ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζελένσκι: Μέρκελ, Σαρκοζί ελάτε να δείτε τι κάνατε στη Bucha

«Παγωμένη» η παγκόσμια κοινότητα από τις εικόνες φρίκης στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία κατηγορείται για εν ψυχρώ δολοφονία αμάχων, κατηγορίες τις οποίες αρνείται και κάνει λόγο για προβοκάτσια. Ο ΟΗΕ προανήγγειλε έρευνα, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε Μέρκελ και Σαρκοζί στην πόλη για αν… δουν τι έκαναν!
Οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στη μικρή πόλη Μπούτσα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κίεβο, έχουν προκαλέσει διεθνή οργή και κατακραυγή. Η πόλη ήταν μέχρι πρόσφατα υπό την κατοχή της Ρωσίας. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα πως σκότωσε αμάχους εν ψυχρώ και πως υπάρχουν τουλάχιστον 300 νεκροί σε ομαδικούς τάφους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο στην Μπούτσα, τον Τάρας Σαπράφσκι, τουλάχιστον 50 από τους τουλάχιστον 300 άμαχους που βρέθηκαν νεκροί, αφού αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έπεσαν θύματα εκτελέσεων από ρωσικές δυνάμεις. Άλλοι σκοτώθηκαν εξαιτίας διασταυρούμενων πυρών ή οι θάνατοί τους δεν έχουν εξηγηθεί.


Σε νέο μήνυμά του, τα ξημερώματα της Δευτέρας (04.04.2022), ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι μπορεί να αποκαλυφθούν κι άλλες «φρικαλεότητες», «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της Ουκρανίας που παραμένουν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

«Διότι αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν», είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε πως θέλει κάθε μητέρα Ρώσου στρατιώτη να δει τα πτώματα των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού.

«Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; Τι έκανε ένας άμαχος που απλά οδηγούσε το ποδήλατό του; Γιατί άμαχοι σε μια ειρηνική ουκρανική πόλη βασανίστηκαν μέχρι θανάτου; Γιατί στραγγάλισαν γυναίκες αφού τους έβγαλαν τραβώντας τους από τα αυτιά τα σκουλαρίκια; Πώς μπόρεσαν να βιάζουν γυναίκες και να τις σκοτώνουν μπροστά στα παιδιά τους; Να περιγελούν τα θύματά τους ακόμα και μετά τον θάνατό τους; Γιατί πάτησαν πτώματα με άρματα μάχης; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας;», είπε οργισμένος ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επιτέθηκε, ουσιαστικά, στην πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, πως με την πολιτική τους, έδωσαν στη Ρωσία την ευκαιρία να κάνει ό,τι κάνει!

Μέρκελ και Σαρκοζί, είπε ο Ζελένσκι, θα όφειλαν να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε αυτή που χαρακτήρισε αποτυχημένη πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. «Προσκαλώ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων επί 14 χρόνια».

Το 2008, τα κράτη μέλη του NATO εξέτασαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην ένταξη της Ουκρανίας, αλλά αποφάσισαν να μην το κάνουν εξαιτίας της εναντίωσης της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε πως ευθύνεται για τη σφαγή στη Μπούτσα. Ισχυρίστηκε ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από τις ουκρανικές αρχές είναι «προβοκάτσια» και ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν μεταχειρίστηκαν βίαια «ούτε έναν» κάτοικο.

Υποστήριξε πως όταν αποχώρησαν την 30ή Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις διένειμαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε κοινότητες στην περιφέρεια του Κιέβου!

Η Ουκρανία κατηγόρησε εκ νέου τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου. Από το Χοστομέλ, κοντά στην Μπούτσα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ τόνισε πως «αυτή δεν είναι ειδική επιχείρηση (…). Αυτοί είναι απάνθρωποι που διέπραξαν εγκλήματα εναντίον αμάχων».

Τριντό: Να λογοδοτήσει η Ρωσία
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό καταδίκασε τους «ειδεχθείς και φρικιαστικούς» φόνους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, προσάπτοντας την ευθύνη γι’ αυτούς στη Ρωσία.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τους φόνους αμάχων στην Ουκρανία, κινητοποιούμαστε για να λογοδοτήσει το ρωσικό καθεστώς», ανέφερε ο Τριντό μέσω Twitter.

«Οι υπεύθυνοι για αυτές τις ειδεχθείς και φρικιαστικές επιθέσεις θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

 

Πηγή: libre.gr 

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στημένες χαρακτήρισε ο Λαβρόφ τις εικόνες στην Μπούκα - «Τοποθέτησαν μόνοι τους τα πτώματα»Κόσμος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η ουκρανική εκδοχή για το τι συνέβη στην πόλη Μπούκα είναι μια "ψευδής επίθεση" με σκοπό να υπονομευθεί η Μόσχα, μ...

Ουκρανία: Κόλαφος τα διεθνή ΜΜΕ για την Μπούκα - H σφαγή των αθώων από τον «χασάπη» ΠούτινΚόσμος

Κόλαφος τα πρωτοσέλιδα και τα αμέτρητα άρθρα του διεθνούς Τύπου για τη ρωσική σφαγή στην Μπούκα της Ουκρανίας. Οι εικόνες που αποτυπώνουν τις θηριωδίες κατά αμάχων στην ουκρανική π...

Δεσποτόπουλος: Ο Πούτιν θέλει ενεργειακό black out στην Ευρώπη για να δημιουργήσει ρήγμα στο ΝΑΤΟΚόσμος

Στο ενδεχόμενο του ενεργειακού black out στην Ευρώπη αλλά και στις μελλοντικές ενέργειες του Βλάντιμιρ Πούτιν στάθηκε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.   «Η απαίτηση της Ρωσί...

«Πυρά» Μπορέλ κατά της Μόσχας: «Οι δράστες των εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν»Κόσμος

Η EE καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο τις αναφερόμενες φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις, οι οποίες έχουν πλέον...

Ουκρανία: H αρχή του τέλους ή το τέλος της αρχής; - Άρθρο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου Πέτρος Παπακωνσταντίνου

Oλοι, και πρώτα απ’ όλα ο σκληρότατα δοκιμαζόμενος ουκρανικός λαός, θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι η πολύ περιορισμένη προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης, την περα...