AP
Ο Ζελένσκι απένειμε στην Πελόζι το «παράσημο της πριγκίπισσας Όλγας» για τη «σημαντική προσωπική της συμβολή» στην ενίσχυση των ουκρανικών και αμερικανικών δεσμών. Η Όλγα ήταν η πρώτη γυναίκα που κυβέρνησε το Ρως του Κιέβου, το πρώτο ανατολικοσλαβικό κράτος. Το παράσημο που φέρει το όνομά της, απονέμεται σε γυναίκες που έχουν επιτύχει σημαντική επιτυχία στην πολιτική και την κοινωνία. Στην ουσία, πρόκειται για την προσωποποίηση της γυναικείας δύναμης στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, έδωσε επίσης στην Πελόζι μια ουκρανική σημαία την οποία είχε υπογράψει μαζί με γυναίκες βουλευτές, μεταξύ των οποίων και εκείνες με τις οποίες η Νάνσι Πελόζι συναντήθηκε πρόσφατα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της, Ντρου Χάμιλ.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έπιασαν Ρώσους κατασκόπους – Ήθελαν να κάνουν προβοκάτσια, λέει το ΚίεβοΚόσμος

Δίκτυο Ρώσων  κατασκόπων , που είχε παρεισφρήσει στο ουκρανικό γενικό επιτελείο, εξαρθρώθηκε λίγο πριν υλοποιήσει πολύνεκρη επίθεση, ανακοίνωσε η  Ουκρανία . Στόχος τους ήταν να ρί...

Αζοφσταλ: Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων – Μαρτυρίες σοκ από τους παγιδευμένουςΚόσμος

  Νέα επιχείρηση θα γίνει σήμερα προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από το Azovstal, ενώ σήμερα θα γίνει προσπάθεια και για την υπόλοιπη Μαριούπολη. Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Κυριακή ...

Bloomberg: Η ιστορική κρίση λιπασμάτων απειλεί την επισιτιστική ασφάλειαΚόσμος

Για πρώτη φορά, οι αγρότες σε όλο τον κόσμο – και μάλιστα όλοι ταυτόχρονα – δοκιμάζουν  πόσο λίγα χημικά λιπάσματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν χωρίς να καταστρέψουν τις αποδόσεις το...

Ιταλικό μπλόκο σε 654 κιλά κοκαΐνης σε κουτιά με μπανάνες που προορίζονταν για τη ΘεσσαλονίκηΚόσμος

  Τα έκρυβαν σε κουτιά με μπανάνες - Το φορτίο-«μαμούθ» εντόπισαν οι ιταλικές αρχές στο λιμάνι της Καλαβρίας - Αναζητούν τον παραλήπτη στην Ελλάδα - 200 εκατ. ευρώ θα κέρδιζαν οι δ...

Η ΕΕ προσανατολίζεται προς απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με διπλωμάτεςΚόσμος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται προς μια απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες, μετά από συνομιλίες μεταξύ της ...

Ρωσικοί βομβαρδισμοί και καταστροφή αμερικανικών όπλων σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην ΟδησσόΚόσμος

Tο ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν έναν διάδρομο προσγείωσης και ένα υπόστεγο αεροσκαφών που μέσα βρίσκονταν ξένα όπλα, σε ένα στρατιωτικ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση στην Οδησσό - Κατέστρεψαν το αεροδρόμιο, λένε οι ΟυκρανοίΚόσμος

  Οι ανακοινώσεις της Μόσχας ότι τα ρωσικά στρατεύματα  θα επικεντρώνονταν αποκλειστικά  στο ανατολικό μέτωπο για τον έλεγχο του Ντονμπάς διαψεύδονται στην πράξη - Παρατηρούνται με...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο της ΟδησσούΚόσμος

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού κατέστρεψε τον διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός της Ο...

Σχέδιο Μπάϊντεν για “brain drain” Ρώσων επιστημόνων- Η διάταξη που φέρνει ο Λευκός Οίκος στο ΚογκρέσοΚόσμος

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ένα σχέδιο να “ληστέψει” από τον Βλαντιμίρ Πούτιν μερικούς από τους καλύτερους καινοτόμους επιστήμονές του, αφαιρώντας τους υποχρεωτικούς περιορισμούς από...