ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κλιματική αλλαγή: Οι φυσικές καταστροφές θα γίνουν καθημερινός εφιάλτης, προβλέπει ο ΟΗΕ για το 2030

Από το 2030 και μετά η ανθρωπότητα αναμένεται ότι αντιμετωπίζει πάνω από μία σοβαρή φυσική καταστροφή την ημέρα καθώς ο πλανήτης εισέρχεται σε «τροχιά αυτοκαταστροφής» με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, προειδοποίησαν την Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη.

 

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες καταγράφονταν ετησίως 350 έως 500 μεσαίες έως μεγάλες φυσικές καταστροφές, όμως οι κυβερνήσεις συνήθως υποτιμούν τον αντίκτυπο στις ζωές και τα μέσα επιβίωσης των πληθυσμών, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για τις φυσικές καταστροφές που εκδίδεται κάθε δύο χρόνια.

 

Μέχρι το 2030, το νούμερο αναμένεται να φτάσει τις 560 φυσικές καταστροφές τον χρόνο.

 

«Το να σημαίνουμε συναγερμό με το να λέμε την αλήθεια δεν είναι μόνο απαραίτητο αλλά και κρίσιμο» δήλωσε η Μάμι Μιζουτόρι, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNDRR), το οποίο δημοσίευσε την Έκθεση Παγκόσμιας Αξιολόγησης για το 2022.

 

«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι σαφή. Είναι λιγότερο δαπανηρό να αναλάβεις δράση προτού ενσκήψει μια φυσική καταστροφή από το να περιμένεις μέχρι να συντελεστεί η καταστροφή και να αναλάβεις δράση μετά» δήλωσε στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

 

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποίησε φέτος ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής–από τους καύσωνες και τις ξηρασίες μέχρι τις πλημμύρες—θα γίνουν συχνότερες και εντονότερες.

 

Η νέα έκθεση του UNDRR αναφέρει ότι οι όλο και συχνότερες και χειρότερες φυσικές καταστροφές έχουν στοιχίσει τη ζωή ή έχουν επηρεάσει περισσότερους ανθρώπους κατά την τελευταία πενταετία σε σχέση με μια πενταετία νωρίτερα και θα μπορούσαν να ωθήσουν άλλα 100 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια ως το 2030.

 

Η έκθεση καλύπτει διαφορετικούς τύπος καταστροφών που προκαλούν οι φυσικοί κίνδυνοι–από πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες μέχρι σεισμούς και επιδημίες.

 

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενσωματώσει τον κίνδυνο από τις φυσικές καταστροφές στον τρόπο ζωής μας, να οικοδομήσει και να επενδύσει, κάτι το οποίο θέτει την ανθρωπότητα σε πορεία αυτοκαταστροφής» δήλωσε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Άνιμα Μοχάμεντ σε ανακοίνωσή της.

Αστρονομικό κόστος

 

Οι φυσικές καταστροφές κόστισαν κατά μέσο όρο περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση, με τις αναπτυσσόμενες χώρες και τους φτωχότερους κατοίκους τους να πλήττονται δυσανάλογα.

 

 

Οι χώρες αυτές ήδη χάνουν κατά μέσο όρο 1% από το ΑΕΠ τους εξαιτίας των φυσικών καταστροφών–δέκα φορές περισσότερο από τις χώρες υψηλού εισοδήματος, επισημαίνει η έκθεση.

 

Περισσότερο πλήττονται οι χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού με 1,6% μείωση του ετήσιου ΑΕΠ, σημειώνει η έκθεση που δημοσιεύεται ενόψει του παγκόσμιου φόρουμ για τις φυσικές καταστροφές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Μπαλί.

 

Στις Φιλιππίνες, για παράδειγμα, εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη ανακάμπτουν από τα αποτελέσματα του τυφώνα Ράι, ο οποίος έπληξε τη χώρα τον Δεκέμβριο αφήνοντας πίσω του 300 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους μαζί με περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε κόστος ζημιών.

 

Για να βοηθήσουν τις πιο ευάλωτες ομάδες πολιτικοί και οι λαμβάνοντες αποφάσεις θα πρέπει να δεσμευτούν σε πιο φιλόδοξες κλιματικές πολιτικές και να επιταχύνουν τη διαδικασία μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, λέει η Μαίρη Τζόι Γκονζάλες της οργάνωσης αρωγής CARE στις Φιλιππίνες.

 

«Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τα ακραία κλιματικά γεγονότα και τους φυσικούς κινδύνους είναι όσοι ζουν σε αστικές φτωχές κοινότητες, περιθωριοποιημένες επαρχιακές περιοχές και απομονωμένες περιοχές» πρόσθεσε.

 

Από την πλευρά του ο Μάρτεν βαν Αλστ, διευθυντής του Κέντρου για το Κλίμα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, λέει ότι οι χώρες θα πρέπει να σταματήσουν «να διαχειρίζονται την κάθε κρίση ως ξεχωριστή έκπληξη» και αντίθετα να επενδύσουν στην κατασκευή συστημάτων που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τις κλιματικές απειλές.

 

«Δυστυχώς, αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο έχουν τις λιγότερες πηγές για να διαχειριστούν τους αυξανόμενους κινδύνους. Για να μειώσουμε πράγματι τον κίνδυνο πρέπει να μειώσουμε και τις ανισότητες» εξηγεί.

 

Με πολλές αναπτυσσόμενες χώρες να προσπαθούν ακόμη να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο από την πανδημία–πέραν των αυξανόμενων χρεών και του πληθωρισμού–η Μιζουτόρι έκανε έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια.

 

«Αυτές οι χώρες έχουν ανάγκη από πολύ μεγαλύτερη διεθνή στήριξη ώστε να μπορέσουν να θέσουν ως προτεραιότητα την πρόληψη από τους πολλαπλούς κινδύνους καταστροφών και να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

"Συγγνώμη, λάθος μετάφραση" λέει το Γαλλικό Πρακτορείο για το Τσερνόμπιλ - "Τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι κανονικά"Κόσμος

Το Γαλλικό Πρακτορείο διόρθωσε αρχικό τηλεγράφημα με δηλώσεις του επικεφαλής της ΙΑΕΑ, οι οποίες είχαν προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό - Η φράση «at normal» του Ραφαέλ Γκρόσι μεταφρ...

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για προσπάθεια «αποσταθεροποίησης» της ΥπερδνειστερίαςΚόσμος

Το Κίεβο κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι επιδιώκει να "αποσταθεροποιήσει" τη μολδαβική αποσχισθείσα φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, έπειτα...

Η Μόσχα προειδοποιεί τη Βρετανία: Μην παροτρύνετε το Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος, θα υπάρξει «ανάλογη απάντηση»Κόσμος

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα την Βρετανία ότι αν συνεχίσει να προκαλεί την Ουκρανία να πλήξει στόχους στην Ρωσία τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση», μετέδωσε το πρακτορεί...

Tραμπ: «Σκιές» στην προεκλογική εκστρατεία του 2024 μετά την άρνηση του να παραδώσει στοιχεία στη ΔικαιοσύνηΚόσμος

Στις 3 Μαρτίου έληγε η προθεσμία για παράδοση των απαραίτητων εγγράφων, που ζητούσε η εισαγγελία της Νέας Υόρκης από τον Ντόναλντ Τραμπ στα πλαίσια έρευνας για αδιαφανείς επιχειρημ...

Συναγερμός στη Moλδαβία μετά από χτυπήματα στο έδαφός της -Φόβοι για επίθεση από ΡώσουςΚόσμος

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σαντού, συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας μετά τα «περιστατικά» που σημειώθηκαν στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ανακοί...

Βρετανία: Κατηγορία περί ύβρεως κατά του Πούτιν -Οι επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεωνΚόσμος

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιχειρούν να περικυκλώσουν βαριά οχυρωμένες ουκρανικές θέσεις στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει σε πρωινή ενημέρωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας. Σ...

Σφοδρή επίθεση Κίνας στις ΗΠΑ: Είναι ο διάβολος, εγκληματίες πολέμου, άρχοντες της παραπληροφόρησηςΚόσμος

Σε μια από τις πιο σκληρές επιθέσεις που έχουν γίνει από την Κίνα κατά των ΗΠΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προχώρησε το Πεκίνο κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί τις «δήθ...

Συναγερμός στην Μολδαβία – Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω ΟυκρανίαςΚόσμος

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αρχίζει να έχει άσχημες συνέπειες και για γειτονικά κράτη. Στην Μολδαβία, έχει σημάνει συναγερμός καθώς έχουν σημειωθεί πολλά πλήγματα στο έδαφός της...