ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Ξεκίνησε η επίθεση στο Ντονμπάς - Η μάχη που θα κρίνει την έκβαση της Ρωσικής εισβολής

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πώς οι στόχοι της πολεμικής επιχείρησης επικεντρώθηκαν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές πολεμούν από το 2014. Ήταν η πρώτη φορά που ο ίδιος ο Πούτιν προσδιόρισε έναν πιο περιορισμένο στόχο, εστιάζοντας στον έλεγχο του Ντονμπάς και όχι στην κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας. Οι δηλώσεις του Πούτιν έγιναν την ώρα που η Ρωσία αναπτύσσει όλο και περισσότερα στρατιωτικά οχήματα, πυροβολικό και στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC από το Ντονμπάς, όλοι πλέον περιμένουν την επίθεση. Ακόμα και τα σκυλιά.

«Οι άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι πρόκειται να εντείνουν την επίθεσή τους εδώ. Ακόμα και τα σκυλιά στους δρόμους φαίνεται να το ξέρουν και γαβγίζουν όποτε ακούγεται δυνατός κρότος από πυρά πυροβολικού από μακριά. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη καταφύγει στη σχετική ασφάλεια της δυτικής Ουκρανίας.

Για άλλη μια φορά μεγάλες φάλαγγες ρωσικών οχημάτων εντοπίστηκαν από δορυφόρο – αυτή τη φορά κατευθύνονται προς τα ανατολικά. Εδώ στο Ντονμπάς έχουμε δει επίσης σημάδια ότι η Ουκρανία φέρνει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων και συστημάτων αεράμυνας μεγαλύτερης εμβέλειας. Όχι όμως στον όγκο των ενισχύσεων της Ρωσίας».

Για πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές αυτά είναι ξεκάθαρα μηνύματα μιας επερχόμενης μάχης που θα είναι πιο σκληρή και πιο αιματηρή από οποιαδήποτε άλλη έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

  • Πολλοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι αυτή η επόμενη φάση του πολέμου στα ανατολικά θα μπορούσε να είναι αποφασιστική για την έκβαση αυτής της σύγκρουσης.

Και οι δύο πλευρές είχαν, μέχρι τώρα, περίπου ισοδύναμο αριθμό δυνάμεων στην περιοχή, περίπου 30-40.000 στρατιώτες. Δυτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό δίκτυο, λένε ότι η Ρωσία στοχεύει να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τη δύναμή της στην περιοχή. Ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο καθώς η Ρωσία ανασυνθέτει τις μονάδες της.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, από την έναρξη του πολέμου η Ρωσία έχει χάσει το 20% της δύναμής της.

Την ίδια ώρα, στην ανατολική Ουκρανία βρίσκονται τα πιο σκληρά στρατεύματα της χώρας. Οι Ουκρανοί τα τελευταία οκτώ χρόνια πολεμούν τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία η οποία εξακολουθεί να έχει ένα αριθμητικό πλεονέκτημα. Και αυτό διότι υπήρξε αναδιάταξη των ρωσικών στρατευμάτων μετά την αποτυχημένη επίθεσή γύρω από το Κίεβο. Η Ρωσία, επίσης, μάχεται τώρα σε λιγότερα μέτωπα και οι γραμμές εφοδιασμού της δεν θα είναι τόσο μεγάλες.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο, είπε ότι επίκειται μάχη με τανκς στην Ουκρανία που θα θυμίζει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όμοιά της δεν θα έχει υπάρξει από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η πιο αποφασιστική μάχη πρόκειται να ξεκινήσει και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη μάχη με τανκς σε αυτό το μέρος του κόσμου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας. Η σύγκρουση στο Ντονμπάς, όπως προβλέπει ο πολωνός πρωθυπουργός, θα θυμίζει τη φρίκη της Μάχης του Κουρσκ μεταξύ των γερμανικών και των σοβιετικών δυνάμεων τον Ιούλιο του 1943!

Η μάχη ήταν η τελευταία ευκαιρία της Γερμανίας να κατακτήσει το Ανατολικό Μέτωπο μετά την ήττα από τον Κόκκινο Στρατό στη Μάχη του Στάλινγκραντ τον προηγούμενο χρόνο.

Το Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία 280 μίλια νότια της Μόσχας, έγινε το θέατρο μιας εβδομαδιαίας αιματηρής μάχης που περιελάμβανε βαρύ πυροβολικό, τανκς και πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες.

 

 

Ο Ζελένσκι εναποθέτει τις ελπίδες του στη βοήθεια που θα στείλουν κυρίως τρεις μεγάλες δυτικές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία. Γι’ αυτό και επαίνεσε τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε για γενοκτονία που διαπράττουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, ενώ κάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισκεφτεί το Κίεβο.

Παράλληλα ο ουκρανός πρόεδρος σχολίασε με σαρκαστικό ύφος τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις δηλώσεις του ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση πάει σύμφωνα με το σχέδιο».

«Για να είμαστε ειλικρινείς, κανένας στον κόσμο όλο δεν καταλαβαίνει πώς τους κατέβηκε αυτό το σχέδιο, που προβλέπει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών τους μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα. Ποιος ακριβώς το ενέκρινε;» σημείωσε στο νυχτερινό του διάγγελμα ο Ζελένσκι.

Μάλιστα, διερωτήθηκε πόσους θανάτους ρώσων στρατιωτικών θα θεωρούσε αποδεκτές απώλειες ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχασε σε 48 ημέρες περισσότερους άνδρες απ’ όσους θρήνησε κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

«Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν έχουν κολλήσει όλα τα ρωσικά άρματα μάχης στα χωράφια, δεν το σκάνε όλοι οι στρατιώτες από τα μέτωπα, δεν είναι όλοι οι στρατιώτες κληρωτοί που δεν ξέρουν ούτε πώς να κρατήσουν το όπλο τους. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τους φοβόμαστε, σημαίνει πως δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τα κατορθώματα των μαχητών μας, του στρατού μας» συνέχισε σε ανάλογο ύφος.

Πάντως δεν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έκανε χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να διενεργηθεί έρευνα στην πόλη αφού οι μάχες εκεί συνεχίζονται. Τόνισε ωστόσο ότι οι απειλές από τη Μόσχα για χρήση τέτοιων όπλων σημαίνει ότι η Δύση πρέπει να αναλάβει δράση τώρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο.

 

Πηγή: libre.gr

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία λέει πως είναι διατεθειμένη να πουλήσει πετρέλαιο «σε φιλικές χώρες» σε «οποιοδήποτε φάσμα τιμών»Κόσμος

Ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ δήλωσε στην εφημερίδα Ιζβέστια ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να πουλήσει πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα σε «φιλικές χώρες» σε «οπο...

Προειδοποιεί η Oxfam: 250 εκατ. επιπλέον άνθρωποι κινδυνεύουν φέτος από ακραία φτώχεια – Οι τρεις λόγοιΚόσμος

Περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μπορεί να βυθιστούν στην ακραία φτώχεια φέτος, προειδοποιεί σήμερα η Oxfam σε έκθεσή της λόγω του κορονοϊού, των αυξανόμενων αν...

Οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη»Κόσμος

Οι  ΗΠΑ  δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν στην παρούσα φάση τους ισχυρισμούς των νεοναζί του Τάγματος Αζόφ για χρήση χημικών όπλων στη  Μαριούπολη  της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε...

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προβλέπει ένα δεύτερο, πιο μεγάλο και αιματηρό στάδιο της σύγκρουσης στην ΟυκρανίαΚόσμος

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα εισέλθει σύντομα σε ένα δεύτερο στάδιο, το οποίο θα είναι μεγαλύτερο και πιο αιματηρό   Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προβλέπει ένα δεύτερο...

Εκρήξεις και πυροβολισμοί σε σταθμό του μετρό στη Νέα Υόρκη με τραυματίεςΚόσμος

  Αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων δέχθηκαν πυροβολισμούς σε σταθμό του μετρό στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της πυροσβεστι...

Φυσικό αέριο: Από τη Δανία μέχρι την Πορτογαλία, η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδια για απεξάρτηση από τη ΡωσίαΚόσμος

Στο αδρανές επί χρόνια εργοτάξιο του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Νορβηγία με την Πολωνία στο έδαφος της Δανίας, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και πάλι μετά την εισβολή της ...

Ρωσία: Η ρωσική οικονομία οδεύει προς τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της από το 1994, λέει ο πρώην ΥΠΟΙΚ ΚούντρινΚόσμος

Η ρωσική οικονομία οδεύει προς τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της από το 1994, λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν.   Συγκεκριμένα, η ρωσική οικονομία οδεύει πρ...