ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΗΕ: Πρώτος απολογισμός για απώλειες αμάχων

Πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε υπόγεια, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι πιθανότατα εκτοπίστηκαν από τη βία. «Υπήρξαν μεγάλες επιθέσεις στο Κίεβο που έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερο πανικό στον πληθυσμό, με τις οικογένειες να είναι πραγματικά φοβισμένες, να μετακινούνται μαζί με τα παιδιά τους σε μετρό και καταφύγια , και αυτή είναι ξεκάθαρα μια τρομακτική στιγμή για τα παιδιά σε όλη τη χώρα», είπε ο Αφσάν Χαν, Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά ( UNICEF ), μιλώντας στη Γενεύη.
Μία ημέρα νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες , έκανε έκκληση για ειρήνη και διέθεσε 20 εκατομμύρια δολάρια από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης ( CERF ) για την κάλυψη επειγουσών αναγκών.

Η χρήση βίας από μια χώρα εναντίον μιας άλλης είναι «η άρνηση των αρχών που κάθε χώρα έχει δεσμευτεί να τηρεί» και πρόσθεσε: «Είναι λάθος. Είναι ενάντια στον Χάρτη. Είναι απαράδεκτο. Αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμο».


Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ δύο ημέρες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Ουκρανίας, το γραφείο δικαιωμάτων του ΟΗΕ, OHCHR , επιβεβαίωσε ότι πολλοί άμαχοι έχουν ήδη σκοτωθεί και τραυματιστεί.

« Έχουμε λάβει αναφορές για τουλάχιστον 127 απώλειες αμάχων . Αυτό περιλαμβάνει 25 νεκρούς και 102 τραυματίες στην Ουκρανία, που προκλήθηκαν από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές… αυτό είναι πολύ πιθανό να έχει υποτιμηθεί», δήλωσε η Ravina Shamdasani, εκπρόσωπος του OHCHR.

Οι κοινότητες έχουν ήδη ανάγκη βοήθειας, επίσης, προειδοποίησαν οι ανθρωπιστές του ΟΗΕ.

«Όταν εξετάζουμε τις ελλείψεις, μιλάμε για καύσιμα, μιλάμε για μετρητά, γιατί συχνά σε ανθρωπιστικές καταστάσεις, η χρηματική βοήθεια θα ήταν η πρώτη μας υποστήριξη στις οικογένειες», είπε ο κ. Χαν.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 – μια κίνηση που σε μεγάλο βαθμό απορρίφθηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Οι άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνουν την αξιολόγηση του τι χρειάζονται οι ήδη ευάλωτες κοινότητες στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ και άλλων περιφερειών.

Ανακοινώνοντας τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικοί εταίροι του είναι «δεσμευμένοι να παραμείνουν και να προσφέρουν, να υποστηρίξουν τους ανθρώπους στην Ουκρανία την ώρα που έχουν ανάγκη».

Ξεκίνησαν επίσης οι αναγκαστικοί μαζικοί εκτοπισμοί, επιβεβαίωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR ).

«Υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 που υπολογίζουμε ότι έχουν χάσει τα σπίτια τους και έχουν εκτοπιστεί εντός [της] χώρας και γνωρίζουμε επίσης αρκετές χιλιάδες που έχουν περάσει τα διεθνή σύνορα στην περιοχή και έχουμε δει αυτά να συμβαίνουν πραγματικά από την αρχή της κατάστασης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Shabia Mantoo.

 

 

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Τρεις νεκροί ομογενείς στη Μαριούπολη από αεροπορικό βομβαρδισμόΚόσμος

Δυσάρεστα νέα από τη Μαριούπολη νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς Έλληνες ομογενείς και άλλους έξι τραυματίες από αεροπ...

Ο Μακρόν προετοιμάζει τον κόσμο για έναν «μεγάλο σε διάρκεια πόλεμο» στην Ουκρανία Κόσμος

«Αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει» και «πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτόν με μεγάλη αποφασιστικότητα», προειδοποίησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εγκαινιάζοντας Αγροτική...

H Βρετανία γυρίζει την πλάτη στους Ουκρανούς πρόσφυγες - Σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις βίζαςΚόσμος

Η Βρετανία απέτυχε να δημιουργήσει μια διαδρομή για τους Ουκρανούς πρόσφυγες να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με βρετανικό δημοσίευμα. Παρά την εισβολή πλήρους κλίμακας από...

Βομβαρδισμοί στο κέντρο του Κιέβου- Μάχες στα περίχωρα- Η Ρωσία κατέλαβε τη Μελιτόπολη Κόσμος

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Μελιτόπολη στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο ανέφερε επίσης πως η Ρωσ...