ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λαβρόφ: Ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και καταστροφικός

Δεν σταματά να αναφέρεται στα πυρηνικά όπλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μετά τις χτεσινές του δηλώσεις, επανήλθε σήμερα στο θέμα με νέα εμπρηστική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα ο  υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας,  Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα,  Τετάρτη 2 Μαρτίου, ότι εάν διεξαχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, θα περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα και θα είναι καταστροφικός.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία, η οποία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μια ειδική- όπως αποκαλούν οι Ρώσοι – «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον της Ουκρανίας, θα αντιμετώπιζε έναν «πραγματικό κίνδυνο» εάν το Κίεβο αποκτούσε πυρηνικά όπλα.

Ο Λαβρόφ ανέφερε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

«Ωστόσο, για την ώρα, το Κίεβο κινείται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ουάσινγκτον» επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, είπε: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ (Τζο) Μπάιντεν είναι ένας έμπειρος άνθρωπος και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η μόνη εναλλακτική στον πόλεμο είναι οι κυρώσεις».

Δεν θα επιστρέψουμε στην Ουκρανία να έχει πυρηνικά όπλα

Υπενθυμίζεται πως χτες ο Λαβρόφ είχε επαναλάβει πως η Ρωσία δεν θα επιστρέψει στην Ουκρανία να έχει πυρηνικά όπλα.

Ειδικότερα χτες, ο Λαβρόφ είχε αναφέρει πως η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτο να βρίσκονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη.

«’Ηρθε η ώρα να επιστρέψουν πίσω στις ΗΠΑ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Ο Λαβρόφ στην ομιλία του είχε επισημάνει ότι το Κίεβο επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάνοντας λόγο για έναν πραγματικό κίνδυνο που πρέπει να αποτραπεί.

«Η Ουκρανία διαθέτει ακόμη σοβιετικές τεχνολογίες και μέσα για να αποκτήσει τέτοιου είδους όπλα», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε σε αυτό τον πραγματικό κίνδυνο».

Άδειασε η αίθουσα του ΟΗΕ την ώρα που μιλούσε ο Λαβρόφ

Χτες ο Λαβρόφ μίλησε σχεδόν μόνος του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, καθώς η αίθουσα στο Ευρωκοινοβουλίου άδειασε όταν ο ίδιος πήρε τον λόγο.

Πολλές αντιπροσωπείες, ανάμεσά τους δυτικών χωρών, αποχώρησαν από την αίθουσα όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό την ώρα της παρέμβασης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Βιντεοσκοπημένη η ομιλία του Λαβρόφ

Οι διπλωμάτες αποχώρησαν από την αίθουσα κατά την έναρξη της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αρχικά σκόπευε να μεταβεί στη Γενεύη για τη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. Όμως χθες Δευτέρα ακύρωσε το ταξίδι αυτό λόγω των «αντιρωσικών κυρώσεων», όπως τις χαρακτήρισε, που δεν του επιτρέπουν να πετάξει στον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Μόνο μερικές αντιπροσωπείες έμειναν στην αίθουσα, ανάμεσά τους αυτές της Υεμένης, της Αλγερίας, της Βενεζουέλας, της Συρίας και της Τυνησίας. Έξω από την αίθουσα οι παριστάμενοι χειροκρότησαν τις αντιπροσωπείες που αποχώρησαν.

Είναι «σημαντικό να κάνουμε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς μας φίλους», δήλωσε ο Γιαν Χουάνγκ ο Γάλλος πρεσβευτής στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. Κάποια μέλη των αντιπροσωπειών κρατούσαν και την ουκρανική σημαία. Ο Λαβρόφ στην ομιλία του επεσήμανε ότι το Κίεβο επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάνοντας λόγο για έναν πραγματικό κίνδυνο που πρέπει να αποτραπεί. «Η Ουκρανία διαθέτει ακόμη σοβιετικές τεχνολογίες και μέσα για να αποκτήσει τέτοιου είδους όπλα», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε σε αυτό τον πραγματικό κίνδυνο».

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: H ύαινα της Ιστορίας - Άρθρο του Κωνσταντίνου Παΐδα Κωνσταντίνος Παΐδας

«O Τ. Ερντογάν θεώρησε ότι ένα συμβολικό κλείσιμο των Στενών θα μπορούσε να αναθερμάνει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Η.Π.Α., να «επουλώσει πληγές που έχουν κακοφορμίσει» (βλ. π....

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει μαιευτήριο – Μάχη στα χαλάσματα για επιζώντεςΚόσμος

«Γροθιά στο στομάχι» προκαλεί το βίντεο από τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου στην πόλη Zhytomyr στην Ουκρανία. Στο βίντεο φαίνεται διασώστες και πολίτες να ψάχνουν στα χαλάσματα γι...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός πλησιάζει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της ΕυρώπηςΚόσμος

Για πιθανή ρωσική επίθεση σε πυρηνικούς σταθμούς στον Νότο της Ουκρανίας έκανε λόγο ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Χερατσένκο. Όπως ανέφερε σε post του στο Telegram ο Χε...

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Χερσώνα, η Μαριούπολη βομβαρδίζεται σφοδρά - Eπίθεση και στο Χάρκοβο Κόσμος

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμ...

Κίεβο: Εξετάζεται η διεξαγωγή περισσότερων συνομιλιών με τη Ρωσία, εξαρτάται από την ατζένταΚόσμος

Η διεξαγωγή περισσότερων συνομιλιών με τη Ρωσία τελεί υπό συζήτηση, δήλωσε σήμερα ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, στο Reuters, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια...

Ευρασιατικές Διαστάσεις του Πολέμου στην Ουκρανία - Άρθρο του Πλάμεν ΤόντσεφΚόσμος

Του Πλάμεν Τόντσεφ* Αντίθετα με την σύσφιξη των διατλαντικών σχέσεων και την αποφασιστική στάση των Ευρωπαίων που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν είναι δεδομένο ότι η ...