image description

Υπόθεση Ασάνζ: Η δικαιοσύνη της Βρετανίας εξετάζει το αίτημα έφεσης εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Πιθανόν πρόκειται για καμπή αποφασιστικής σημασίας στο δικαστικό σίριαλ που κρατάει χρόνια: δικαστήριο του Λονδίνου εξετάζει σήμερα Δευτέρα το αίτημα να ασκηθεί έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης έκδοσης του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος διατρέχει κίνδυνο σε περίπτωση απόρριψής του να μεταχθεί άμεσα στις ΗΠΑ.

Οι αρχές των ΗΠΑ κατηγορούν τον Αυστραλό για τη δημοσιοποίηση από το 2010 και μετά 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, που αφορούσαν κυρίως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Διώκεται για κατασκοπεία και, σε περίπτωση καταδίκης του, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών· υποστηρικτές του τονίζουν πως η υπόθεσή του αποτελεί πολύ σοβαρή επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου.

Η βρετανική δικαιοσύνη είχε αρχικά αποφανθεί υπέρ του πριν από έναν χρόνο, όταν η δικάστρια Βανέσα Μπαρέιτσερ είχε απορρίψει το αίτημα των αμερικανικών αρχών να εκδοθεί ο πενηντάρης Αυστραλός, επικαλούμενη τον κίνδυνο να αυτοκτονήσει.

Όμως η Ουάσινγκτον κατήγαγε μείζονα νίκη τη 10η Δεκεμβρίου, όταν βρετανοί δικαστικοί ακύρωσαν την απόφαση αυτή, κρίνοντας πως οι ΗΠΑ παρείχαν διαβεβαιώσεις που κάλυπταν τις ανησυχίες που διατυπώνονταν στην πρωτόδικη απόφαση.

Οι συνήγοροι του κ. Ασάνζ κατόπιν υπέβαλαν αίτημα έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, που θα εξεταστεί σήμερα για να αποφασιστεί εάν θα εγκριθεί ή όχι. Αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους περί τις 12:45 (ώρα Ελλάδας).

Σε περίπτωση απόρριψής του, ο ιδρυτής του WikiLeaks θα έχει πλέον πρακτικά εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που είχε στη διάθεσή του. Το αίτημα έκδοσής του θα διαβιβαστεί εκ νέου σε βρετανικό δικαστήριο, με τη σύσταση να επιδοθεί στην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, η οποία είναι η αρμόδια για να λάβει την τελεσίδικη απόφαση.

«Εξαιρουμένων περιπτώσεων έφεσης, το καταζητούμενο πρόσωπο πρέπει να εκδίδεται μέσα σε 28 ημέρες από την απόφαση του υπουργού που το ενέκρινε», διευκρινίζεται στον επίσημο ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

 

Αμερικανικές υποσχέσεις

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο τα τελευταία δυόμισι χρόνια, συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού πέρασε επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε προσφύγει αφού αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Φοβόταν το ενδεχόμενο έκδοσής του στις ΗΠΑ, είτε απευθείας είτε μέσω Σουηδίας, όπου είχαν ασκηθεί διώξεις σε βάρος του για βιασμό, που έκτοτε τέθηκαν στο αρχείο.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την αμερικανική έφεση στην απόφαση να μην εκδοθεί, στα τέλη Οκτωβρίου, οι αρχές των ΗΠΑ επιδίωξαν να καθησυχάσουν όσον αφορά τη μεταχείριση που θα επιφυλάξουν στον ιδρυτή του WikiLeaks.

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε πως δεν θα μεταχθεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας ADX της Φλόρενς (Κολοράντο), που αποκαλείται το «Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων» -όπου εγκλείονται σε σχεδόν απόλυτη απομόνωση μέλη της Αλ Κάιντα- και ότι θα του προσφερθούν όλες οι απαραίτητες κλινικές και ψυχολογικές φροντίδες. Αναφέρθηκαν επίσης στην πιθανότητα να εκτίσει την ποινή που θα του επιβληθεί στην Αυστραλία.

Οι εγγυήσεις αυτές έπεισαν τους βρετανούς δικαστικούς, αλλά όχι την αρραβωνιαστικιά του, τη Στέλλα Μόρις, που φοβάται για την υγεία του αν εκδοθεί σε μια χώρα η οποία, όπως καταγγέλλει,«συνωμοτούσε για να σκοτώσει τον Τζούλιαν εξαιτίας αυτών που δημοσιοποίησε».

Η κυρία Μόρις, με την οποία ο Τζούλιαν Ασάνζ απέκτησε δύο παιδιά ενόσω ήταν αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού, θα είναι παρούσα σήμερα στο δικαστήριο του Λονδίνου και αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αφού εκδοθεί η ετυμηγορία του.

Ο Αυστραλός έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη κάπου σαράντα μελών του γαλλικού κοινοβουλίου, που απηύθυναν έκκληση να του δοθεί πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

AP Photo, File Η  αμερικανική  κυβέρνηση διέταξε οι  οικογένειες των διπλωματών των  ΗΠΑ   που είναι τοποθετημένοι στο  Κίεβο  να εγκαταλείψουν την  Ουκρανία , «εξαιτίας της μόνιμη...

image descriptionΚόσμος

Η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία αποτελούν «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» για τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλ...

image descriptionΚόσμος

Έρευνα ξεκίνησαν οι Αρχές της Οστάνδης στο Βέλγιο για τη βία που άσκησαν δύο αστυνομικοί σε 14χρονο κορίτσι, με τα όσα εκτυλίχθηκαν να καταγράφονται σε βίντεο. Όπως φαίνεται στο βί...

image descriptionΚόσμος

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα στον Ειρηνικό ήταν τόσο ισχυρή, που ο καπνός της έφτασε στο ύψος-ρεκόρ των 55 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, στα σύνορα της στρατόσφ...

image descriptionΚόσμος

Σε εκκένωση της πρεσβείας της στο Κίεβο από τη απαραίτητο προσωπικό προχωρούν οι ΗΠΑ όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.   Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, η εκκένωση θα αρχί...

image descriptionΚόσμος

Την ανάγκη κατασκευής υποδομών και χρήσης τεχνολογικών εργαλείων για την προστασία των χερσαίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αποτροπή αφίξεων μεταναστών, με χρηματοδότηση ...