ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ρωσία καταγγέλλει την Ουκρανία για επίθεση σε αμάχους στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία κατήγγειλε σήμερα ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ουκρανικό πύραυλο στην πόλη Ντονέτσκ, που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγορώντας το Κίεβο για ένα «έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, «τουλάχιστον 23 άμαχοι (...) μεταξύ των οποίων παιδιά σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ανακοίνωσε τον θάνατο «20 ειρηνικών κατοίκων», προσθέτοντας ότι «28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται».

Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε έναν πύραυλο «Tochka-U» κατά κατοικημένης περιοχής στο Ντονέτσκ, μεγάλη βιομηχανική πόλη και αυτοαποκαλούμενη «πρωτεύουσα» του ομώνυμου φιλορωσικού αυτονομιστικού εδάφους.

Προηγούμενος απολογισμός, που δόθηκε το πρωί από το τοπικό «υπουργείο» Υγείας, έκανε λόγο για 16 νεκρούς και 23 τραυματίες.

«Η χρήση τέτοιων όπλων εναντίον μίας πόλης όπου δεν υπάρχει θέση βολής των ενόπλων δυνάμεων (...) αποτελεί ένα έγκλημα πολέμου», ανέφερε ο Κονασένκοφ σε ανακοίνωσή του.

 

Διαψεύδει το Κίεβο

Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της πόλης. «Αυτός πρόκειται σίγουρα για έναν ρωσικό πύραυλο ή κάποιο άλλο είδος πυρομαχικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούκιν σε συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς για τις αναφορές για μία ουκρανική επίθεση στο Ντονέτσκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι πρόκειται για μία τραγωδία.

Βίντεο που τράβηξε ένας φωτογράφος του Reuters στο κέντρο του Ντόνετσκ δείχνει κατεστραμμένα και καμένα οχήματα. Αρκετά πτώματα και ένα θραύσμα βλήματος με καπνό να αναδύεται από αυτό ήταν ορατά.

Κανένας απολογισμός δεν κατέστη εφικτό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή ούτε από το Γαλλικό Πρακτορείο ούτε από το Reuters.

Στον λογαριασμό της στο Telegram, η πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ματωμένα πτώματα να κείτονται στον δρόμο εν μέσω ερειπίων, αλλά και ένα μικρό λεωφορείο με σπασμένα τα τζάμια.

Σύμφωνα με την πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ, η αντιαεροπορική άμυνα των αυτονομιστών αναχαίτισε έναν ουκρανικό πύραυλο “Totchka”, τα «συντρίμμια» του οποίου προκάλεσαν τα θύματα.

Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Ντενίς Πουσίλιν, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι επρόκειτο για πύραυλο που περιείχε βόμβες διασποράς, οι οποίες όπως επισημαίνει το Γαλλικό πρακτορείο είναι απαγορευμένες στις περισσότερες χώρες, αλλά όχι στη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Αν (ο πύραυλος) δεν είχε καταρριφθεί, θα υπήρχαν ακόμη περισσότερα θύματα», εκτίμησε ο Πουσίλιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θύματα ανέμεναν σε στάση λεωφορείου και άλλοι περιμένοντας να αγοράσουν εισιτήριο.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ένα πορτοκαλί λεωφορείο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά και από πολλά οχήματα που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες.

Οι αυτονομιστές του Ντόνετσκ, που υποστηρίζονται στρατιωτικά από τη Μόσχα, βρίσκονται σε πόλεμο με το Κίεβο από το 2014 και τα στρατεύματά τους συμμετέχουν επί του παρόντος στη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

Το κέντρο της πόλης του Ντόνετσκ έχει σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από τις μάχες, ειδικά από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Αντιαεροπορικός συναγερμός σε όλη τη χώρα - 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας  Κόσμος

Οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν κατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού σε ολόκληρη την χώρα. Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Κιέβου είχε ανακοινώσει ότι θα επιβληθεί 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορία...

ΗΠΑ: Ανθρωποκυνηγητό για τον serial killer που δολοφονεί αστέγους – Πέντε θύματαΚόσμος

Δύο άστεγοι βρέθηκαν νεκροί και τρεις ακόμα τραυματίστηκαν από επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ένας άγνωστος άνδρας στους δρόμους της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Σύμφωνα...

Οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας θα ταξιδέψουν στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον ΖελένσκιΚόσμος

Οι πρωθυπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας θα ταξιδέψουν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγραψε σ...

Ρωσία: «Σταματήστε τον πόλεμο, μη πιστεύετε την προπαγάνδα» - Δημοσιογράφος σηκώνει πανό μέσα σε κρατικό κανάλιΚόσμος

H Mαρίνα Οφσγιαννικόβα, δημοσιογράφος, στο ρωσικό κανάλι Channel One διέκοψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού με ένα πανό: «Όχι στον πόλεμο, σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστε...

Οι ΗΠΑ δεν συζητούν «αυτή τη στιγμή» με τη Βενεζουέλα αγορές πετρελαίουΚόσμος

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι δεν διεξάγονται «ενεργές συζητήσεις αυτή τη στιγμή» για την αγορά από τις ΗΠΑ ποσοτήτων πετρελαίου από τη Β...

ΗΠΑ: Παιδί τριών ετών σκότωσε τη μητέρα του παίζοντας με πυροβόλο όπλοΚόσμος

Παιδί τριών ετών σκότωσε τη μητέρα του παίζοντας με πυροβόλο όπλο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αστυνομία μιας περιοχής στην πολιτεία Ιλινόι. Ο φρικιαστικός θάνατος της νεαρής, τραγικ...

Συνοικίες του Κιέβου χτυπήθηκαν από ρωσικά πυρά, τουλάχιστον 2 νεκροί - Στους 2.537 οι νεκροί άμαχοι στη ΜαριούποληΚόσμος

Ρωσικά πυρά έπληξαν σήμερα το πρωί τουλάχιστον δύο τομείς του Κιέβου όπου βρίσκονται κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών· οι πρώτες πληροφορίες που έδωσα...

Ιστορική ομιλία του Μπέρνι Σάντερς για τον πόλεμο στην Ουκρανία (video) Κόσμος

Μια συγκλονιστική ομιλία στο κοινοβούλιο των ΗΠΑ για τον πόλεμο την Ουκρανία έδωσε ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς υπενθυμίζοντας σε όσους έχουν κοντή μνήμη τον ιστορικό απολογισμό τ...