ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H βόρεια Ουκρανία απελευθερώθηκε -Κόλαση άφησαν οι ρωσικές δυνάμεις

 

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν περιοχές-κλειδιά στη βόρεια Ουκρανία, αφού εμπόδισαν τη Ρωσία να πετύχει τους στόχους της στην περιοχή και ανάγκασαν τις δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν να αποχωρήσουν από περιοχές βόρεια του Κιέβου και γύρω από το Τσερνίχιβ.

 

Ωστόσο, κατά την αποχώρησή τους, οι ρωσικές δυνάμεις άφησαν πίσω τους μια κόλαση, με τις μαρτυρίες για μακελειά στην Μπούκα, την Μποροντιάνκα και το Μοτίγιν να πληθαίνουν και τον Ουκρανό ΥΠΕΞ να περιγράφει τη σφαγή στην Μπούκα ως «την κορυφή του παγόβουνου» των εγκλημάτων που έχει διαπράξει η Ρωσία από την έναρξη της εισβολής.

 

Αψιμαχίες αναμένεται να συνεχιστούν σε κάποιες περιοχές των ανακτηθέντων εδαφών στα βόρεια, αλλά θα μειωθούν καθώς αποσύρονται οι ρωσικές δυνάμεις, που θα χρειαστούν επανεφοδιασμό προτού αναπτυχθούν στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση των εξελίξεων στα μέτωπα της Ουκρανίας από το βρετανικό υπουργείο ΆΜυνας.

 

Ζελένσκι: Η Ρωσία χρειάζεται «αποναζιστικοποίηση», όχι η Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι με τις σφαγές στη Μπούκα φάνηκε ότι ο όρος «αποναζιστικοποίηση» αφορά περισσότερο την Ρωσία.

 

 

 

Η 57χρονη Tanya Nedashkivs'ka θρηνεί για τον φόνο του άνδρα της από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μπούκα / Φωτογραφία: AP Photo

Τόνισε δε ότι απομακρύνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις η πιθανότητα προσωπικής συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αν και οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα είναι η μόνη επιλογή για τη χώρα του.

 

Στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα Φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ

Κι ετοιμάζεται να υποδεχθεί εντός της εβδομάδας στο Κίεβο την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με ανάρτηση του Επικεφαλής Εκπροσώπου της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ.

 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις δυτικές χώρες να αυστηροποιήσουν άμεσα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

 

Η ΕΕ ετοιμάζεται για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αύριο - Κόβει τις εισαγωγές άνθρακα

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότητα θα προχωρήσει αύριο σε νέο γύρο κυρώσεων μετά τον αποτροπιασμό που προκάλεσε η σφαγή αμάχων στην Ουκρανία.

 

«ΟΙ νέες κυρώσεις πιθανώς θα υιοθετηθούν αύριο», δήλωσε ο Μπον στο ραδιοφωνικό σταθμό RFI προσθέοντας ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει γρήγορα και αναφορικά με τις εισαγωγές φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία.

 

Η ΕΕ θα προτείνει την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να προτείνει μια υποχρεωτική σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία ως άμεση απάντηση στις αναφορές ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν προφανή εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

 

 

 

Η δράση για τον άνθρακα θα προστεθεί σε μια δέσμη βημάτων που αποσκοπούν στην ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων και στη διόρθωση των κενών που επρόκειτο ήδη να συζητηθούν αυτήν την εβδομάδα από τους πρεσβευτές της ΕΕ. Οι λεπτομέρειες της απαγόρευσης και η χρονική στιγμή της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα είναι ακόμη υπό συζήτηση, ανέφεραν οι πολίτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται επίσης να προτείνει την απαγόρευση εισόδου στα περισσότερα ρωσικά φορτηγά και πλοία στο μπλοκ. Η ΕΕ δεν σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο προς το παρόν, εν μέσω βαθιών διχασμών σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας.

 

Φρίκη χωρίς τέλος στη βόρεια Ουκρανία

Με την ανάκτηση από τις ουκρανικές δυνάμεις περιοχών γύρω από το Κίεβο ήρθε στο φως η φρίκη που έζησαν οι κάτοικοι, όσο διάστημα βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή. Η ανακάλυψη πτωμάτων αμάχων σκορπισμένων στους δρόμους καθώς και ομαδικού τάφου στη Μπούκα έχει προκαλέσει διεθνή οργή, με πολλούς δυτικούς ηγέτες να ζητούν έρευνες για εγκλήματα πολέμου και ισχυροποίηση των κυρώσεων.

 

 

Επισκεπτόμενος τη Μπούκα ο Ζελένσκι είπε ότι θέλει να «δείξει στον κόσμο» τι συνέβη, δεσμευόμενος ότι η Ουκρανία «δεν θα σταματήσει» μέχρι να βρει τους υπεύθυνους.

 

 

Ουκρανοί αξιωματούχοι έδειξαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης την απομάκρυνση πέντε πτωμάτων από ένα υπόγειο στην Μπούκα, που επισκέφθηκε συνεργείο του CNN πριν την απομάκρυνση και είδε τα πτώματα που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης. Ήταν πέντε άνδρες, που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από Ρώσους στρατιώτες, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, Άντον Γκεραστσένκο.

 

Πολιτικοί και στρατιωτικοί ερευνητές εργάζονται για να τεκμηριώσουν τα καταγγελλόμενα εγκλήματα των ρωσικών στρατευμάτων σε απελευθερωμένες πόλεις γύρω από το Κίεβο, δήλωσε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα. Ιατροδικαστές, πυροτεχνουργοί, ομάδες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και γιατροί μετέχουν στις επιτόπιες έρευνες μαζί με πάνω από 50 αστυνομικούς και εισαγγελείς μόνον στη Μπούκα.

 

Ίσως βρεθούν κι άλλα πτώματα

Ένας εθελοντής είπε στο CNN ότι έχουν ανασύρει μεγάλο αριθμό πτωμάτων «εκατοντάδες, όχι δεκάδες» κι έδειξαν στο συνεργείο τις σορούς τουλάχιστον 30 ανθρώπων που είχαν ανασυρθεί την Κυριακή, συν εννέα επιπλέον τη Δευτέρα.

 

 

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μπούκα, αλλά ο συνολικός αριθμός των θυμάτων πιθανότατα θα αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι έρευνες σε ολόκληρη την πόλη. Μέχρι σήμερα, 410 πτώματα σκοτωμένων πολιτών έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή αυτή κοντά στο Κίεβο και 140 εξ’ αυτών έχουν ήδη εξεταστεί από εισαγγελείς και άλλους ειδικούς, σύμφωνα με τη Βενεντίκτοβα, η οποία χαρακτήρισε τις σκηνές «κρίσιμα στοιχεία για βάναυσα εγκλήματα πολέμου της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Διαβάστε επίσης

Ο ΟΗΕ έχει τεκμηριώσει τους θανάτους σχεδόν 1.500 αμάχων από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην ΟυκρανίαΚόσμος

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν τους θανάτους 1.480 αμάχων αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστε...

Το μεγάλο δίλημμα των κυρώσεων: Αντέχει η Ε.Ε. χωρίς ρωσική ενέργεια; – Τα υπέρ και τα κατάΚόσμος

Έπειτα από σχεδόν έξι εβδομάδες πολέμου, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να διαφωνούν για το εάν θα έπρεπε η όχι να επιβάλουν κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών φυ...

Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ: 600.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσία, δεν απήχθησανΚόσμος

Η Ρωσία απομάκρυνε «600.000 ανθρώπους» από την Ουκρανία, οι οποίοι δεν έφυγαν «καταναγκαστικά ούτε απήχθησαν» όπως ισχυρίζεται η Δύση, δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Η Τσεχία στέλνει άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγέςΚόσμος

Η Τσεχία έχει στείλει άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BVP-1 στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Reuters μια πηγή, με γνώση ζητημάτων άμυνας της Τσεχία...

ΕΕ: Τα έξι σημεία των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακαΚόσμος

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει την υιοθέτηση νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στοχεύοντας για πρώτη φορά την ενεργειακή βιομηχανία της χώρας   Το πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρ...

Τα βρίσκουν Μπάιντεν και Ερντογάν – Κοινό ανακοινωθέν για Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ – ΤουρκίαςΚόσμος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση χθες πολύμηνων συνομιλιών για την θέσπιση διαδικασίας με στόχο την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, με επίκεντρο τ...

Ρωσία: Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη ΜπούτσαΚόσμος

«Το Ηνωμένο Βασίλειο παραβίασε κατάφωρα τη διαδικασία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απορρίπτοντας το αίτημα της Ρωσίας να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τα γεγονότα στην ουκρανι...