ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι χρήστες κινητού τηλεφώνου δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο

Οι χρόνιοι φόβοι ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού όγκου αναζωπυρώθηκαν τα τελευταία χρόνια μετά την εμφάνιση των ασύρματων δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). Όμως μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη καθησυχάζει καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο.

Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν κύματα ραδιοσυχνοτήτων που, αν απορροφηθούν από τους ιστούς του σώματος, μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία τους και να προκαλέσουν βλάβη. Επειδή τα κινητά κρατιούνται συνήθως κοντά στο κεφάλι, τα εκπεμπόμενα κύματα φθάνουν σε βάθος μερικών εκατοστών στον εγκέφαλο, κάτι που έχει εδώ και χρόνια οδηγήσει σε ανησυχίες για τον πιθανό κίνδυνο ανάπτυξης εγκεφαλικών όγκων.

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IACR) έχει χαρακτηρίσει τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων ως "πιθανώς καρκινογόνα". Όμως οι περισσότερες έρευνες μέχρι σήμερα που έχουν μελετήσει το ζήτημα, ήσαν αναδρομικές, δηλαδή οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη χρήση του κινητού τους μετά από τη διάγνωση καρκίνου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικές εκτιμήσεις.

Η νέα προοπτική μελέτη (prospective study) από τους επιδημιολόγους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και την IACR, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (Journal of National Cancer Institute), περιέλαβε 776.156 γυναίκες προτού αναπτύξουν κάποια πάθηση και οι οποίες παρακολουθήθηκαν σε βάθος έως 14 ετών, για να διερευνηθεί μια πιθανή σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και στην εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο, όπως γλοίωμα (όγκος του νευρικού συστήματος), ακουστικό νεύρωμα (όγκος του νεύρου που συνδέει τον εγκέφαλο με το έσω ους), μηνιγγίωμα (όγκος της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο) και όγκος της υπόφυσης.

Στη διάρκεια της μελέτης 3.268 γυναίκες (ποσοστό 0,42% του συνόλου) εμφάνισαν κάποιον εγκεφαλικό όγκο. Δεν υπήρχε όμως καμία στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα σε εκείνες που ποτέ δεν είχαν χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο και σε εκείνες που είχαν, κάτι που αφορούσε όλους τους τύπους καρκίνου του εγκεφάλου.

Επίσης δεν διαπιστώθηκε αύξηση του κινδύνου καρκίνου του εγκεφάλου σε όσες χρησιμοποιούσαν το κινητό τους καθημερινά ή/και για πάνω από δέκα χρόνια. Τέλος, η πιθανότητα εμφάνισης όγκου ήταν ίδια στην αριστερή και στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού, παρόλο που οι περισσότεροι χρήστες κινητού το χρησιμοποιούν κρατώντας το από τη δεξιά πλευρά.

Η ερευνήτρια δρ Κίρστιν Πίρι της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού της Οξφόρδης δήλωσε ότι "αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τα ολοένα αυξανόμενα στοιχεία ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου υπό συνήθεις συνθήκες δεν αυξάνει τον κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο".

Μολονότι τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, παραμένει ασαφές κατά πόσο οι κίνδυνοι από τη χρήση κινητού είναι διαφορετικοί για όσους χρησιμοποιούν πολύ συχνά τη συσκευή τους. Στη συγκεκριμένη βρετανική μελέτη μόνο το 18% των ατόμων μιλούσαν στο κινητό τους για περισσότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι κάποιος μπορεί να μειώσει την έκθεση του στα κύματα του κινητού χρησιμοποιώντας "hands-free" ή ηχεία.

Ο ερευνητής Γιοακίμ Σιτζ της IARC ανέφερε ότι "οι κινητές τεχνολογίες βελτιώνονται συνεχώς, συνεπώς οι πιο πρόσφατες γενιές συσκευών εκπέμπουν σημαντικά χαμηλότερη ενέργεια. Παρόλα αυτά, δεδομένης της έλλειψης στοιχείων για τους πολύ συχνούς χρήστες, μια καλή προσέγγιση για λόγους προφύλαξης είναι να συμβουλεύσουμε τη μείωση της μη αναγκαίας έκθεσης στο κινητό".

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Η Βιέννη ενεργοποίησε το α' επίπεδο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίουΚόσμος

Μετά τη Γερμανία και η Αυστρία ενεργοποιεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο έλλειψης σε φυσικό αέριο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. Σε στάση αναμ...

Μαριούπολη: Γιατί είναι τόσο σημαντική για τους Ρώσους η πόλη-σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης;Κόσμος

Η πόλη Μαριούπολη στην νότια Ουκρανία που είναι υπό πολιορκία, δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου και βρίσκεται...

Ο Πούτιν θέλει να «πονέσει» τη Δύση: «Σύντομα» σε ρούβλια όλες οι συνδιαλλαγές για τη ρωσική ενέργειαΚόσμος

Να... αισθανθεί η Δύση τον πόνο από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Ρωσία, θέλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, διαμηνύοντας την Τετάρτη ότι «σύντομα, όλες οι συνδιαλλαγές για τη ρωσική ε...

Βομβαρδίζονται από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας συνοικίες της ΛουσιτσάνσκΚόσμος

Συνοικίες της πόλης Λουσιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας βομβαρδίστηκαν από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας σήμερα το πρωί, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊ...

Ο Τραμπ προτρέπει τον Πούτιν να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για τον Χάντερ ΜπάιντενΚόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χθες Τρίτη τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, να δώσει στη δημοσιότητα όποιες πληροφορίες έχει στη διάθεσή του σχετικά με...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αυξημένα σημαντικός ρόλος της Αν. Μεσογείου στον νέο ενεργειακό χάρτη της ΕυρώπηςΚόσμος

Τη νέα βαρύτητα που αποκτά η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπό το φως της εισβολής στην Ουκρανία και της επίσπευσης του στόχου για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την ...