ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ – Η Όμικρον γεμίζει τις παιδιατρικές κλινικές

Οι εισαγωγές στις παιδιατρικές κλινικές στην πόλη της Νέας Υόρκης πενταπλασιάστηκαν στη διάρκεια του μήνα. Η αύξηση για την πόλη της Ουάσινγκτον αγγίζει σχεδόν το 100%. Σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, κατά μέσο όρο, οι νοσηλείες σε παιδιατρικές κλινικές αυξήθηκαν κατά 35% στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα της εορταστικής περιόδου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των λοιμώξεων σε παιδιά πέρα από κάθε προηγούμενο, και οι παιδιατρικές κλινικές προετοιμάζονται για ακόμη χειρότερους αριθμούς.

«Πιστεύω ότι θα δούμε υψηλότερους αριθμούς τώρα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν», τονίζει στο CNN ο Δρ. Στάνλεϊ Σπίνερ, αρχίατρος και αντιπρόεδρος στην Παιδιατρική Κλινική Επειγόντων Περιστατικών του Τέξας στο Χιούστον.

«Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται εξαιτίας των χριστουγεννιάτικων συγκεντρώσεων και περιμένουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση αυτή την εβδομάδα», σημειώνει.

«Τώρα θα έρθει και η Πρωτοχρονιά το Σαββατοκύριακο, με ακόμη περισσότερες συγκεντρώσεις και μεγαλύτερη έκθεση που θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους αριθμούς».

Κι άλλα παιδιά στα νοσοκομεία

Σε όλη τη χώρα, οι παιδίατροι προετοιμάζονται για ένα δύσκολο Ιανουάριο.

«Είναι λες και ενώ μπορείς να δεις το τρένο να εκτροχιάζεται, απλώς να ελπίζεις ότι θα μείνει στις γραμμές», λέει η Δρ. Κλόντια Χόγιεμ, διευθύντρια του τμήματος ελέγχου παιδιατρικών λοιμώξεων στην Παιδιατρική Κλινική UH Rainbow Babies στο Κλίβελαντ, μιλώντας στο CNN.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Αμέτρητα παιδιά συναντήθηκαν με όλους τους υπόλοιπους για τα Χριστούγεννα. Έχουμε κι άλλη μια γιορτή να ξεπεράσουμε, την Πρωτοχρονιά, και μετά όλα τους θα επιστρέψουν στα σχολεία», παρατηρεί η Χόγιεν.

«Κατά κάποιο τρόπο όλοι περιμένουμε με αγωνία, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί εντέλει».

Ήδη η Δέλτα προσέβαλλε περισσότερα παιδιά σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη. Η Όμικρον εμφανίζεται ακόμη χειρότερη, τονίζει ο Σπίνερ.

«Αυτό που μας ανησυχεί από παιδιατρικής άποψης είναι ότι, σε αντίθεση με τους ενήλικες, όπου βλέπουμε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων ανταποκρίνεται σε σχετικά περιορισμένες νοσηλείες, αυτό που παρατηρούμε, πιστεύουμε, είναι αύξηση των νοσηλειών σε παιδιά», υποστηρίζει.

«Επομένως αυτό μας ανησυχεί, ιδίως για τις ηλικίες κάτω των 5 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, και για τα παιδιά που είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα. Επομένως ανησυχούμε πολύ».

Αν και ο Σπίνερ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα που να δείχνουν ότι η Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση στα παιδιά σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν ούτε ενδείξεις που να παραπέμπουν σε ηπιότερη νόσηση.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τα παιδιά εκτός νοσοκομείου. Επομένως, αν τους γίνει εισαγωγή, αυτό σημαίνει ότι ήδη ασθενούν βαριά», εξηγεί ο Σπίνερ.

«Χρειάζονται οξυγόνο. Χρειάζονται κάποια άλλη μορφή υποστήριξης. Ακόμη κι αν το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ αφυδατωμένα, χρειάζονται ορό, α περισσότερα από αυτά τα παιδιά που νοσηλεύονται με κοροναϊό έχουν και αναπνευστικά προβλήματα – χρειάζονται οξυγόνο ή άλλης μορφής υποστήριξη. Επομένως είναι πολύ άρρωστα. Ξέρεις, δεν βλέπεις παιδιά που δεν είναι πολύ άρρωστα να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο».

Στην πλειοψηφία τους τα παιδιά αυτά είναι είτε ανεμβολίαστα, είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, σημειώνει. «Μπορώ να σας πω ότι ουσιαστικά όλα τα παιδιά μας που νοσηλεύονται είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως – δηλαδή, μπορεί να έχουν κάνει μόνο μια από τις δύο δόσεις και άρα να μην είναι απολύτως προστατευμένα από το εμβόλιο», αναφέρει ο Σπίνερ.

Το νέο κοινό του ιού είναι τα παιδιά

Τα παιδιά αποτελούν εύκολο στόχο για τον ιό, σημειώνει ο Δρ. Χουάν Σαλαζάρ, αρχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Παιδιών του Κονέκτικατ στο Χάρτφορντ, μιλώντας στο CNN.

«Επηρεάζει μεγαλύτερες κοινότητες και είναι βέβαιο ότι πλήττει τα παιδιά με τρόπο που δεν έχουμε δει στο παρελθόν. Και αυτή η εξέλιξη είναι καινούργια σε σχέση με αυτά που βλέπαμε την περασμένη χρονιά», αναφέρει. Μόλις το ένα τρίτο των παιδιών που μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο έχουν εμβολιαστεί στο Κονέκτικατ.

«Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ο ιός βρήκε ένα νέο κοινό. Τουλάχιστον εδώ στο Κονέκτικατ φαίνεται ότι έχει αλλάξει κατεύθυνση», προσθέτει.

«Ίσως έχει εξαπλωθεί περισσότερο τώρα που οι κοινωνικές συγκεντρώσεις γίνονται ελεύθερα. Ίσως κάποιοι δεν φορούν πια τις μάσκες τους – οι οικογένειες έχουν κουραστεί. Δεν είναι πρόθυμες να υποστούν ορισμένους από τους πιο αυστηρούς κανόνες απομόνωσης που επιβλήθηκαν πέρσι», τονίζει.

«Κι έτσι, τα νέα στελέχη είχαν την ευκαιρία να διαδοθούν περισσότερο. Και για αυτό το λόγο πλήττουν παιδιά που αυτή τη στιγμή είναι ο πλέον ευάλωτος πληθυσμός, επειδή δεν είναι εμβολιασμένα».

Βαριές λοιμώξεις και σε παιδιά

Τα παιδιά συνήθως περνούν τον ιό σχετικά ήπια στο Νιου Τζέρσεϊ, αναφέρει η Δρ. Τζένιφερ Όγουενσμπι της παιδιατρικής μονάδας εντατικής θεραπείας στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson. Τα παιδιά νοσηλεύονται για άλλα προβλήματα και βγαίνουν θετικά στον κοροναϊό στη διάρκεια του τυπικού ελέγχου.

Το ίδιο συμβαίνει και στην πόλη της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τη Δρ. Ρομπέρτα Ντεμπιάζι, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Εθνικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Σχεδόν τα μισά τεστ κοροναϊού πραγματοποιούνται εκεί.

Και τα παιδιά που βγαίνουν θετικά δεν περνούν βαρύτερα τον ιό, όμως είναι βέβαιο ότι υπάρχουν περισσότερα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα.

«Βλέπουμε σημαντική αύξηση τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων, όσο και στο ποσοστό των θετικών τεστ», παρατηρεί μιλώντας στο CNN. «Σχεδόν τα μισά τεστ – το 48% – βγαίνουν θετικά και αυτό το ποσοστό είναι πολύ, πολύ υψηλότερο σε σχέση με προηγούμενα κύματα, όταν άγγιζε το πολύ το 17%. Και αν εξετάσουμε τους απόλυτους αριθμούς των θετικών στο τελευταίο κύμα, βρίσκουμε 80 με 200 κρούσματα την ημέρα. Επομένως είναι πολύ, πολύ μεταδοτικός».

Αυτά τα τεστ αφορούν και παιδιά που φτάνουν στο νοσοκομείο χωρίς συμπτώματα, παιδιά που εξετάζονται προληπτικά και τυχαίους ελέγχους σε ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλα προβλήματα υγείας, αλλά και τεστ που πραγματοποιούνται στο προσωπικό.

«Αν εξετάσουμε τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, πάλι βλέπουμε αύξηση. Σε προηγούμενα κύματα, στην κορύφωσή τους είχαμε περίπου 18 παιδιά στο νοσοκομείο». Τώρα, υπάρχουν μέρες ακόμη και με 30 εισαγωγές παιδιών.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, η επίτροπος υγείας Δρ. Μέρι Μάσετ, δήλωσε ότι οι εισαγωγές ασθενών κοροναϊού σε παιδιατρικές κλινικές έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από τις 11 Δεκεμβρίου. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου, 22 παιδιά εισήχθησαν στα νοσοκομεία της πόλης της Νέας Υόρκης, εξήγησε. Την περασμένη εβδομάδα και μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, οι εισαγωγές άγγιξαν τις 109.

Σε όλη την πολιτεία κατά το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των νοσηλευόμενων παιδιών αυξήθηκε κατά 250%, από τις 70 στις 184 εισαγωγές.

Κινδυνεύουν τα παιδιά κάθε ηλικίας

Από τα μωρά μέχρι τους εφήβους κανένα παιδί δεν είναι ασφαλές, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η Όγουενσμπι ανησυχεί για το Πολυσυστημικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο που εμφανίζεται σε παιδιά, το MIS-C.

«Μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες», τονίζει, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζεται οκτώ έως 10 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.

Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά που δεν είχαν ασθενήσει πολύ βαριά και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στην καρδιά και σε άλλα όργανα.

«Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ασυμπτωματικά», τονίζει η Όγουενσμπι. «Το τρομακτικό είναι ότι πριν από αυτό ήταν απολύτως φυσιολογικά παιδιά. Δεν είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ήταν απολύτως υγιή παιδιά που εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια».

Το CDC έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 5973 περιπτώσεις MIS-C, ενώ 52 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του.

«Μπορεί να είχαν ελαφριά συμπτώματα – καταρροή, ελαφρύ βήχα ή ακόμη και πυρετό, όπως με κάθε ιό του αναπνευστικού», σημειώνει η Όγουενσμπι. «Πρέπει να δίνεις σημασία στα συμπτώματα: εξάντληση, αδυναμία να παίξουν».

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, όμως το MIS-C δεν είναι καθόλου.

«Αυτό είναι το πρόβλημα με τα παιδιά. Είναι μια χαρά, μέχρι που παύουν να είναι. Τότε, ξαφνικά, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση».

Η Ντεμπιάσι αναφέρει ότι προς το παρόν δεν έχει δει τις περιπτώσεις MIS-C να αυξάνονται. «Δεν έχουμε παρατηρήσει αύξηση των περιπτώσεων, αλλά δεν θα περιμέναμε και κάτι τέτοιο. Πρέπει να περάσουν τέσσερις με έξι εβδομάδες από την έκρηξη του οποιουδήποτε νέου στελέχους», εξηγεί.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, συμβουλεύει.

«Να επιστρέψετε στην τήρηση μέτρων. Φροντίστε τα παιδιά σας να τηρούν αποστάσεις. Θα πρέπει να φορούν μάσκες όταν χρειάζεται. Όταν είναι σε εσωτερικούς χώρους με ανθρώπους που δεν ζουν μαζί σας, για παράδειγμα».

«Οι μάσκες δεν κάνουν κακό στα παιδιά», συνεχίζει. «Όλη η οικογένεια θα πρέπει να εμβολιαστεί αν έχει αυτή τη δυνατότητα. Οι εμβολιασμένοι γονείς και τα μεγαλύτερα αδέρφια μπορούν να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά που δεν είναι ακόμη σε θέση να εμβολιαστούν».

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ: Ο κίνδυνος που εγείρει η παραλλαγή «Όμικρον» παραμένει «πολύ υψηλός»Κόσμος

Ο κίνδυνος που εγείρει η ιδιαίτερα μολυσματική παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα παραμένει «πολύ υψηλός», προειδοποιεί σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας...

Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν εμπορικές συναλλαγές σε ευρώ - 8.000 αιτήσεις για δουλειά στην Κυπριακή ΔημοκρατίαΚόσμος

  Ενώπιον των ολοένα αυξανόμενων οικονομικών συνεπειών της συναλλαγματικής κρίσης στην Τουρκία βρίσκεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπου επικρατεί ένα κλίμα έντονης απαισιοδοξίας....

Εργαστήριο έδωσε λανθασμένη διάγνωση κοροναϊού σε εκατοντάδες άτομαΚόσμος

Σάλο έχει προκαλέσει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας η είδηση πως ένα μεγάλο μικροβιολογικό εργαστήριο ενημέρωσε λανθασμένα εκατοντάδες άτομα πως είναι αρνητικοί στον κοροναϊό , ενώ ήταν...

ΗΠΑ: Ένοπλος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, τραυμάτισε άλλους τρεις, προτού πέσει νεκρόςΚόσμος

Ένοπλος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις -ανάμεσά τους μέλος των δυνάμεων της επιβολής της τάξης- χθες Δευτέρα σε αλλεπάλληλες επιθέσεις στην περιοχή του Ντέν...

Τα κύρια γεγονότα του 2021 στον κόσμοΚόσμος

Πανδημία της COVID-19, εισβολή στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του απερχόμενου τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία και εσπευσμένη αποχώρηση των ...