ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Ραδιενεργά συστατικά για «βρόμικες βόμβες» έκαναν φτερά από το Τσερνόμπιλ

Ραδιενεργά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις κλάπηκαν από εργαστήριο του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ στο χάος που επικράτησε κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρρανία.

Πρόκειται για κομμάτια ραδιενεργών αποβλήτων από το πυρηνικό ατύχημα του 1986 και ραδιοϊσότοπα που χρησιμοποιούνται για το καλιμπράρισμα οργάνων, αποκάλυψε μιλώντας στο Scienceο Ανατόλι Νοσόφσκι, διευθυντής του Ινστιτούτου για Προβλήματα Ασφάλειας Πυρηνικών Σταθμών στο Κίεβο.

Το εργαστήριο παρακολούθησης ραδιενέργειας λεηλατήθηκε από αγνώστους στο χωριό του Τσερνόμπιλ, ανέφερε. Εκεί βρίσκεται και ένα ανεξάρτητο εργαστήριο του Ινστιτούτου με ακόμα πιο επικίνδυνα υλικά όπως «ισχυρές πηγές ακτινοβολίας γάμμα και νετρονίων» και ραδιενεργά απόβλητα, των οποίων «η τύχη αγνοείται», καθώς ο Νοσόσφκι δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους του εργαστηρίου.

H τσιμεντένια «σαρκοφάγος» που κατασκευάστηκε βιαστικά στον αντιδραστήρα 4 το 1986 έχει καλυφθεί με ένα γιγάνιο μεταλλικό στέγαστρο (Reuters)

Στις 24 Φεβρουαρίου, πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στη βόρεια Ουκρανία, ο οποίος βρισκόταν στη συντομότερη διαδρομή που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι εισβολείς για να φτάσουν από τη Λευκορωσία στο Κίεβο.

Για σχεδόν ένα μήνα, οι Ρώσοι στρατιώτες δεν επέτρεπαν την αλλαγή βάρδιας των απαραίτητων εργαζόμενων, οι οποίοι σε ένδειξη αντίστασης έπαιζαν κάθε μέρα τον ουκρανικό εθνικό ύμνο στη διαπασών, όπως ανέφερε ο Νοσόφσκι. Μόνο την περασμένη εβδομάδα δόθηκε το πράσινο φως για τηναντικατάσταση των εργαζομένων.

Ο χώρος του κατεστραμμένου αντιδραστήρα 4 που προκάλεσε την καταστροφή του 1986 δεν επηρεάστηκε άμεσα, υπήρξε όμως ανησυχία για τη δεξαμενή ψύξης 8.500 τόνων ράβδων πυρηνικού καυσίμου, καθώς η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί μέχρι τις 14 Μαρτίου και το σύστημα εξαερισμού λειτουργούσε με εφεδρικές γεννήτριες. Αν ξέμεναν από καύσιμα, αέριο υδρογόνο που εκπέμπεται από τις ράβδους καυσίμου θα εγκλωβιζόταν στο κτήριο και θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη.

Χιλιάδες παλιές ράβδοι πυρυνικού καυσίμου παραμένουν σε δεξαμενές στο Τσερνόμπιλ (Reuters)

Θα ήταν ένα σοβαρό ατύχημα, καθώς οι παλιές ράβδοι καυσίμου περιέχουν σήμερα 240 φορές περισσότερο καίσιο-137 και 1.500 περισσότερο στρόντιο-90 από ό,τι απελευθέρωσε το ατύχημα του 1986, επισήμανε ο Βίκτορ Ντόλιν, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Γεωχημείας στο Κίεβο.

Το ενδεχόμενο έκρηξης αποφεύχθηκε χάρη στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, όμως μια άλλη κρίση παραμένει σε εξέλιξη: πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 11 Μαρτίου στο δάσος γύρω από το Τσερνόμπιλ συνέχιζαν να καίνε μέχρι τουλάχιστον την περασμένη εβδομάδα και, σε περίπτωση που ενταθούν καθώς ο καιρός ζεσταίνεται, θα μπορούσαν να σηκώσουν στον αέρα ραδιενεργά υλικά από το ατύχημα που παραμένουν στο έδαφος ή έχουν απορροφηθεί από μύκητες και φυτά.

Κάτι τέτοιο, προειδοποίησε ο Νοσόφσκι, θα οδηγούσε σε «σημαντική επιδεινωση της ραδιολογικής κατάστασης στην Ουκρανία και όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να καταργήσουν «χρυσά διαβατήρια» και «χρυσές άδειες διαμονής»Κόσμος

Σύσταση προς όλα τα κράτη μέλη να καταργήσουν αμέσως κάθε υφιστάμενο πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές και να διασφαλίσουν τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων για την αντιμετώ...

Ουκρανία: Ο Πούτιν μεταφέρει 1.300 μισθοφόρους της Wagner από την Λιβύη στην ΟυκρανίαΚόσμος

Η ομάδα Wagner της Ρωσίας απέσυρε περίπου 1.300 μισθοφόρους της από τη Λιβύη μέσω Συρίας, για να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του στρατιωτικού...

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Σενάριο Κορέας» θέλει ο Πούτιν σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίεςΚόσμος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, κατά τα πρότυπα του μεταπολεμικού διχασμού της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τον επικεφαλής τρων στρατιωτι...

Σολτς: Η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία θα τελειώσει «γρήγορα»Κόσμος

Η εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια θα τελειώσει «αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η απόφαση της χώρας του να καταστεί περισσ...

Ταλιμπάν: Απαγόρευσαν στις γυναίκες να ταξιδεύουν με αεροπλάνο χωρίς συνοδεία άνδρα συγγενή τουςΚόσμος

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρίες στο Αφγανιστάν να μην επιτρέπουν στις γυναίκες να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα, αν δεν συνοδεύονται από έναν άνδρα της οικογενείας το...

Ουκρανία: Νέες αεροπορικές επιδρομές - Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για «απάνθρωπες» τακτικέςΚόσμος

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής. Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν...