ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: «Καμία παραχώρηση» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, διαμηνύει η Μόσχα

Αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε «παραχώρηση» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στην Γενεύη για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, είναι η Μόσχα, εκφράζοντας μάλιστα την απογοήτευσή της για τις «ενδείξεις» που έχει από την Ουάσιγκτον εν όψει των συνομιλιών.

«Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση. Αυτό αποκλείεται τελείως» δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος θα μετάσχει στις διαπραγματεύσεις. «Είμαστε απογοητευμένοι από τις ενδείξεις που έχουμε τις τελευταίες ημέρες από την Ουάσιγκτον, αλλά και από τις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

Η Ρωσία κατηγορείται από τους δυτικούς ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με τη γειτονική Ουκρανία για μια ενδεχόμενη εισβολή, κάτι το οποίο αρνείται η Μόσχα.

Οι συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Γενεύη οργανώθηκαν μετά την αξίωση από την Ρωσία να της δοθούν «εγγυήσεις για την ασφάλειά της». Τα βασικότερα από τα αιτήματά της είναι να δεσμευτεί το ΝΑΤΟ ότι δεν θα προβεί σε μια ενσωμάτωση της Ουκρανίας στους κόλπους του και η αποχώρηση των Αμερικανών στρατευμάτων από τις χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Τα αιτήματα αυτά χαρακτηρίστηκαν «απαράδεκτα» από δυτικούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πρόσφατα τον Ρώσο ομόλογό του για «κυρώσεις όπως δεν έχει δει ποτέ» αν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία.

«Είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουμε την απροθυμία των Αμερικανών συναδέλφων μας και του ΝΑΤΟ να αντιληφθούν πραγματικά αυτό που χρειαζόμαστε», σημείωσε σήμερα ο Ριάμπκοφ. Παρά «τις απειλές που διατυπώνονται διαρκώς εναντίον μας (...) δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε «με πράξεις που είναι εναντίον των δικών μας συμφερόντων, εναντίον των συμφερόντων της ασφάλειάς μας».

Η Μόσχα δεν πηγαίνει με αισιοδοξία στις συνομιλίες, μετέδωσε τέλος το Interfax, επικαλούμενο τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας.

Επικοινωνία Μπορέλ - Μπλίνκεν

Το ζήτημα της συγκέντρωσης στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας βρέθηκε στο μεταξύ στο επίκεντρο επικοινωνίας που είχαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της κατάστασης μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, οι δύο άνδρες «επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στην [εθνική] κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τόνισαν την ανάγκη η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ».

Επίσης, συζήτησαν τις διμερείς και πολυμερείς διπλωματικές δεσμεύσεις μετά τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσική Ομοσπονδία για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη και υπογράμμισαν τη διαρκή εταιρική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ε.Ε. και τις κοινές δεσμεύσεις για τη διατλαντική ασφάλεια και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα γίνει σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη συμμετοχή της και να διατηρήσουν στενή επαφή σε αυτούς τους τομείς προτεραιότητας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης

Νόβακ Τζόκοβιτς: Μεγάλη ανατροπή, κέρδισε την έφεση, μπορεί να μείνει στην Αυστραλία και να παίξει στο OpenΚόσμος

Μεγάλη νίκη του Νόβακ Τζόκοβιτς καθώς το δικαστήριο της Μελβούρνης αποφάσισε πως λανθασμένα ανακλήθηκε η βίζα του, με τον Σέρβο πρωταθλητή να παραμένει πλέον στην Αυστραλία και να ...

Γερμανός Υπ. Υγείας: "Αφελής η πεποίθηση ότι η Όμικρον είναι το τέλος της πανδημίας"Κόσμος

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ προειδοποιεί ότι η πεποίθηση πώς η παραλλαγή Όμικρον είναι το τέλος της πανδημίας «είναι αφελής». Σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonnta...

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb «ξεδιπλώθηκε» και αναλαμβάνει δράση (βίντεο)Κόσμος

  Η επιστημονική κοινότητα και η ανθρωπότητα πανηγύρισε τα Χριστούγεννα την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Μετά από πολυετείς καθυστερήσεις και αναβολές το μεγαλ...

Παραιτήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στην ΚύπροΚόσμος

      Στην Κύπρο σήμερα ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι: Θα υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε την Κυριακή την παραίτησή του  από τη θέση του υπουργού ...

Κορωνοϊός – Κύπρος: Λήξη συναγερμού για τη μετάλλαξη Deltacron - «Τεχνικό λάθος» δείχνουν αναλύσειςΚόσμος

Τι αναφέρει σε ανάρτησή του o Γκίκας Μαγιορκίνης Από τεχνικό λάθος στην ανάλυση του γονιδιώματος φαίνεται να προκλήθηκε ο συναγερμός για το νέο στέλεχος  κορωνοϊού   που φέρεται να...