ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές

Η Γαλλία αναλαμβάνει σήμερα Πρωτοχρονιά την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω πλήρους αναταραχής, από το κύμα της Όμικρον μέχρι την κρίση με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ένα ενδεχόμενο εφαλτήριο για τον Εμμανουέλ Μακρόν στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές.

"Αυτή η προεδρία του προσφέρει μια καλοδεχούμενη πλατφόρμα για να προωθήσει τον ευρωπαϊκό απολογισμό του, να ξεχωρίσει από ορισμένους ανταγωνιστές του και να φέρει νέες διεκδικήσεις, νέες ιδέες", συνοψίζει η Κλερ Ντεμεσμέ, ερευνήτρια στο γαλλογερμανικό κέντρο Μαρκ Μπλοχ στο Βερολίνο.

Από την 1η Ιανουαρίου, η Γαλλία, που διαδέχεται τη Σλοβενία, προεδρεύει για έξι μήνες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των 27 χωρών-μελών απέναντι στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου να καταφέρει να προωθήσει ορισμένα θέματα και να αποσπάσει συμβιβασμούς από τους 27 ακόμη κι αν αυτή η, πολύ πλαισιωμένη, άσκηση ενός "έντιμου μεσολαβητή" του απαγορεύει να είναι ταυτόχρονα κριτής και συμμετέχων.

Οι Γάλλοι υπουργοί θα προεδρεύουν των συναντήσεων των Ευρωπαίων ομολόγων τους στους τομείς της αρμοδιότητάς τους (γεωργία, υγεία, εσωτερικές υποθέσεις..)

Είναι η 13η εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία που ασκεί η Γαλλία από το 1958 και η πρώτη από το 2008.

Θα συμπέσει επίσης με τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 10 και 24 Απριλίου και των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου στη Γαλλία.

Ένα σενάριο που έχει ξανασυμβεί το 1995 με κάποιες διαφορές. Ο Φρανσουά Μιτεράν αποχωρούσε έπειτα από δύο θητείες --ο Ζακ Σιράκ θα τον διαδεχόταν τον Μάιο-- εκεί όπου ο Εμμανουέλ Μακρόν θα είναι πολύ πιθανόν υποψήφιος για την επανεκλογή του.

"Η Γαλλία θα έχει (ντε φάκτο) μια πολύ μικρή περίοδο για την προεδρία -- και μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα. Τρεις μήνες, είναι ένα πολύ, πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστεί ένας αγώνας δρόμου", παρατηρεί η Κλερ Ντεμεσμέ.

 

"Ευρωπαϊκή ηγεσία"

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, που εξελέγη το 2017 με ένα φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα, έχει θέσει ως στόχο της "PFUE" (γαλλική προεδρία της ΕΕ) να κάνει "την Ευρώπη ισχυρή στον κόσμο".

"Δεν μπορεί να φθάσει στον πρώτο γύρο, στις 10 Απριλίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάποια αποτελέσματα από την ευρωπαϊκή προεδρία του. Αυτή είναι η δυσκολία γι΄αυτόν αλλά μπορεί να είναι επίσης μια αληθινή ευκαιρία", εκτιμά ο Σεμπαστιάν Μαγιάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι.

Η γαλλική προεδρία προβάλλει τρεις προτεραιότητες --κατώτατους μισθούς σε όλη την ΕΕ, ρύθμιση των ψηφιακών κολοσσών και φόρο άνθρακα στα σύνορα-- στους οποίους μπορεί να ελπίζει ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Η ανεπίσημη σύνοδος κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 και 11 Μαρτίου στη Γαλλία, που αναμένεται να συζητήσει τη μεταρρύθμιση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, ένα προσφιλές στη Γαλλία θέμα, μπορεί επίσης να αποδειχθεί "ένας πολιτικός αριστοτεχνικός χειρισμός", λέει ο Σεμπαστιάν Μαγιάρ.

"Το να κάνει μια επίδειξη δύναμης της ευρωπαϊκής ηγεσίας του, περιτριγυρισμένος από τους ομολόγους του έναν μήνα πριν από τον πρώτο γύρο, μπορεί να ενισχύσει το κύρος του", σημειώνει.

Οι κρίσεις προσφέρουν επίσης ένα βήμα σε πρώτο πλάνο. Το 2008, ο Νικολά Σαρκοζί παρουσίασε τον εαυτό του ως ηγέτη της Ευρώπης κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε με τη χρεωκοπία της τράπεζας Lehman Brothers και τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στη Γεωργία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να κάνει να ακουστεί η φωνή της Ευρώπης στις επικείμενες ρωσοαμερικανικές συνομιλίες για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη.

"Η Ιστορία τού προσφέρει ίσως μια ευκαιρία να βοηθήσει να αναδυθεί ένα ευρωπαϊκό όραμα" σε αυτά τα διακυβεύματα, υπογραμμίζει ο Μισέλ Ντικλό, πρώην πρεσβευτής, σε ένα άρθρο στη γαλλική εφημερίδα L'Opinion.

 

"Τετελεσμένα"

Αυτό το φιλοευρωπαϊκό στοίχημα δεν είναι χωρίς κίνδυνο μεταξύ των πιο ευρωσκεπτικιστών της ΕΕ, όπου η Ευρώπη εξακολουθεί να θεωρείται απόμακρη και γραφειοκρατική.

Έτσι, μόνο το 29% των Γάλλων επιθυμούν περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, έναντι 50% των Ιταλών και 43% των Γερμανών, σύμφωνα με μια έρευνα της EuropaNova που πραγματοποιήθηκε για τη Journal du Dimanche (JDD).

"Η προεδρία της ΕΕ μπορεί να συμβάλει να διορθωθεί αυτή η εκτίμηση προτείνοντας μια ενσάρκωση της Ευρώπης, προς όφελος και μέσω του προσώπου του Εμμανουέλ Μακρόν", εκτιμά ωστόσο ο Πιερ Σελάλ, πρώην εκπρόσωπος της Γαλλίας στην ΕΕ.

"Εξάλλου, οι Γάλλοι δεν αγαπούν τίποτα περισσότερο από την εικόνα ή την εντύπωση μιας Γαλλίας 'στο τιμόνι', που εμπνέει, καθοδηγεί και διευθύνει", προσθέτει.

Το νέο κύμα της Covid-19 που πλημμυρίζει την Ευρώπη μπορεί ωστόσο να χαλάσει τη "γιορτή" για τις περίπου 400 συνεδριάσεις και εκδηλώσεις που προγραμματίζοντας στις τέσσερις γωνίες της Γαλλίας.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα πρέπει επίσης να επιδείξει διπλωματική συμπεριφορά απέναντι σε εταίρους που θα εμφανιστούν ως "άκαμπτοι" αν αντιληφθούν "προσπάθεια χρησιμοποίησης της προεδρίας για εκλογικούς σκοπούς", προειδοποιεί ο Πιερ Σελάλ.

Η Γερμανία, όπου ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαδέχθηκε μόλις την Άγγελα Μέρκελ, μπορεί γρήγορα να αισθανθεί ότι πιέζεται καθώς η Γερμανία θα προεδρεύει της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) το 2022.

"Ήδη το 2017, εκείνος που είχε μόλις εκλεγεί πρόεδρος είχε θέσει τον Γερμανό γείτονά του υπό πίεση, δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, με την ομιλία του στη Σορβόνη και πολύ φιλόδοξες προτάσεις για την Ευρώπη. Και σήμερα ο Μακρόν θέτει και πάλι τη νέα γερμανική κυβέρνηση μπροστά σε τετελεσμένα", γράφει σε μια ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα Suddeutche Zeitung.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Το 2021 σε 10 ρεκόρ Κόσμος

  Δέκα γεγονότα που σφράγισαν τη χρονιά που έφυγε *     *Το γράφημα αποτυπώνει δέκα γεγονότα που σφράγισαν τη χρονιά που έφυγε                                        Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ...

Τερατόμορφο κατσικάκι γεννήθηκε στην Ινδία - Το πρόσωπο του είχε ανθρώπινα χαρακτηριστικά Κόσμος

Τον γύρο του κόσμου κάνουν φωτογραφίες που ήρθαν στη δημοσιότητα από την Ινδία, αφού μια κατσίκα σε επαρχιακή πόλη, γέννησε ένα μωρό «τερατόμορφο» κατσικάκι με ξεκάθαρα ανθρώπινα χ...

Το αισιόδοξο μήνυμα του ΠΟΥ για το 2022: Η πανδημία μπορεί να νικηθεί αυτή τη χρονιάΚόσμος

  Προϋπόθεση, όπως δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για να τελειώσει η πανδημία είναι η συλλογική προσπάθεια και η ευρεία εμβολιαστική κάλυψη - Τι είπ...

Florona: Συναγερμός για τον συνδυασμό γρίπης και κοροναϊού- Πρώτο κρούσμα στο Ισραήλ- Τι φοβούνται οι ειδικοίΚόσμος

  Προβληματισμό προκαλεί η διπλή νόσος που συνδυάζει το στέλεχος του κορονοϊού και της γρίπης και η οποία έχει ήδη αποκτήσει το όνομα “Florona”, προερχόμενο από τον συνδυασμό των λ...

Επιστήμονες στην Ιαπωνία φιλοδοξούν να έχουν έτοιμο το 2024 εμβόλιο που «θα διαρκεί για όλη μας τη ζωή»Κόσμος

Το... «Άγιο Δισκοπότηρο» στη μάχη για την τελική νίκη απέναντι στην Covid-19, ψάχνουν οι επιστήμονες, προσπαθώντας να αναπτύξουν ένα εμβόλιο που θα διαρκεί για όλη μας τη ζωή. Οι ε...

Έτος προσδοκιών και προόδου το 2022- Δύο διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες μιλούν για τη νέα χρονιάΚόσμος

Μια χρονιά όπου, λόγω της πανδημίας, «η θαλπωρή της ουτοπίας μάς γνέφει φιλικά». Αλλά και μια χρονιά που «θα μας φέρει πιο κοντά σε μια Θεωρία του Παντός». Δυο διακεκριμένοι Έλληνε...

2022: Τα 6 ορόσημα της χρονιάς που ήρθεΚόσμος

Εκλογές υψηλού κινδύνου για τον  Τζο Μπάιντεν  στις  Ηνωμένες Πολιτείες , ένα πρωτοφανές Μουντιάλ ποδοσφαίρου και προσδοκώμενη αναγέννηση των  μεγάλων φεστιβάλ : ιδού μερικά από τα...

Εκτεταμένη μελέτη στο JAMA: Πόσο επικίνδυνο είναι να νοσήσει κάποιος μετά το εμβόλιο – Ποιες ομάδες θεωρούνται υψηλού κινδύνουΚόσμος

  Υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από κοροναϊό έχουν τα άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις ή οι μεταμοσχευμένοι, έστω κι αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω της δυσ...