ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κύπρος: Ψάχνουν αντικαταστάτες των Ρώσων στον τουρισμό

Το ενδεχόμενο μιας νέας δύσκολης καλοκαιρινής περιόδου για τον τουρισμό της Κύπρου τρέχουν να προλάβουν οι αρμόδιοι, μετά την απόφαση για κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου που στερεί μέχρι και το 15% της επιβατικής κίνησης που αναμενόταν να κινηθεί από και προς την Κύπρο το 2022, υπογραμμίζει η κυπριακή οικονομική ιστοσελίδα StockWatch.

Oρισμένα σημεία του ρεπορτάζ:

Οι ελπίδες των εμπλεκομένων επαφίενται στις εντατικές προσπάθειες που εξελίσσονται ήδη εκ μέρους των αρμόδιων υπουργείων και του υφυπουργείου Τουρισμού, για εξεύρεση εναλλακτικών αγορών, με σκοπό να αναπληρωθεί το κενό που θα αφήσουν οι ρώσοι τουρίστες.

Πριν την πανδημική κρίση οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία προς την Κύπρο είχαν κυμανθεί το 2018 στις 752.267 και το 2019 στις 782 χιλιάδες και από την Ουκρανία στις 69,600 το 2018 και στις 95,000 το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη σήμερα το πρωί με τις ηγεσίες των συνδέσμων ξενοδόχων και τουριστικών φορέων, για ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση για τις ενέργειες που προωθεί το υφυπουργείο για μετριασμό των επιπτώσεων από την κρίση.

Φορείς του τουριστικού τομέα σημειώνουν ότι η εξέλιξη προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στον τομέα, εκτιμώντας ότι θα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί το κενό του 1,6 εκατ. στην επιβατική κίνηση (αφίξεις – αναχωρήσεις), παρά την ανάγκη που επικρατεί σε όλες τις χώρες για ταξίδια και διακοπές.

Στον πιο πάνω αριθμό αναφέρθηκε χθες ο Κύπριος υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, σημειώνοντας ότι η απώλεια αυτού του μεγέθους της επιβατικής κίνησης αναμένεται να έχει επίπτωση 1,5%-2% στο ΑΕΠ.

Οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι η χρονιά θα κινηθεί στα επίπεδα του 2021 και ελπίζουν να λήξει το συντομότερο η πολεμική κρίση, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Την ίδια στιγμή, αναμένουν ότι ακόμα και με τη λήξη της κρίσης, η υποχώρηση της αξίας του ρουβλιού και τα αντίμετρα της Ρωσίας, θα καταστήσουν δύσκολη την επιστροφή Ρώσων τουριστών.

Από Ρωσία το 25% του τουρισμού

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την ελπίδα να έχουν αίσιο αποτέλεσμα οι διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με το ουκρανικό.

Σημείωσε ότι σε συνεργασία με το υφυπουργείο Τουρισμού βρίσκεται υπό επεξεργασία πλάνο Β΄ σε μια προσπάθεια να μετριαστεί ο αντίκτυπος που θα έχει η κρίση στην τουριστική βιομηχανία. 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές διότι η ρωσική αγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου, η οποία ανέρχεται στο 25% της συνολικής τουριστικής εισροής, ενώ και η αγορά της Ουκρανίας αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη αγορά για την Κύπρο».

Την ίδια στιγμή, παρατήρησε ότι «η αποτίμηση του ρωσικού ρουβλιού θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για τους ρώσους τουρίστες διότι σίγουρα θα αυξηθούν τα αεροπορικά ναύλα».

Επανέλαβε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις με αγωνία και είμαστε σε εγρήγορση σε μια προσπάθεια να μετριάσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο.

Η αντιπρόεδρος του ΣΤΕΚ, Δήμητρα Καραντώκη, δήλωσε στη StockWatch, ότι το μέγεθος των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της σύρραξης.

Ωστόσο, τόνισε ότι «στην Κύπρο τουλάχιστον για φέτος θα πρέπει να ξεχάσουμε τον τουρισμό από τη Ρωσία διότι ακόμη και αν τελειώσει ο πόλεμος θα είναι δύσκολο για τους περισσότερους ρώσους να ταξιδέψουν λόγω της ισοτιμίας του ρουβλιού, ίσως και των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις και στις συναλλαγές που θα θέσει η ρωσική κυβέρνηση».

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει τόση δίψα από τους πολίτες να ταξιδέψουν και να πάνε διακοπές, που δεν αναμένεται να προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα».

Εξάλλου, όπως ανέφερε, «η Κύπρος αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό, ενώ είναι και μακριά από την εμπόλεμη περιοχή».

 

 

Πηγή: tornosnews.gr

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Υπό τον έλεγχο της Ρωσίας ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια – Πολίτες είχαν στήσει οδοφράγματαΚόσμος

  Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με τον επικεφαλής του πυρηνικού παρατηρητηρίου τ...

Ζελένσκι: Το ειδικό τηλέφωνο που του έδωσαν οι Αμερικάνοι για να βρίσκονται σε επικοινωνίαΚόσμος

Ένας ασφαλές δορυφορικό τηλέφωνο είχαν δώσει προ εβδομάδων οι Αμερικάνοι στον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να μπορούν να επικοινωνήσουν όταν θα ξεκινούσε η ρωσ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε επτά ρωσικές τράπεζες από το SWIFTΚόσμος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείει επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT που εξασφαλίζει τις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές, στο πλαίσιο των κυρώσεών της για τ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 830.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους – 1.840 έφτασαν στην ΕλλάδαΚόσμος

Τουλάχιστον 836.000 Ουκρανοί αναγκάστηκαν να αφήσουν την χώρα τους αναζητώντας πιο ασφαλής προορισμούς μετά το ρωσικό σφυροκόπημα. Στην πλειοψηφία τους οι Ουκρανοί πρόσφυγες αναζητ...

Τουρκία: H ύαινα της Ιστορίας - Άρθρο του Κωνσταντίνου Παΐδα Κωνσταντίνος Παΐδας

«O Τ. Ερντογάν θεώρησε ότι ένα συμβολικό κλείσιμο των Στενών θα μπορούσε να αναθερμάνει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Η.Π.Α., να «επουλώσει πληγές που έχουν κακοφορμίσει» (βλ. π....

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει μαιευτήριο – Μάχη στα χαλάσματα για επιζώντεςΚόσμος

«Γροθιά στο στομάχι» προκαλεί το βίντεο από τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου στην πόλη Zhytomyr στην Ουκρανία. Στο βίντεο φαίνεται διασώστες και πολίτες να ψάχνουν στα χαλάσματα γι...

Λαβρόφ: Ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και καταστροφικόςΚόσμος

Δεν σταματά να αναφέρεται στα πυρηνικά όπλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μετά τις χτεσινές του δηλώσεις, επανήλθε σήμερα στο θέμα με νέα εμπρηστική αν...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός πλησιάζει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της ΕυρώπηςΚόσμος

Για πιθανή ρωσική επίθεση σε πυρηνικούς σταθμούς στον Νότο της Ουκρανίας έκανε λόγο ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Χερατσένκο. Όπως ανέφερε σε post του στο Telegram ο Χε...

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Χερσώνα, η Μαριούπολη βομβαρδίζεται σφοδρά - Eπίθεση και στο Χάρκοβο Κόσμος

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμ...