ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στη Μαριούπολη - Πολυκατοικία επλήγη στο Χάρκοβο, τουλάχιστον 5 νεκροί

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση, αν και το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

 

 Πολυκατοικία επλήγη από το ρωσικό πυροβολικό στο Χάρκοβο, τουλάχιστον 5 νεκροί 

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο όταν χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό πολυκατοικία κοντά σε βιομηχανική περιοχή, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Σύμφωνα με ανάρτηση της αστυνομίας του Χαρκόβου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδί 9 ετών.

Η αστυνομία μεταφόρτωσε φωτογραφίες του κτιρίου, που ανέφερε πως έπιασε φωτιά.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης της βορειοανατολικής Ουκρανίας, αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, την 24η Φεβρουαρίου, έχουν σκοτωθεί 266 άμαχοι, ανάμεσά τους 15 παιδιά.

Η πόλη, που είχε πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, πολιορκείται επί εβδομάδες από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις

«Καταστροφική»: η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις, που συνεχίζουν να βομβαρδίζονται από δυνάμεις της Ρωσίας· το Κίεβο κάλεσε την Κίνα, στρατηγικό σύμμαχο της Μόσχας, να «καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα».

Ενώ, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε στην Ουκρανία υπερηχητικό πύραυλο, όπλο αδύνατον να καταρριφθεί από οποιοδήποτε υπάρχον σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον κατά τη Μόσχα.

Στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που βομβαρδίζεται εδώ επί εβδομάδες και υπομένει έλλειψη νερού, αερίου και ηλεκτροδότησης, οικογένειες αφηγούνται πως πτώματα αφήνονται στους δρόμους για ημέρες και νύχτες, ότι κόσμος πεινάει, διψάει κι είναι αντιμέτωπος με το τσουχτερό κρύο στα κελάρια και στα υπόγεια όπου καταφεύγει για να προστατευτεί, καθώς επικρατούν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Δεκαεννιά παιδιά, τα περισσότερα ορφανά, διατρέχουν «μεγάλο κίνδυνο» παγιδευμένα σε σανατόριο, καθώς οι κηδεμόνες τους αδυνατούν να πάνε να τα πάρουν εξαιτίας των μαχών, ανέφεραν χθες οικείοι τους και αυτόπτες μάρτυρες.

Η πολιορκία αυτή «μιας ειρηνικής πόλης» είναι «πράξη τρομοκρατίας που θα τη θυμόμαστε ακόμη και τον επόμενο αιώνα», είπε με αγανάκτηση ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του. Η πολιορκία της Μαριούπολης «θα μείνει στην ιστορία», θα γίνει συνώνυμη «των εγκλημάτων πολέμου», πέταξε.

Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν το σιδηρουργικό και μεταλλουργικό εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, του λιμανιού και βιομηχανικού κέντρου καίριας σημασίας για την εξαγωγή του χάλυβα που παράγεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ευρώπης καταστράφηκε. Οι οικονομικές ζημιές για την Ουκρανία είναι τεράστιες», συνόψισε η βουλεύτρια Λέσια Βασιλένκο, που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter βίντεο στο οποίο βλέπει κανείς στήλες καπνού να υψώνονται από το βιομηχανικό συγκρότημα. Άλλος βουλευτής, ο Σερχίι Ταρούτα, ανέφερε μέσω Twitter ότι οι ρωσικές δυνάμεις «πρακτικά κατέστρεψαν το εργοστάσιο».

«Απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή»

Στο βόρειο τμήμα της χώρας ο δήμαρχος της Τσερνιχίβ, ο Βλαντισλάβ Ατροσένκο, μίλησε για «απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή» στην πόλη του.

«Πυρά πυροβολικού πέφτουν αδιακρίτως σε κατοικημένες συνοικίες, δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί, γυναίκες και παιδιά», είπε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, νερό, οι υποδομές της πόλης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς». Σε νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε «οι ασθενείς τρέμουν στους διαδρόμους όπου η θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί», συνέχισε.

Τα πλήγματα συνεχίζονται παράλληλα στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, στη Μικολάγεφ (νότια) και στο Χάρκοβο, τη μεγάλη ρωσόφωνη πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 500 άνθρωποι από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά δεδομένα.

Στο δυτικό τμήμα της χώρας, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε την προηγουμένη τους νέους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal», ένα από τα νέα όπλα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαλαλεί πως είναι «ανίκητα», για να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών.

«Η Ουκρανία δυστυχώς έχει μετατραπεί σε πεδίο δοκιμής κάθε είδους πυραύλου στο ρωσικό οπλοστάσιο», είπε στην Ουκράινσκα Πράβντα ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γιούρι Ιγνάτ.

Κατά την άποψη του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η Ρωσία «δεν έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου και βασίζεται κυρίως σε όπλα που εκτοξεύονται από απόσταση, από τη σχετική ασφάλεια του ρωσικού εναέριου χώρου, για να πλήττει στόχους στην Ουκρανία».

Κατά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας οι ρωσικές δυνάμεις, η προέλαση των οποίων αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη από ό,τι πιθανόν ανέμεναν, εξαιτίας της σφοδρής αντίστασης των Ουκρανών, έχουν προχωρήσει σε 291 πυραυλικά πλήγματα και 1.403 αεροπορικές επιδρομές από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

Η Κίνα και η «σωστή απόφαση»

Εν μέσω της συνέχισης των φονικών βομβαρδισμών και των διαπραγματεύσεων Κιέβου-Μόσχας που παρατείνονται -ο τέταρτος γύρος άρχισε τη Δευτέρα-, η ουκρανική προεδρία αξίωσε η Κίνα να πάρει θέση.

Η Κίνα, στρατηγικός σύμμαχος της Μόσχας και κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι ανάμεσα στους μεγάλους απόντες, όπως και η Ινδία, στη χορωδία των καταδικών και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Η Κίνα θα μπορούσε να μετατραπεί σε σημαντικό στοιχείο του συστήματος παγκόσμιας ασφαλείας εάν έπαιρνε τη σωστή απόφαση, να υποστηρίξει τη συμμαχία των πολιτισμένων χωρών και να καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα», υποστήριξε μέσω Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του κ. Ζελένσκι που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε προχθές Παρασκευή με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στον οποίο εξέθεσε «τις συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει το Πεκίνο «εάν προσφέρει υλική υποστήριξη στη Ρωσία».

Όμως ο κ. Σι συνέχισε να επαμφοτερίζει, περιοριζόμενος να πει πως οι στρατιωτικές συρράξεις δεν είναι «προς το συμφέρον κανενός», σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση.

Στο Νέο Δελχί ήταν ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα που κάλεσε την Ινδία, κράτος-μεγάλο πελάτη της ρωσικής αμυντικής και πετρελαϊκής βιομηχανίας, να εγκαταλείψει τις επιφυλάξεις της και να καταδικάσει την εισβολή. Ο ινδός ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι απέφυγε όμως ακόμη και να αναφερθεί ονομαστικά στην Ουκρανία. Η κοινή ανακοίνωση συμπεριέλαβε απλά μια έκκληση «να σταματήσει αμέσως η βία».

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στα μέλη του ελβετικού κοινοβουλίου στη Βέρνη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταφέρθηκε χθες εναντίον εταιρειών όπως ο όμιλος Nestle, που συνεχίζει τη δραστηριότητά του στη Ρωσία, ενώ κάλεσε την Ελβετία να παγώσει τους πόρους ρώσων δισεκατομμυριούχων και των ανθρώπων του Κρεμλίνου.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας από την πλευρά της ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές αλουμίνας και σιδηρομεταλλεύματος αλουμινίου», ώστε να περιορίσει όσο δυνατόν περισσότερο την «δυνατότητα παραγωγής αλουμινίου» στη Ρωσία, καθώς πρόκειται για πρώτη ύλη στρατηγικής σημασίας, ειδικά για τη βιομηχανία όπλων.

Η Ρωσία καλύπτει πάνω από το 20% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Αυστραλία, σύμφωνα με την Καμπέρα.

Άμαχοι φεύγουν

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι 180.000 άμαχοι έχουν μπορέσει να φύγουν μέχρι τώρα χάρη στους λεγόμενους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

«Όμως οι δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να εμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, ειδικά στις πιο ευάλωτες ζώνες. Αυτή είναι πολύ γνωστή τακτική» και είναι «έγκλημα πολέμου», κατήγγειλε για άλλη μια φορά χθες ο κ. Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές 6.623 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μέσω αυτών των ανθρωπιστικών διαδρόμων χθες, ανάμεσά τους 4.128 από τη Μαριούπολη και 1.820 από το Κίεβο.

Από την 24η Φεβρουαρίου πάνω από 3,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς, τα δύο τρίτα εκ των οποίων προς την Πολωνία, η οποία για πολλούς αποτελεί απλά ενδιάμεσο σταθμό.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

Πεκίνο: H Kίνα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας – «Εξωφρενικές» οι δυτικές κυρώσειςΚόσμος

Στις πρώτες ανοικτές τοποθετήσεις τους για τον πόλεμο της Ουκρανίας προχώρησαν Κινέζοι αξιωματούχοι. Το Πεκίνο θα βρεθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας λέει ο Κινέζος ΥΠΕΞ. Εξωφρενι...

Η Τουρκία λέει πως η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματαΚόσμος

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα και έχουν σχεδόν συ...

Ζελένσκι: Η Μαριούπολη θα μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα εγκλημάτων πολέμουΚόσμος

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook νωρίς την Κυριακή, ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι η Μαριούπολη θα μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα εγκλημάτων πολέμου. «Το να το κάνεις αυτ...

Ουκρανία: Απαγορεύτηκε η δραστηριότητα 11 κομμάτων που χαρακτηρίζονται φιλορωσικάΚόσμος

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας απαγόρευσε την πολιτική δουλειά κομμάτων που χαρακτήρισε φιλορωσικά καθ’ όσο εφαρμόζεται στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικρ...

Βέλγιο: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έως και 5 νεκρούς και δεκάδες τραυματίεςΚόσμος

 Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος τα ξημερώματα σήμερα κοντά στην πόλη Λουβιέρ της Βαλονίας. Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, περίπου στις 05:00 περισσότεροι από 150 άνθρωποι ε...

Η Ρωσία πλήττει την Ουκρανία με πυραύλους Κρουζ από τη Μαύρη Θάλασσα και την ΚασπίαΚόσμος

Η Ρωσία έπληξε σήμερα την Ουκρανία με πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κασπία, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η Ρωσία αν...

Οργή Κιέβου με δήλωση της γερμανίδας υπουργού Άμυνας – «Ενθαρρύνετε τη σφαγή»Κόσμος

Σε μία οργισμένη ανακοίνωση προχώρησε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, και είναι σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι....

Η ουκρανική προεδρία καλεί την Κίνα να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα στην ΟυκρανίαΚόσμος

Η ουκρανική προεδρία κάλεσε σήμερα την Κίνα να ενωθεί με τους Δυτικούς και «να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα» στην Ουκρανία. «Η Κίνα μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο του...

Περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την ΟυκρανίαΚόσμος

Περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ περί τα ...