ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι απαγορεύσεις μελανιών στην ΕΕ αναστατώνουν τα τατουατζίδικα

Ο Φαμπρίτσιο Φουνέλι, ιδρυτής του τατουατζίδικου Funestik Tattoo Mania στις Βρυξέλλες, βρίσκεται σε αναστάτωση.

Ένας πελάτης του ήρθε για ένα πλήρες «μανίκι» από πολύχρωμα τατουάζ στο χέρι του στις αρχές του 2020, και οι δύο σχεδίαζαν ότι η διαδικασία θα διαρκέσει έξι μήνες το πολύ.


Η πανδημία άλαλξε το χρονοδιάγραμμα, καθώς τατουατζίδικα όπως του Φουνέλι αναγκάστηκαν να κλείσουν εν μέσω lockdown με εντολή της κυβέρνησης.

Τώρα που ο πελάτης επέστρεψε στην καρέκλα, αντιμετωπίζουν ένα άλλο, πιο μόνιμο, εμπόδιο: Τα περισσότερα από τα μελάνια στο στυλό τατουάζ της Funelli θα είναι σύντομα παράνομα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Από τις 4 Ιανουαρίου, η χρήση περισσότερων από 4.000 επικίνδυνων, αλλά προηγουμένως μη ελεγχόμενων, χημικών ουσιών σε μελάνι για τατουάζ θα απαγορευτεί σύμφωνα με τη νομοθεσία του μπλοκ για τα χημικά REACH. Αυτό περιλαμβάνει πολλά συστατικά όπως η ισοπροπανολική αλκοόλη, για την οποία οι προμηθευτές μελάνης λένε ότι υπάρχει στις περισσότερες χρωστικές στην αγορά.

Οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες τατουάζ ανησυχούν ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να σκοτώσουν την επιχείρησή τους. Οι κατασκευαστές, λένε, άργησαν να βρουν μελάνια αντικατάστασης, τα οποία επίσης ανησυχούν ότι μπορεί να μην έχουν την ίδια ζωντάνια και αντοχή.

Ο Φουνέλι, ο οποίος έκανε τα πρώτα του σχέδια το 1997, είπε ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει τα πολύχρωμα, «νεο-ιαπωνικά» σχέδιά του τη νέα χρονιά.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια αβεβαιότητας που προκαλείται από την πανδημία, πολλές επιχειρήσεις δυσανασχετούν για την πρόσθετη σύγχυση και το βάρος των νέων περιορισμών.

Η Μάρτζορι Πετίτι, στο Duck Art Tattoo στη βελγική πόλη Mechelen, είπε ότι χρειάστηκε πρόσφατα να προειδοποιήσουν έναν νέο πελάτη που είχε ζητήσει ένα «γεμάτο μανίκι, εντελώς έγχρωμο». Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την πολύμηνη διαδικασία, αλλά δεν ήξεραν αν θα αντικαθιστούσαν επαρκώς τα μελάνια τον Ιανουάριο.

Οι πελάτες, από την πλευρά τους, είπαν ότι δυσανασχετούν με την εισβολή σε αυτό που θεωρούν ως δικαίωμά τους να κάνει επιλογές. Γιατί να μην κάνουν ένα τατουάζ με ένα μελάνι που μπορεί, ή όχι, να είναι καρκινογόνο;

Οι tattooists στη Γαλλία, τη Γερμανία και πέρα ??από αυτήν είναι παρόμοια. Μια αναφορά σε όλη την ΕΕ με τίτλο "Save the Pigments" διαμαρτύρεται για την επικείμενη απαγόρευση δύο συγκεκριμένων χρωμάτων μελανιού, συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής περίπου 170.000 υπογραφές.

Η απαγόρευση θα «επηρέαζε αρνητικά την οικονομική ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων τατουάζ και χρωστικών σε σχέση με παρόχους εκτός ΕΕ», υποστηρίζει, και «προάγει την αναβίωση των λεγόμενων τατουάζ της αυλής, δηλαδή παράνομων παρόχων, καθώς και την εμπορικά μη αναφερόμενων πρακτικών».

Πρώτα η ασφάλεια
Η επιστημονική έρευνα μέχρι στιγμής σχετικά με το εάν τα μελάνια για τατουάζ προκαλούν καρκίνο παραμένει ασαφής. Ορισμένες από τις ουσίες που βρίσκονται στα μελάνια για τατουάζ έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνες, αλλά η άμεση σύνδεση δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Μια ανασκόπηση από το 2012 είπε ότι οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ των καρκίνων του δέρματος που προκύπτουν στα τατουάζ «πρέπει να θεωρείται μέχρι στιγμής ως τυχαία». Ένας άλλος από το 2016 υποστηρίζει ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι «σχετικά σπάνιες» και «γενικά απρόβλεπτες» και τείνουν να προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα ή από δερματικές λοιμώξεις.

Οι «μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία» των τατουάζ δεν έχουν διερευνηθεί ποτέ, εξηγούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, οι οποίοι επί του παρόντος εργάζονται σε ένα έργο για να απαντήσουν «για πρώτη φορά» εάν τα τατουάζ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου έτους.

Εκτός από τις καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες (CMR), το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού καλύπτει επίσης ερεθιστικά του δέρματος, ουσίες που είναι «διαβρωτικές ή βλαβερές για τα μάτια» και άλλες χημικές ουσίες που έχουν ήδη ρυθμιστεί στα καλλυντικά προϊόντα.

Η πρόθεση δεν είναι να διαλυθεί η επιχείρηση του τατουάζ, αλλά να γίνει πιο ασφαλής, δήλωσε στο POLITICO ο Μαρκ Μπλέινι, ειδικός στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) που εργάστηκε για την πρόταση για την απαγόρευση.

Ο οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο περιορισμός ήταν «ανάλογος με τον κίνδυνο» επειδή θα απέφερε «σημαντικά» κοινωνικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής «δυσμενών επιπτώσεων στο δέρμα και άλλων επιπτώσεων στην υγεία». Προέβλεψε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν «σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού».

Οι κατασκευαστές είχαν στη διάθεσή τους αρκετά χρόνια για να παράσχουν αντικαταστάσεις εγκεκριμένες από το REACH για τα μελάνια που θα απαγορευτούν σύντομα, επισημαίνει ο ίδιος.

Τους δόθηκε επίσης ένας επιπλέον χρόνος για να βρουν εναλλακτικές λύσεις για δύο συγκεκριμένες χρωστικές - Pigment Blue 15 και Pigment Green 7 - που οι κατασκευαστές μελανιών κατήγγειλαν ότι θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο να αντικατασταθούν και είναι το επίκεντρο της αναφοράς "Save the Pigments". Αυτά θα απαγορευτούν τον Ιανουάριο του 2023.

«Εναπόκειται πραγματικά στους κατασκευαστές να βεβαιωθούν ότι προμηθεύονται τα μελάνια τους από κάπου που τους επιτρέπει να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία», είπε ο Blainey.

Πρόσθεσε ότι οι καλλιτέχνες τατουάζ θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με την προσαρμογή στους νέους υγειονομικούς κανονισμούς. Επτά χώρες της ΕΕ — Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σλοβενία ??και Σουηδία — έχουν ήδη ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία κατευθυντήριες γραμμές για τα μελάνια τατουάζ που εγκρίθηκαν από τον οργανισμό για τα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2003 και το 2008.

Ακόμη και μεταξύ εκείνων που χαιρετίζουν τον νέο περιορισμό, το πρωτοφανές εύρος του εγείρει ανησυχίες σχετικά με την επιβολή. Η Νατάσα Τσινγκότι με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Health and Environment Alliance, δήλωσε ότι χαιρετίζει γενικά τον «ισορροπημένο» περιορισμό, αλλά αναρωτιέται σε ποιο βαθμό οι εθνικές αρχές θα είναι σε θέση να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση — ειδικά καθώς η νομοθεσία στοχεύει έναν τομέα που αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Εργαστήριο έδωσε λανθασμένη διάγνωση κοροναϊού σε εκατοντάδες άτομαΚόσμος

Σάλο έχει προκαλέσει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας η είδηση πως ένα μεγάλο μικροβιολογικό εργαστήριο ενημέρωσε λανθασμένα εκατοντάδες άτομα πως είναι αρνητικοί στον κοροναϊό , ενώ ήταν...

ΗΠΑ: Ένοπλος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, τραυμάτισε άλλους τρεις, προτού πέσει νεκρόςΚόσμος

Ένοπλος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις -ανάμεσά τους μέλος των δυνάμεων της επιβολής της τάξης- χθες Δευτέρα σε αλλεπάλληλες επιθέσεις στην περιοχή του Ντέν...

Τα κύρια γεγονότα του 2021 στον κόσμοΚόσμος

Πανδημία της COVID-19, εισβολή στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του απερχόμενου τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία και εσπευσμένη αποχώρηση των ...

Ρωσικό υπ. Άμυνας: Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας ένοπλη σύγκρουση με τη ΡωσίαΚόσμος

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ετοιμάζεται για μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τω...