ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η κατάρριψη ενός μύθου: Η Θάτσερ δεν αντιμετώπισε τον χουλιγκανισμό στην Αγγλία

Το τελευταίο τραγικό περιστατικό με θύμα τον 19χρονο Άλκη, μας δίνεται η αφορμή να εξηγήσουμε γιατί η Θάτσερ δεν εξάλειψε ποτέ τον χουλιγκανισμό στην Αγγλία.

Ένας από τους μύθους που κάνουν συχνά – πυκνά το γύρο του κόσμου, όταν συμβαίνει κάτι τραγικό ως αποτέλεσμα της οπαδικής βίας είναι ότι η «Θάτσερ εξάλειψε τον χουλιγκανισμό».


Σήμερα είναι ο Αλκης στη Θεσσαλονίκη, πιο παλιά ο Φιλόπουλος στη Λαυρίου, το 1986 ήταν ο Μπλιώνας, το 1991 ο Παναγιώτου, το 1995 ο Καρνέζης, το 2011 ο Γιάννης Ρουσάκης, το 2014 ο Κατσούλης, το 2020 ο Μποζατζίσκι. Ποιος θα είναι ο επόμενος; Πώς μπορεί να μην υπάρξει επόμενος; Σίγουρα όχι με κάτι που έκανε η Θάτσερ, διότι εκείνη δεν εξάλειψε ποτέ την οπαδική βία στην Αγγλία.

Πολλοί, άκριτα και δίχως ιδιαίτερο κάματο στη σκέψη, καταλήγουν σε έναν από τους μεγαλύτερους μύθους που αναπαράγεται στην Ελλάδα, ενδεχομένως και διεθνώς, ως ένα αξιοπρόσεκτο παράδειγμα πάταξης της βίας στα γήπεδα: τους χειρισμούς και την αποφασιστικότητα της Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν, ως πρωθυπουργός της Αγγλίας (1979-1990), απομάκρυνε τους χούλιγκαν, «καθάρισε» το ποδόσφαιρο και έβαλε τις βάσεις για τις ανέφελες Κυριακές που ζουν οι Άγγλοι φίλαθλοι σήμερα, σε γήπεδα-στολίδια και το άθλημα στο επίκεντρο.

Μέγα ψέμα. Αναλήθεια ολκής, τόσο στην ουσία, αλλά και στους τύπους. Όσο η Θάτσερ ήταν αστροναύτης, άλλο τόσο ενδιαφέρθηκε, πολλώ δε μάλλον έδρασε προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της βίας από τα γήπεδα.

 

Από το Χέιζελ στο Χίλσμπορο, με την υπογραφή της Μάργκαρετ

 

Ήδη πριν από τη δεκαετία του ’70, όταν η «Σιδηρά Κυρία» ανέλαβε τη διακυβέρνηση στο Νησί, η κατάσταση με τους χούλιγκαν στο αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν άγρια κι εκτός ελέγχου. Ειδικά στα ‘80s, υπήρξαν αμέτρητα περιστατικά άγριων συμπλοκών και σοβαρών τραυματισμών. Άρσεναλ vs Γουέστ Χαμ το 1982, Μίλγουολ vs Λούτον Τάουν το 1985, Μπέρμιγχαμ vs Λιντς την ίδια χρονιά, Μπράντφορντ Σίτι vs Λίνκολν Σίτι, σε παιχνίδι της 3ης εθνικής κατηγορίας (!), με τη φωτιά στο γήπεδο και 56 νεκρούς… Ο μέσος όρος θεατών στις κερκίδες άγγιζε μετά βίας τις 19.000.

 

Μια «κανονικότητα» γεμάτη στίγματα, θλίψη και αγριότητες σε τακτική βάση, χειρότερη από αυτή που επικράτησε ποτέ στη Ελλάδα. Τότε ήρθε το Χέιζελ, όπου το «ρολόι» φάνηκε να δείχνει «ώρα-μηδέν».

Ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Λίβερπουλ και στη Γιουβέντους,στις Βρυξέλλες, στις 29 Μαΐου 1985, «κηλίδωσε» το βρετανικό ποδόσφαιρο. Μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, οι Άγγλοι χούλιγκαν της αγγλικής ομάδας παραβίασαν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους Ιταλούς, οι οποίοι οπισθοχώρησαν προς τον τοίχο. Όσοι βρίσκονταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων, ενώ ο τοίχος τελικά κατέρρευσε. Πολλά άτομα αναρριχήθηκαν με ασφάλεια, πολλοί άλλοι, ωστόσο, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά, γράφοντας μια από τις πιο μαύρες «σελίδες» στην ιστορία του ευρωπαϊκού, και όχι μόνο, ποδοσφαίρου.

 

Ο θλιβερός απολογισμός κατέγραψε 39 νεκρούς, εκ των οποίων οι 32 ήταν Ιταλοί οπαδοί της Γιουβέντους και πάνω από 600 τραυματίες. Το παιχνίδι τελικά διεξήχθη, παρά την καταστροφή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω βία.

Η Θάτσερ πήρε το μόνο όπλο που ήξερε

Το γεγονός ότι υπαίτιοι της τραγωδίας υπήρξαν οι οπαδοί της Λίβερπουλ, οδήγησε την τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας, σε συνεννόηση με την UEFA στην απόφαση να αποκλείσει για 5 χρόνια όλους τους αγγλικούς συλλόγους από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Οι δε reds έμειναν στην «καραντίνα» για 6. «Δεν υπάρχουν λέξεις, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Το φταίξιμο είναι αποκλειστικά της Αγγλίας. Πρέπει να πατάξουμε τον χουλιγκανισμό και θα διαβούμε ξανά τη θάλασσα για να παίξουμε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μόνο αν και όταν τελειώσουμε με αυτό το πρόβλημα», είχε πει η πρωθυπουργός.

 

Η πρωτοβουλία της Θάτσερ να επιβάλλει τέτοια ποινή θαυμάζεται και σήμερα ως μεγαλείο αυτοκριτικής, γενναιότητας, αυτοκυριαρχίας και υποδειγματικής διακυβέρνησης μιας πραγματικής ηγέτιδος. Ψέμα και γελοιότητες. Ανακρίβειες και λάθη.

Λόγους «συνείδησης» επικαλέστηκε η Θάτσερ, σ’ ένα χρονικό σημείο που πολλοί θεωρούν «καμπή», όταν υποτίθεται πως το αγγλικό κράτος έβαλε συντεταγμένα κάτω από το μικροσκόπιο το φαινόμενο του χουλιγκανισμού και κατευθύνθηκε προς τη λύση του.

 

Ο χουλιγκανισμός δεν εξαλείφθηκε, απλά μετατοπίστηκε έξω από τα γήπεδα, στους δρόμους, τις παμπ, τις στάσεις του μετρό. Θα σκεφτεί κανείς: «Αυτό δηλαδή δεν φτάνει;». Η απάντηση είναι πως πράγματι, η προσπάθεια να εκμηδενίσεις τη βία στην κοινωνία είναι συνεχής και πολλές φορές άσχετη με την προσπάθεια και τις διαθέσεις του κράτους-δικαίου. Στην περίπτωση της Θάτσερ όμως δεν έγινε καν αυτό.

Διαβάστε τη συνέχεια

Διαβάστε επίσης

Μαρόκο: Νεκρός ανασύρθηκε ο 5χρονος Ραγιάν ο οποίος παγιδεύτηκε σε πηγάδιΚόσμος

Ο μικρός Ραγιάν ανασύρθηκε νεκρός από το πηγάδι στο Μαρόκο στο οποίο παρέμεινε παγιδευμένος επί πέντε ημέρες. Την είδηση του θανάτου του μικρού ανακοίνωσε το μαροκινό παλάτι. Το αγ...

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί κοντά σε πανεπιστημιούπολη στη Βιρτζίνια - Ένας νεκρός και 4 τραυματίεςΚόσμος

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν τη νύχτα στο κέντρο του Blacksburg, κοντά σε πανεπιστημιούπολη στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν τέσσερις...

Υπόθεση Τζούλιαν Ασάνζ: Άσυλο στη Γαλλία για τον ιδρυτή του WikiLeaks; Η Εθνοσυνέλευση λέει όχιΚόσμος

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε χθες Παρασκευή διακομματικό σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να παραχωρήσει καθεστώς πρόσφυγα στη Γαλλία στ...

ΝΑΤΟ: Οι πρώτες αμερικανικές στρατιωτικές ενισχύσεις έφθασαν στη ΓερμανίαΚόσμος

Οι πρώτοι αμερικανοί στρατιώτες που θα ενισχύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τη Γερμανία, εν μέσω της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρα...

Τουρκία: Αντιδράσεις για βίντεο κλιπ που γυρίστηκε στην Παναγία ΣουμελάΚόσμος

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί μετά από το γύρισμα βίντεο κλιπ στην Παναγία Σουμελά στην Τουρκία . Το συγκεκριμένο βίντεο κλιπ το έχει δημιουργήσει ντίσκο συγκρότημα, ενώ στα ...

Nordic Monitor: Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης του Ερντογάν, ύποπτος για αποστολές όπλων στην Αλ ΚάινταΚόσμος

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας , Bekir Bozdag, ο οποίος διορίστηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 28 Ιανουαρίου 2022, έχει διερευνηθεί από εισαγγελείς κατά τη...

Τζεφ Μπέζος: Ζήτησε να ξηλώσουν ιστορική γέφυρα του Ρότερνταμ για να περάσει το τεράστιο γιοτ του;Κόσμος

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχουν γίνει εξωφρενικά πλούσιοι. Και εξίσου εξωφρενικές έχουν αρχίσει να γίνονται και οι (βάσιμες και μη) ιστορίες που κυκλοφορούν για τα πρόσω...