ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΗΕ: Πρέσβης ΗΠΑ: «Δόξα τω Θεώ, ο κόσμος γλίτωσε από μια πυρηνική καταστροφή» - Ρώσος πρέσβης: Η Ρωσία δεν επιτέθηκε στον πυρηνικό σταθμό

Ο πλανήτης γλίτωσε οριακά από μια πυρηνική καταστροφή κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας όταν ξέσπασε πυρκαγιά κατά την ρωσική επίθεση για την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ και ζήτησε διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα ότι μια αντίστοιχη επίθεση δεν θα ξαναγίνει.

 

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια τόνισε στο ΣΑ ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στον πυρηνικό σταθμό, αντικρούοντας την κατηγορία λέγοντας ότι είναι «ψέμα».

Σημείωσε πως η επίθεση αποτελεί μια «επικίνδυνη νέα κλιμάκωση» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι ο «επικείμενος κίνδυνος» παραμένει, επικαλούμενη τα ρωσικά στρατεύματα τα οποία είπε ότι βρίσκονται 32 χλμ. από τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ουκρανίας.

Η επίθεση από ρωσικές δυνάμεις στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια συνιστά «τεράστια απειλή για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», είπε. «Δόξα τω Θεώ που ο κόσμος γλίτωσε από μια πυρηνική καταστροφή» εν μία νυκτί, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «ανεύθυνη» και «επικίνδυνη».

«Όχι μόνο (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) δεν άκουσε τις «εκκλήσεις να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία», αλλά μόλις γίναμε μάρτυρες μιας νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης που αποτελεί σοβαρή απειλή για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», επέμεινε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Ο Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε πυρκαγιά σε αυτή την εγκατάσταση. Η κατηγορία ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη «είναι μέρος μιας εκστρατείας ψεμάτων» κατά της Μόσχας, είπε. Ο Νεμπένζια, ωστόσο, αναγνώρισε ότι στην εν λόγω περιοχή μαίνονται μάχες με Ρώσους στρατιώτες. Μίλησε όμως για ανταλλαγές πυρών μεταξύ «ελαφρών όπλων» που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν περιελάμβαναν βομβαρδισμούς. Είπε ότι η ασφάλεια της πυρηνικής τοποθεσίας είναι εξασφαλισμένη, ζητώντας από τους Δυτικούς να «ηρεμήσουν».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ, που ζήτησε το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βρετανίδα πρέσβειρα Μπάρμπαρα Γούντγουορντ δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν «οι ρωσικές δυνάμεις (που) επιτέθηκαν στην τοποθεσία Ζαπορίζια, όπου στεγάζεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διατηρήσει τη ψυχραιμία της και τη λογική της», δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν. «Δεν πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε, καλώντας σε διάλογο.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από πυρηνικές εγκαταστάσεις και άλλες κρίσιμης σημασίας πολιτικές υποδομές είναι «απαράδεκτες» και «άκρως ανεύθυνες», και αντίθετες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατήγγειλε η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι μιλώντας μέσω βίντεο από αεροπλάνο καθώς κατευθυνόταν στην Τεχεράνη, υπογράμμισε τη «σημασία» των πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται στην Ουκρανία.

Επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να πάει στην Ουκρανία σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και διευκρίνισε ότι υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, το οποίο «μελετούν». Αυτή η αποστολή του ΔΟΑΕ θα περιοριστεί στην «ασφάλεια» των χώρων, χωρίς πολιτική παρέμβαση, υποστήριξε.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη - Σφοδρές μάχες μαίνονται στο ΚίεβοΚόσμος

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την απομάκρυνση των αμάχων από τη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, αφού οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν περικυκλώσει την πόλη και πρ...

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε το NATO για «αυτοΰπνωση» μετά την απόρριψη αιτήματος του Κιέβου για ζώνη απαγόρευσης πτήσεωνΚόσμος

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε με οργή χθες Παρασκευή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία εν μέσω τη...

Η Ρωσία μπλόκαρε το FacebookΚόσμος

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor, που είναι αρμόδια για το διαδίκτυο, διέταξε σήμερα τον αποκλεισμό του Facebook στη Ρωσία, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι «κάνει διακρίσεις» σ...

Οι τράπεζες δείχνουν προς τα πού πηγαίνει ο κόσμος μετά την ουκρανική κρίσηΚόσμος

Η Δύση «βομβαρδίζει» με σκληρές οικονομικές κυρώσεις την Ρωσία, με στόχο τον στραγγαλισμό της, αλλά η ρωσική ηγεσία δείχνει να μην κάμπτεται. Ένα από τα πιο αυστηρά μέτρα ήταν ο απ...

Πούτιν: Χονδροειδή προπαγάνδα ότι βομβαρδίζουμε μεγάλες πόλεις – Διάλογος μόνο αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μαςΚόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι ελπίζει ότι η Ουκρανία θα λάβει μια «λογική και εποικοδομητική» θέση κατά τον επόμενο γύρο συνομιλιώ...

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία: Η Google σταματά τις διαφημίσεις, μέτρα από Κομισιόν και MicrosoftΚόσμος

  Σοβαρό πλήγμα αναμένεται να δεχτεί η ρωσική οικονομία, καθώς «κολοσσοί» του κλάδου της τεχνολογίας ανακοινώνουν νέες κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.   Μεταξύ αυτών, η M...