ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Προειδοποίηση για παραβιάσεις των συνθηκών κράτησης των αιχμαλώτων πολέμου

Οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων βίντεο αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτών που τους εκθέτουν στη δημόσια περιέργεια, ιδίως εκείνα που τους δείχνουν να ταπεινώνονται ή να εκφοβίζονται, δήλωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ανακοίνωση του. Μια τέτοια μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου παραβιάζει τις προστασίες που προβλέπονται από τις Συμβάσεις της Γενεύης, οι οποίες αποσκοπούν στη διασφάλιση αξιοπρεπούς μεταχείρισης των αιχμαλώτων μαχητών από όλες τις πλευρές.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), ο κύριος βραχίονας ασφαλείας της ουκρανικής κυβέρνησης, διαθέτει λογαριασμό στο Telegram με περίπου 868.000 συνδρομητές, όπου έχει αναρτήσει βίντεο με αιχμάλωτους Ρώσους στρατιώτες που εμφανίζονται υπό πίεση ή αποκαλύπτουν τα ονόματα, τους αριθμούς ταυτότητάς τους και άλλες προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των γονέων τους και των διευθύνσεων κατοικίας τους. Μοιράζεται αυτά τα βίντεο στις σελίδες της στο Facebook, το Twitter, το YouTube και το Instagram με περίπου 978.000 συνδυασμένους οπαδούς και συνδρομητές. Ένα κανάλι στο Telegram που διοικείται προφανώς από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων με περισσότερους από 847.000 συνδρομητές κάνει το ίδιο και έχει συνδεδεμένο ιστότοπο και κανάλι στο YouTube.


«Η υποχρέωση να προστατεύονται οι αιχμάλωτοι πολέμου από το να γίνονται αντικείμενα δημόσιας περιέργειας, καθώς και η προστασία τους από τον εκφοβισμό ή τον εξευτελισμό, αποτελεί μέρος της ευρύτερης απαίτησης να διασφαλίζεται η ανθρώπινη μεταχείρισή τους και να προστατεύονται οι οικογένειές τους από βλάβη», δήλωσε η Άισλινγκ Ρέιντι, Ανώτερη Νομική Σύμβουλος στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να αναρτούν αυτά τα βίντεο στο διαδίκτυο».
Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει επίσης να διευκρινίσουν εάν και πώς τα βίντεο αιχμαλώτων πολέμου που είναι ασυμβίβαστα με τις Συμβάσεις της Γενεύης εμπίπτουν στις υφιστάμενες πολιτικές τους και, εάν είναι απαραίτητο, να αναπτύξουν νέες πολιτικές για τον εντοπισμό και την καταστολή της διάδοσης τέτοιου περιεχομένου, δήλωσε η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έγραψε στις 10 Μαρτίου 2022 στην Υπηρεσία Ασφαλείας και στο Υπουργείο Εσωτερικών για να εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με τα κρατικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και τον ιστότοπο που αναρτούσαν τις εικόνες και τα βίντεο και ρώτησε ποια μέτρα θα λάβουν οι αρχές για να διασφαλίσουν ότι η μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου είναι σύμφωνη με τις Συμβάσεις της Γενεύης. Στις 16 Μαρτίου, η Human Rights Watch ανέμενε ακόμη απάντηση.

Οι διάφοροι λογαριασμοί της Υπηρεσίας Ασφαλείας έχουν αναρτήσει δεκάδες βίντεο με αιχμαλώτους Ρώσους στρατιώτες, ορισμένα από τα οποία τους δείχνουν να ανακρίνονται ενώ είναι δεμένοι. Στα περισσότερα φαίνεται ξεκάθαρα το πρόσωπο του αιχμαλώτου ή οι αιχμάλωτοι δηλώνουν το όνομά τους ή άλλες προσωπικές πληροφορίες, όπως η ημερομηνία γέννησης και τα ονόματα των γονέων τους.
Ένα βίντεο με 2,2 εκατομμύρια προβολές στο κανάλι Telegram της SBU δείχνει έναν αιχμάλωτο Ρώσο στρατιώτη να μιλάει στο τηλέφωνο με τη μητέρα του και στη συνέχεια έναν άλλο αιχμάλωτο πολέμου που υπό ανάκριση δίνει το όνομά του, την ημερομηνία γέννησης και λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατιωτική του μονάδα. Ένα βίντεο στη σελίδα της υπηρεσίας ασφαλείας στο Facebook με πάνω από 5,4 εκατομμύρια προβολές δείχνει έναν αιχμάλωτο πολέμου με κακοποιημένο πρόσωπο και δεμένο πόδι να λέει ότι πήγε μέσω Λευκορωσίας στο Τσερνομπίλ, 90 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Το κανάλι Telegram, το κανάλι στο YouTube και ο ιστότοπος που προφανώς διαχειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία δημιουργήθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνουν μια βάση δεδομένων με τα ονόματα των Ρώσων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν ή σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Βίκτορ Αντρούσιφ, δήλωσε ότι είναι ο διαχειριστής του ιστότοπου και των συνδεδεμένων καναλιών. Είπε ότι ο σκοπός είναι να βοηθηθούν οι συγγενείς να εντοπίσουν τους αιχμαλώτους και τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Στις πλατφόρμες αυτές, το υπουργείο έχει αναρτήσει εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτών, συχνά με τα διαβατήρια και τα έγγραφα ταυτοποίησής τους. Ορισμένοι από τους στρατιώτες έχουν δεμένα τα μάτια, είναι φιμωμένοι ή φορούν μάσκα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αιχμάλωτοι πολέμου καταγράφονται ενώ τηλεφωνούν στην οικογένειά τους στην πατρίδα. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram στις 6 Μαρτίου με 785.000 προβολές, δύο αιχμάλωτοι πολέμου που αναγνωρίζονται με τα ονόματά τους και τη στρατιωτική τους μονάδα ανακρίνονται υπό την απειλή όπλου ενώ έχουν δεμένα τα μάτια τους και είναι γονατιστοί.
Οι πλατφόρμες δείχνουν επίσης γραφικές εικόνες νεκρών Ρώσων στρατιωτών. Η αυθεντικότητα όλων αυτών των φωτογραφιών και βίντεο δεν μπορεί να επαληθευτεί.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι του υπουργείου στο YouTube, ο Αντρούσιφ σχολίασε τον σεβασμό της Ουκρανίας στους νόμους του πολέμου. «Έχουμε δεσμευτεί να τηρούμε τις Συμβάσεις της Γενεύης και έχουμε δώσει εντολή σε όλες τις μονάδες να αντιμετωπίζουν όλους τους αιχμαλώτους με σεβασμό», είπε. «Ο γενικός διοικητής και ο υπουργός Εσωτερικών έχουν υιοθετήσει οδηγίες με βάση τις Συμβάσεις της Γενεύης για όλους τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς. Θα παρακολουθούμε την τήρηση αυτών των οδηγιών σε μόνιμη βάση».

Η 3η Σύμβαση της Γενεύης και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο Ι αφορούν την προστασία των αιχμαλώτων πολέμου. Διευκρινίζουν ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης σε όλες τις περιστάσεις και να προστατεύονται από κάθε πράξη βίας, καθώς και από τον εκφοβισμό, τις προσβολές και τη δημόσια περιέργεια. Αυτό περιλαμβάνει την αποκάλυψη φωτογραφιών ή βίντεο, ηχογραφήσεων ανακρίσεων, ιδιωτικών συνομιλιών ή προσωπικής αλληλογραφίας και οποιουδήποτε άλλου ιδιωτικού στοιχείου.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρέπει να μεταδίδεται, να δημοσιεύεται ή να μεταδίδεται οποιοδήποτε υλικό που επιτρέπει στους θεατές ή τους αναγνώστες να αναγνωρίζουν μεμονωμένους κρατούμενους. Υπάρχουν εξαιρέσεις από την απαγόρευση, αλλά είναι εξαιρετικές και επιτρέπονται μόνο εάν υπάρχει επιτακτικό δημόσιο συμφέρον ή εάν η έκθεση του υλικού είναι προς το ζωτικό συμφέρον του κρατουμένου, και τότε μόνο στο βαθμό που αυτό σέβεται την αξιοπρέπεια του αιχμαλώτου πολέμου.

Η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η ΔΕΕΣ έχει πρόσβαση σε όλους τους αιχμαλώτους πολέμου και θα πρέπει να συνεργαστεί με τη ΔΕΕΣ για να διασφαλίσει ότι όλες οι προσωπικές πληροφορίες και τα δεδομένα για τους αιχμαλώτους πολέμου αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Όλες οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τους αιχμαλώτους πολέμου θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι το επίσημο προσωπικό δεν τραβά φωτογραφίες ή βίντεο των αιχμαλώτων παρά μόνο για επίσημους σκοπούς και ότι οι επίσημες εικόνες ή άλλες προσωπικές πληροφορίες των αιχμαλώτων αποθηκεύονται με ασφάλεια. Η πρόσβαση στο υλικό αυτό θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο στο προσωπικό που ασκεί άμεσα τα σχετικά καθήκοντα. Η χρήση του υλικού αυτού για οποιονδήποτε άλλο σκοπό απαγορεύεται αυστηρά.

Οι αρχές θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εντοπίσουν και να λογοδοτήσει οποιοσδήποτε έχει αναρτήσει εικόνες και βίντεο αιχμαλώτων πολέμου σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως εάν συμμετείχε επίσης στη λήψη ή τη δημιουργία των εικόνων για άλλους από τους επίσημους σκοπούς, ή εάν έκανε κατάχρηση εικόνων που είχαν ληφθεί για επίσημους σκοπούς.

Είναι επίσης σημαντικό για τα μέσα ενημέρωσης να απέχουν από τη μετάδοση ή αναδημοσίευση υλικού αιχμαλώτων πολέμου που παραβιάζει τους νόμους του πολέμου, δήλωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τον εντοπισμό και την καταστολή της πρόσβασης σε υλικό που παραβιάζει το δικαίωμα των αιχμαλώτων πολέμου σε ανθρώπινη μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από τη δημόσια περιέργεια.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επίσης τεκμηριώσει εκτεταμένες παραβιάσεις των νόμων του πολέμου και προφανή εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των αδιάκριτων επιθέσεων κατά αμάχων με πυρομαχικά διασποράς και άλλα όπλα και την παρεμπόδιση των αμάχων να εγκαταλείψουν τις περιοχές των μαχών.

«Οι παραβιάσεις από τις ρωσικές δυνάμεις είναι διάχυτες και εκτεταμένες, προκαλώντας έντονη βλάβη στους αμάχους”, δήλωσε η Ρέιντι. «Ταυτόχρονα, η Ουκρανία έχει σαφείς υποχρεώσεις που πρέπει να τηρήσει, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου».

Σε παρόμοια γραμμή, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας εξέδωσε στις 16 Μαρτίου προειδοποίηση προς τους στρατιώτες της σχετικά με τη μεταχείριση των Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου.

«Οι Ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να γνωρίζουν σαφώς ότι σύμφωνα με όλους τους κανόνες του πολέμου, “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να σκοτώνουν αιχμαλώτους πολέμου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Να θυμάστε πάντα ότι: είμαστε ένα πολιτισμένο έθνος, το οποίο, παρά την επιθυμία να εκδικηθεί για όσα έγιναν στη χώρα μας, πρέπει να ενεργεί με πολιτισμένο τρόπο. Ως εκ τούτου, δεν είναι απαραίτητο να σκοτώσουμε όσους παραδόθηκαν, διότι ένας ένοπλος εχθρός δεν είναι ευθύνη ενός ατόμου (διοικητή), αλλά της Ουκρανίας ως κράτος που είναι υπεύθυνο για την τύχη του.
«Η σκληρότητα γεννάει σκληρότητα! Εξάλλου, η απάνθρωπη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου μπορεί να προκαλέσει μια αλυσίδα εκδίκησης εναντίον των συντρόφων τους, οι οποίοι τώρα κρατούνται αιχμάλωτοι από τους Ρώσους κατακτητές», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η ανθρώπινη μεταχείριση των αιχμαλώτων θα επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα, ιδίως στις χώρες-εταίρους, να αποδείξουν την απλή αλήθεια ότι η Ουκρανία πληροί πλήρως τα κριτήρια μιας δημοκρατίας, όπου η ανθρώπινη ζωή, ακόμη και ενός πρώην εχθρού, παραμένει η υψηλότερη αξία».

Η δήλωση συνεχίζει, περιγράφοντας τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζουν οι Ουκρανοί στρατιώτες όταν ένας Ρώσος στρατιώτης παραδίδεται ή αιχμαλωτίζεται.

Συγκεκριμένα, η δήλωση προτρέπει τα μέλη της ουκρανικής υπηρεσίας να «κρατούν αιχμαλώτους πολέμου χωρίς να υποβαθμίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, χωρίς να υποβιβάζονται στο επίπεδο των Ρώσων κατακτητών, ενώ παράλληλα να επιδεικνύουν την ανωτερότητα των ηθικών αξιών ενός πολεμιστή-υπερασπιστή που προστατεύει την πατρίδα του από τους εισβολείς».

 

 

Πηγή: libre.gr

Διαβάστε επίσης

Το Κρεμλίνο απέδωσε τη διακοπή της ομιλίας του Πούτιν σε κατάμεστο στάδιο σε τεχνικό πρόβλημαΚόσμος

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η διακοπή της ομιλίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο κατάμεστο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας, στο οποίο πραγματοποιούνταν εκδήλωση για τον ό...

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν την ευθύνη να βοηθήσουν την παγκόσμια ειρήνη» δηλώνει ο πρόεδρος Σι στον ΜπάιντενΚόσμος

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ευθύνη να βοηθήσουν στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντ...

"Είμαστε κοντά με την Ουκρανία ως προς το ουδέτερο καθεστώς" λένε οι ΡώσοιΚόσμος

Το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και η μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι θέματα για τα οποία η Μόσχα και το Κίεβο έχουν φέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά τις διαπραγματευτικές τους θέσει...

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία  και ο αγώνας εντός των πόλεων - Άρθρο του Νίκου Μανωλάκου Νίκος Μανωλάκος

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων βρίσκονται στην 20 η  μέρα και οι μεγάλες ουκρανικές πόλεις, πλην Χερσώνος, δεν έχουν καταληφθεί. Γίνεται αντιληπτό ότι, οι  Ρώσοι δεν θέλουν...

Μανώλης Ανδρουλάκης: Καθ’ οδόν για την Μολδαβία ο Έλληνας πρόξενος από τη ΜαριούποληΚόσμος

Στην τελευταία του φάση μπαίνει το ταξίδι του Έλληνα πρόξενου Μανώλη Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η επιχείρηση απεγκλωβισμού του βαίνει ομαλώς και πριν από λίγο ξεκίνη...

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι γυναίκες γίνονται στόχοι μαστροπών», προειδοποιεί μέλος των FemenΚόσμος

Η μαχητική ουκρανή φεμινίστρια Ίνα Σεβτσένκο, μία από τις ακτιβίστριες των Femen, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των γυναικών στην Ουκρανία, οι οποίες «παίρνουν τα όπλ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρός ένας από τους κορυφαίους διοικητές αλεξιπτωτιστών της ΡωσίαςΚόσμος

Ένας από τους κορυφαίους διοικητές αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας, ο Σεργκέι Σουχάρεφ σκοτώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο θάνατος του συνταγματάρχη του 33...

Ζελένσκι: «Είμαστε όλοι σε πόλεμο» – Οι φωτογραφίες που επέλεξε για το νέο μήνυμά τουΚόσμος

Νέο μήνυμα μέσω του λογαριασμού του στο Telegram έστειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αξιοποιώντας ξανά, όπως και χθες,φωτογραφίες διάφορων φωτορεπόρτερ για να αναδείξει τι συμβαίνει στη...

Σόρος: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι η αρχή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμουΚόσμος

Για τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, τη στάση του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν και τα σενάρια περί Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου έγραψε ο δισεκατομμυριούχος, Τζορτζ Σόρος στον ιστότοπο ...

Ένας νεκρός, 4 τραυματίες στο βόρειο τμήμα του Κιέβου από θραύσματα ρωσικού πυραύλουΚόσμος

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντ...