ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρετανία: Κατηγορία περί ύβρεως κατά του Πούτιν -Οι επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιχειρούν να περικυκλώσουν βαριά οχυρωμένες ουκρανικές θέσεις στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει σε πρωινή ενημέρωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Σημειώνει επίσης ότι η Κρεμίνα έχει αναφερθεί πως έχει πέσει στους Ρώσους, καθώς επίσης και ότι έχουν αναφερθεί βαριές μάχες νοτίως του Ίζιουμ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να προωθηθούν προς τις πόλεις του Σλοβιάνσκ και του Κραματόρσκ από το βορρά και την ανατολή.

 

Παράλληλα, αναφέρεται προετοιμασία αμυντικών θέσεων στη Ζαπορίζια από τους Ουκρανούς για μια πιθανή ρωσική επίθεση από το νότο.

 

Σε ενημέρωση κατά η διάρκεια της νύχτας το Υπουργείο Άμυνας επισήμαινε τη σημαντική διατάραξη που έχει επιφέρει η ρωσική εισβολή στην ουκρανική αγροτική παραγωγή.

 

Συγκεκριμένα, η ουκρανική σοδειά σιτηρών για το 2022 εκτιμάται ότι θα είναι κατά περίπου 20% μειωμένη σε σχέση με το 2021, λόγω του περιορισμού των καλλιεργήσιμων εκτάσεων μετά από την εισβολή.

 

Το υπουργείο σημείωνε πως η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα και εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των σιτηρών θα προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις, ανεβάζοντας την παγκόσμια τιμή τους.

 

Αυτές οι υψηλές τιμές με τη σειρά τους θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπλοκές για τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και να απειλήσουν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδίως σε σε ορισμένες από τις λιγότερο οικονομικά αναπτυγμένες χώρες.

 

Εν τω μεταξύ, σε πρωινές συνεντεύξεις ο Υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι εκτίμησε ότι η κατάληψη εδαφών στο Ντονμπάς από τους Ρώσους δεν είναι κάτι αναπότρεπτο.

 

«Η περιοχή θα είναι ένα εξαιρετικά σκληρό καρύδι για να σπάσουν οι Ρώσοι», σχολίασε ο κ. Χίπι στο Sky News, για να προσθέσει πως «υπάρχει κάθε πιθανότητα να τους αποκρούσουν οι Ουκρανοί».

 

Ο Βρετανός υφυπουργός σημείωσε μάλιστα πως οι δυνάμεις των δύο χωρών στο Ντονμπάς είναι πολύ πιο ισορροπημένες από όσο ήταν έξω από το Κίεβο, καθώς επί χρόνια οι Ουκρανοί έχουν εδραιώσει αμυντικές θέσεις στην περιοχή.

 

Ο κ. Χίπι απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό Λαβρόφ ότι το ΝΑΤΟ διεξάγει ένα πόλεμο δι' αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας, σχολιάζοντας ότι «ο λόγος που έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία είναι επειδή η Ρωσία καταπάτησε τα σύνορα ενός κυρίαρχου κράτους και άρχισε να εισβάλει στο έδαφός του».

 

Τόνισε ότι ο ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία και χαρακτήρισε «πλήρη ανοησία» το «θόρυβο» από τη Μόσχα ότι η επίθεση κατά της Ουκρανίας είναι με κάποιον τρόπο απάντηση στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ.

 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, o Βρετανός Υφυπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι είναι θεμιτή η χρήση όπλων άλλων χωρών από τις ουκρανικές δυνάμεις για πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος.

 

Πρόσθεσε ότι χιλιάδες περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες θα σκοτωθούν λόγω της ύβρεως του Βλάντιμιρ Πούτιν και της πίεσης που ασκεί για επίσπευση της επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία, με άθλιες καιρικές συνθήκες, ώστε να εξασφαλίσει μια νίκη έως την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου και να περάσει ο ίδιος «μια ωραία μέρα στον ήλιο».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Κλιματική αλλαγή: Οι φυσικές καταστροφές θα γίνουν καθημερινός εφιάλτης, προβλέπει ο ΟΗΕ για το 2030Κόσμος

Από το 2030 και μετά η ανθρωπότητα αναμένεται ότι αντιμετωπίζει πάνω από μία σοβαρή φυσική καταστροφή την ημέρα καθώς ο πλανήτης εισέρχεται σε «τροχιά αυτοκαταστροφής» με την αύξησ...

Σφοδρή επίθεση Κίνας στις ΗΠΑ: Είναι ο διάβολος, εγκληματίες πολέμου, άρχοντες της παραπληροφόρησηςΚόσμος

Σε μια από τις πιο σκληρές επιθέσεις που έχουν γίνει από την Κίνα κατά των ΗΠΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προχώρησε το Πεκίνο κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί τις «δήθ...

Συναγερμός στην Μολδαβία – Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω ΟυκρανίαςΚόσμος

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αρχίζει να έχει άσχημες συνέπειες και για γειτονικά κράτη. Στην Μολδαβία, έχει σημάνει συναγερμός καθώς έχουν σημειωθεί πολλά πλήγματα στο έδαφός της...

Νέα εποχή twitter μετά την εξαγορά από τον Έλον Μασκ έναντι 44 δισ. ευρώ – Πώς φθάσαμε στο mega dealΚόσμος

Το μεγαλύτερο «deal» για την εξαγορά μιας ιδιωτικής επιχείρησης εδώ και δύο δεκαετίες επισφράγισε απόψε ο Έλον Μασκ, καθώς αποκτά το Twitter έναντι ποσού που ανέρχεται σχεδόν σε 44...