ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Oυκρανία: Οι χάκερ της χώρας καλούνται στο μέτωπο κατά της Ρωσίας

Η κυβέρνηση του Κιέβου απηύθυνε έκκληση για εθελοντές από την κοινότητα χάκερ σε μια προσπάθεια να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές από κυβερνοεπιθέσεις και να αντλήσει πληροφορίες από το αντίπαλο στρατόπεδο.

Το αίτημα για εθελοντές εμφανίστηκε σε φόρουμ που χρησιμοποιούν οι χάκερ την ώρα που πολλοί κάτοικοι του Κιέβου εγκατέλειπαν τα σπίτια τους το πρωί της Πέμπτης.

«Ουκρανική κυβερνοκοινότητα! Είναι ώρα να συμμετάσχετε στην κυβερνοάμυνα της χώρςα μας» έγραφε ο μήνυμα, το οποίο ζητούσε από τους χάκερ να υποβάλουν αιτήσεις μέσω του Google Docs και να αναφέρουν ποιες είναι οι ειδικότητές τους.

Ο Γιέγκορ Άουσεφ, συνιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Cyber Unit στο Κίεβο, δήλωσε στο Reuters ότι έγραψε το μήνυμα κατόπιν αιτήματος που έλαβε την Πέμπτη από ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας. Η εταιρεία είναι γνωστό ότι συνεργάζεται με την ουκρανική κυβέρνηση για την προστασία κρίσιμων υποδομών. Το αίτημα του υπουργείου επιβεβαίωσε δεύτερη πηγή που δεν κατονομάζεται.

Χωρίς ομάδα κυβερνοάμυνας ο ουκρανικός στρατός

Ο Άουσεφ ανέφερε ότι οι εθελοντές θα χωριστούν σε δύο ομάδες, μια αμυντική και μια επιθετική.

Η ομάδα άμυνας θα αναλάβει την προστασία υποδομών όπως συστήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Το 2015, κυβερνοεπίθεση που αποδίδεται στη Ρωσία άφησε χωρίς ρεύμα 225.000 Ουκρανούς.

Η ομάδα επίθεσης που οργανώνει ο ίδιος ο Άουσεφ θα βοηθήσει σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικής κατασκοπείας εναντίον των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στη χώρα.

«Έχουμε στρατό μέσα στη χώρα μας. Πρέπει να γνωρίζουμε τι κάνουν» είπε.

Ο Άουσεφ παραδέχτηκε ότι η δημιουργία στρατιωτικής ομάδας χάκερ έρχεται αργά. Ουκρανός αξιωματούχος ασφάλειας δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα δεν διαθέτει στρατιωτική μονάδα κυβερνοάμυνας. «Δουλειά μας είναι να την δημουργήσουμε φέτος» δήλωσε στην Washington Post.

Την Τετάρτη, ένας άγνωστος ως σήμερα ηλεκτρονικός ιός, σχεδιασμένος να διαγράφει δεδομένα, εντοπίστηκε να εξαπλώνεται σε εκατοντάδες υπολογιστές στην Ουκρανία και χτύπησε κυβερνητικές υπηρεσίες και ένα οικονομικό ίδρυμα.

Οι υποψίες στρέφονται βέβαια στη Ρωσία, η οποία όμως αρνήθηκε ότι είχε ανάμειξη.

Όταν το Reuters επικοινώνησε μαζί του το βράδυ της Τρίτης, ο Άουσεφ ανέφερε ότι είχε δεχθεί εκατοντάδες αιτήσεις από χάκερ, τις οποίες σκόπευε να ελέγξει για τυχόν ρώσους πράκτορες.

Διαβάστε επίσης

Τσαβούσογλου: Τα Στενά του Βοσπόρου θα κλείσουν αν κριθεί ότι υπάρχει κατάσταση πολέμου για την ΤουρκίαΚόσμος

«Αν κριθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, θα κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Καζακστάν. Ο Τούρκος υπου...

Ουκρανία: Στρατιώτες περιμένουν τις ρωσικές δυνάμεις στο κέντρο του Κιέβου για την καθοριστική μάχηΚόσμος

Δραματικές είναι οι στιγμές στο κέντρο του Κιέβου στην Ουκρανία με τις ουκρανικές δυνάμεις να έχουν παραταχθεί έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές, με τις φωτογραφίες που έρχον...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κανείς στρατιώτης δεν επιβίωσε της ρωσικής επίθεσης στο νησί Φίδι - Να πάτε να γ@μ#θ#τε είπαν πριν τους εκτελέσουνΚόσμος

Γνωστή έγινε η απάντηση των Ουκρανών στρατιωτών στο νησί Φίδι στα νότια της Ουκρανίας στην απαίτηση του Ρώσου επιτιθέμενου να παραδοθούν. Σύμφωνα με το ηχογραφημένο μήνυμα που δόθη...

Ουκρανία: Καταγγελίες για αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο ΤσέρνομπιλΚόσμος

Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ. Νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτισ...

Πούτιν: Όλα όσα δεν ξέρουμε για τον άνθρωπο που ξεκίνησε τον πόλεμο στην ΟυκρανίαΚόσμος

Ποιος είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο άνθρωπος που ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και τι γνωρίζουμε γι’ αυτόν. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συγκεντρώσει πάνω του όλα τα βλέμματα του πλαν...