ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βάζει δύσκολα ο Πούτιν στους Ευρωπαίους - Τι σημαίνει η πώληση φυσικού αερίου σε ρούβλια

Ανακατεύει την… τράπουλα ο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Τζο Μπάιντεν.

 

Ο ρώσος πρόεδρος, αφνιδιάζοντας τους Δυτικούς δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να στραφεί στο ρούβλι στις συναλλαγές για την πώληση του φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες. Είπε ακόμη ότι θα συνεχιστούν οι προμήθειες φυσικού αερίου σύμφωνα με τα συμβόλαια, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια.

 

Μάλιστα ο Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα να ετοιμάσει μέσα σε μία εβδομάδα το νέο σύστημα που πρέπει να είναι σαφές, διαφανές και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος.

Η ανακοίνωση του Πούτιν οδήγησε σε άνοδο το ρωσικό νόμισμα, το οποίο ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο. Σημειώνεται πως το ρούβλι έχει κατακρημνιστεί από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όμως ο Πούτιν δεν έμεινε μόνο στο φυσικό αέριο και άφησε να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισ. δολάρια ρωσικών αποθεματικών στο εξωτερικό.

 

 

«Είναι σαφές πως το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα για εμάς», είπε ο Πούτιν.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Όμως η Ευρώπη εξακολουθεί να προμηθεύεται ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αφού είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τη Μόσχα.

 

Αιφνιδίασε τη Δύση
Η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια το φυσικό αέριο από τις «μη φιλικές χώρες», δηλαδή τις χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Μεγάλη Βρετανία, μάλλον αιφνιδίασε τη Δύση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συζητήσουν το αίτημα της Ρωσίας ότι οι «μη φιλικές χώρες» θα πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που θα ξεκινήσει αύριο στις Βρυξέλλες.

«Αυτό μπορεί να συζητηθεί», είπε η πηγή αυτή στο ΑΠΕ. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες ενδέχεται επίσης να εξετάσουν αν το αίτημα της Μόσχας θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

 

Το πολιτικό μήνυμα
Αποκωδικοποιώντας την κίνηση του Πούτιν ο Γερμανός αναλυτής Ραλφ Ρούντε, υποστήριξε πως αποτελεί ένα πολιτικό μήνυμα της Μόσχας. Όπως είπε ο ρώσος πρόεδρος υποστηρίζει το εθνικό του νόμισμα, το ρούβλι, το οποίο «έχει δεχθεί σοβαρές πιέσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας και τις δυτικές κυρώσεις, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά». «Αν ο λογαριασμός του φυσικού αερίου δεν πληρώνεται πλέον σε δολάρια ή ευρώ στο μέλλον, αυτό φυσικά θα στηρίξει το ρούβλι επειδή είναι σε ζήτηση», τονίζει ο Γερμανός αναλυτής.

Και τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι δύο: Πρώτον αν υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα σε ρούβλι ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση του Κρεμλίνου και δεύτερον ποια θα είναι η απάντηση της Δύσης.

Κάποιοι οικονομολόγοι, όπως ο Γενς Σούντεκουμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, θεωρού πως πίσω από την απόφαση του Πούτιν κρύβεται η επιδίωξή του για διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη Δύση.

Σύμφωνα με τον ίδιο «Ο Πούτιν κάνει την ρωσική κεντρική τράπεζα «παίκτη-κλειδί ξανά, προσθέτοντας ότι «αυτό πιέζει έμμεσα τη Δύση να παρακάμψει τις δικές της κυρώσεις. Η Δύση δεν πρόκειται να το δεχτεί. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σούντεκουμ προειδοποιεί ότι «το σενάριο ενός καθολικού εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο έχει γίνει πιο πιθανό σήμερα, είτε το θέλουμε είτε όχι».

 

Τι λένε οι Γερμανοί βιομήχανοι
Για τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ένα εμπάργκο θα προκαλούσε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Ωστόσο υπάρχουν και φωνές στην Ευρώπη και τη Δύση που τάσσονται υπέρ της διακοπής των ρωσικών εισαγωγών και σε φυσικό αέριο ώστε να διακοπεί η προσφορά χρήματος προς τη Ρωσία, με το επιχείρημα ότι η ρωσική ηγεσία χρηματοδοτεί από τα συγκεκριμένα χρήματα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά οι ευρωπαϊκές κοινωνίες εμφανίζονται διχασμένες ως προς την επιβολή εμπάργκο. Σε δημοσκόπηση του ARD-DeutschlandTrend το 44% των Γερμανών θα υποστήριζε την επιβολή ενός άμεσου εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ το 45% εμφανίζεται αντίθετο σε αυτή την προοπτική.

«Η παραγωγή και η παροχή ρεύματος για τις εταιρείες δεν μπορούν να εξασφαλιστούν με άλλο τρόπο αυτή τη στιγμή», επεσήμαναν οι Γερμανοί βιομήχανοι (BDI).

 

Ξεκάθαρη απάντηση από Ιταλία, Γερμανία
Πάντως ο οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, Φραντσέσκο Γκιαβάτσι, διαμήνυσε ότι η Ιταλία δεν προτίθεται να πληρώσει το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

«Η άποψη μου είναι ότι θα πληρώσουμε σε ευρώ γιατί το να πληρώσουμε σε ρούβλια θα ήταν ένας τρόπος να παρακαμφθούν οι κυρώσεις, οπότε πιστεύω ότι συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ» τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Γκιαβάτσι.

Αλλά και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε πως η απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσουν οι «μη φιλικές» χώρες το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια αποτελεί αθέτηση των όρων των συμβολαίων. Ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους ποια θα είναι η απάντηση.

 

Αυστρία-OMV: "Η σύμβαση μας δεν προβλέπει πληρωμές σε ρούβλια" για τις εισαγωγές φυσικού αερίου

Ο αυστριακός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV ανακοίνωσε απόψε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει το φυσικό αέριο που παραλαμβάνει από τη Ρωσία σε ευρώ, παρά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εξοφλούνται στο εξής οι εξαγωγές προς την ΕΕ σε ρούβλια.

Ο OMV «ασφαλώς θα συνεχίσει» να πληρώνει σε ευρώ, είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Άλφρεντ Στερν, μιλώντας στο αυστριακό τηλεοπτικό κανάλι Puls 24.

«Δεν έχουμε άλλη βάση για τη σύμβασή μας. Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά», τόνισε.

Ο Στερν είπε ότι έχει δει τις δημοσιογραφικές αναφορές για την απόφαση του Πούτιν αλλά ότι «κανείς (από την πλευρά της Ρωσίας) δεν μας ενημέρωσε, έχουμε συμβόλαια εν ισχύ και (η πληρωμή σε ρούβλια) δεν προβλέπεται σε αυτά».

Πριν από μερικές ημέρες ο Στερν είχε παραδεχθεί ότι η Αυστρία έχει «πολύ περιορισμένες» επιλογές όσον αφορά τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της. Η OMV, που ανήκει σε ποσοστό 31,5% στο αυστριακό κράτος, εισάγει το ρωσικό φυσικό αέριο από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom. Η OMV δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 120 χώρες και απασχολεί πάνω από 25.000 εργαζόμενους.

 

 

Στη Σύνοδο Κορυφής το αίτημα για πληρωμή αερίου σε ρούβλια

Επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι πιθανό να συζητηθεί το αίτημα της Ρωσίας, δια στόματος Πούτιν, για πληρωμή σε ρούβλια του φυσικού αερίου από μη φιλικές χώρες σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.


«Αυτό μπορεί να συζητηθεί», είπε η πηγή αυτή. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες ενδέχεται επίσης να εξετάσουν αν το αίτημα της Μόσχας θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.




Κίνηση «ματ» από τον Πούτιν
Νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας προθεσμία μίας εβδομάδας στις ρωσικές αρχές προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το νέο σύστημα σε ρούβλια.

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας πως πρόκειται για μια αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση.

Η ανακοίνωση αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκ. δολάρια ρωσικών αποθεματικώ στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα "κλοπή".

 

Η Roscosmos θα συνάπτει όλες τις "διεθνείς συμφωνίες" της σε ρούβλια

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε απόψε ότι σκοπεύει να συνάπτει όλες τις «εξωτερικές» συμβάσεις της σε ρούβλια, μετά τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χώρα του δεν θα δέχεται στο εξής πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ.

«Και εμείς θα συνάπτουμε όλες τις συμφωνίες μας με το εξωτερικό σε ρούβλια», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρογκόζιν είχε προειδοποιήσει ότι οι πρόσφατες κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Υποστήριξε ότι η λειτουργία των ρωσικών διαστημοπλοίων που ανεφοδιάζουν τον ISS θα διαταραχθεί από τις κυρώσεις, γεγονός που θα επηρεάσει το ρωσικό τμήμα του σταθμού.

Μέχρι πρόσφατα, η συνεργασία στον διαστημικό τομέα ήταν ένας από τους ελάχιστους τομείς που δεν είχαν επηρεαστεί από τις διεθνείς κυρώσεις. Την επόμενη εβδομάδα, στις 30 Μαρτίου, ένας Αμερικανός αστροναύτης, ο Μαρκ Βάντι Χάι και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες, οι Αντόν Σκαπλέροφ και Πιοτ Ντούμπροφ, είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν στη Γη με έναν ρωσικό πύραυλο Σογιούζ.

 

Πληροφορίες newsbomb.gr 

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Πάνω από τα μισά παιδιά έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου – 128 έχουν σκοτωθεί λέει το ΚίεβοΚόσμος

Περισσότερα από τα μισά παιδιά στην Ουκρανία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ανασφάλειας και των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει μετά την εισβολή της Ρωσί...

Πόλεμος στην Ουκρανία: «O αστραπιαίος πόλεμος του Πούτιν απέτυχε, η Ουκρανία αντιστέκεται», δήλωσε ο ΖελένσκιΚόσμος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica τόνισε ότι «ο αστραπιαίος πόλεμος του Πούτιν απέτυχε» και ότι «η χώρα του ...

ΓΓ του ΝΑΤΟ: Ο Πούτιν «διέπραξε ένα μεγάλο λάθος» με την εισβολή στην ΟυκρανίαΚόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γε...

H ΕΕ εξετάζει σενάρια για την αναστολή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα Κόσμος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει διάφορα σενάρια, περιλαμβανομένης της πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της έκτ...

Η Ρωσία κλιμακώνει τα αεροπορικά πλήγματα στην Ουκρανία - Συμφωνήθηκε να ανοίξουν 7 ανθρωπιστικοί διάδρομοιΚόσμος

Η Ρωσία αυξάνει τις αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία, όπου το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε νωρίς σήμερα πως κατέγραψε πάνω από 250 εξόδους, κάπου 60 περισσότερες από την προηγουμ...

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «ανατινάζει» την παγκόσμια αγροτική παραγωγήΚόσμος

«Με δεδομένο τις ήδη πολύ σφιχτές αγορές δημητριακών και ηλιόσπορων καθώς και τη σημασία της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις αγορές αυτές, οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων αποτελού...