ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

“Κλείνει” η Ευρώπη – Πού επέστρεψε η καραντίνα – Τι απάντησε ο Σόλτς “γιατί μέτρα μετά τις γιορτές”

 

Μετά το αιφνιδιαστικό lockdown που ανακοίνωσε η Ολλανδία και η Γερμανία δια του Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε “καραντίνα” σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πορεία της Όμικρον, που πλέον απειλεί πολλές χώρες της Ευρώπης.

 

Μετά τη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων ο καγκελάριος τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο κύμα που διογκώνεται μπροστά μας» και σημείωσε ότι το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ είχε συστήσει πολύ πιο αυστηρά μέτρα, που σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση αποφάσισε να μην υιοθετήσει.

 

Τα νέα μέτρα φέρνουν περιορισμό των επαφών τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους απ’ την επόμενη εβδομάδα.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ «το αργότερο» στις 28 Δεκεμβρίου και στόχο έχουν να περιορίσουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Ο κ. Σολτς τόνισε ότι η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για το επόμενο κύμα και έκανε γνωστό ότι ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών με τα κρατίδια θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου.

 

Τα νέα μέτρα

  • Στις ιδιωτικές συναθροίσεις θα επιτρέπονται το πολύ δέκα άτομα, ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένα ή όχι.
  • Σε περιπτώσεις όπου παρίσταται ανεμβολίαστο άτομο, μόνο ένα νοικοκυριό ακόμα θα μπορεί να συμμετέχει στη συνάντηση. Αυτό θα ισχύει όχι μόνο για τους εσωτερικούς χώρους, αλλά και για τους εξωτερικούς.
  • Η πρόσβαση στα εστιατόρια παραμένει περιορισμένη μόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νοσησης από την Covid-19.
  • Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές περιλαμβάνει αυστηρότερους κανόνες για μεγάλα γεγονότα. Ειδικότερα, από τις 28 Δεκεμβρίου δεν θα επιτρέπεται κοινό στις αθλητικές εκδηλώσεις, στις πολιτιστικές παραστάσεις, τις συναυλίες και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις. Ένα προηγούμενο προσχέδιο πρότεινε να επιτραπεί μικρότερος αριθμός συμμετεχόντων.

Στο μεταξύ, η οικονομική στήριξη επεκτείνεται σε εταιρείες και οργανισμούς που επηρεάζονται από τα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία.

 

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει γιατί τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ μετά τα Χριστούγεννα ο καγκελάριος είπε στους δημοσιογράφους ότι η εμπειρία των τελευταίων δύο ετών έχει δείξει ότι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα δεν συντέλεσαν αρκετά στις μολύνσεις.

Πρόσθεσε ότι οι οικογένειες ήταν μέχρι στιγμής «προσεκτικές και υπεύθυνες» όσον αφορά τις συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των εορτών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περιορισμοί στις ιδιωτικές συγκεντρώσεις στοχεύουν ειδικά τους εορτασμούς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. «Τώρα δεν είναι η ώρα για πάρτι σε μεγάλες ομάδες», είπε ο Σολτς.

 

«Λουκέτο» στη διασκέδαση στην Πορτογαλία

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε επίσης σήμερα αυστηροποίηση των μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα επιβάλει αναστολή λειτουργίας για τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ, και καλεί τους πολίτες να εργάζονται με τηλεργασία από τις 26 Δεκεμβρίου έως τουλάχιστον τις 9 Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαιτείται αρνητικό τεστ για διαμονή σε ξενοδοχεία και είπε ότι οι αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι καταγεγραμμένες μολύνσεις στην Πορτογαλία εξακολουθούν να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με 433 νέα κρούσματα Covid την ημέρα ανά εκατομμύριο κατοίκους. Όμως την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός αυτός ήταν 386.

 

Η Σκοτία ακυρώνει τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται, λόγω της Όμικρον, οι παραδοσιακοί, τριήμεροι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τη Στέρτζον, η Όμικρον «εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε όλη τη Σκοτία» όπου πλέον έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή. Κατά συνέπεια «οι μεγάλοι εορτασμοί του Χογκμάνι (σ.σ. της Πρωτοχρονιάς), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα γίνονταν εδώ στην πρωτεύουσα (σ.σ. το Εδιμβούργο) δεν θα γίνουν», είπε μιλώντας στο τοπικό κοινοβούλιο.

Από την επομένη των Χριστουγέννων και για τρεις εβδομάδες στις υπαίθριες εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται το πολύ 500 άτομα. Σε κλειστό χώρο οι θεατές θα μπορούν να είναι 100 όρθιοι ή 200 καθιστοί. «Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές για αυτές τις τρεις εβδομάδες», διευκρίνισε η Στέρτζον.

Το μέτρο δεν αφορά τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως τους γάμους, όμως η πρωθυπουργός προέτρεψε όλους τους πολίτες «να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις εξόδους τους» κατά την περίοδο των γιορτών.

Στην Ουαλία, η τοπική κυβέρνηση θα επιβάλει πρόστιμο σε όποιους δεν εφαρμόζουν την τηλεργασία. Οι παραβάτες εργαζόμενοι θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 60 λιρών (70 ευρώ) και οι εργοδότες με πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 λίρες.

 

Αυστηρότερα μέτρα και στη Σουηδία

Η Σουηδία απευθύνει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία και θα επιβάλει αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Επίσης, στα μπαρ και στα εστιατόρια θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι. Το ίδιο και σε μεγαλύτερες δημόσιες εκδηλώσεις.

Ο Σουηδικός Οργανισμός Υγείας ανέφερε σήμερα ότι το χειρότερο σενάριο σε ένα επικαιροποιημένο μοντέλο πανδημίας θα οδηγούσε τις καθημερινές νέες μολύνσεις σε πάνω από 15.000 έως τα μέσα Ιανουαρίου.

 

Σοκ… στην Ολλανδία

Οι εμπορικοί δρόμοι στην Ολλανδία είναι κλειστοί για τις γιορτές των Χριστουγέννων καθώς η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς λοκντάουν με στόχο τον περιορισμό την αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού που προκαλούνται από την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε το αιφνιδιαστικό λοκντάουν επιβάλλοντας το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων καθώς και των εστιατορίων, των κομμωτηρίων, των γυμναστηρίων, των μουσείων και άλλων δημόσιων χώρων μέχρι τουλάχιστον και τις 14 Ιανουαρίου.

 

Η είδηση σόκαρε πολλούς Ολλανδούς που προετοιμάζονταν για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν χθες να προμηθευτούν δώρα και τρόφιμα αλλά και να κουρευτούν την τελευταία στιγμή.

 

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας ζητούν αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη κατά την εορταστική περίοδο ενώ οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων τονίζουν την αναγκαιότητα για σωματική άσκηση στη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης.

«Το κλείσιμο όλων των μπαρ και των εστιατορίων σε έναν τόσο σημαντικό μήνα είναι υπερβολικά επώδυνο και δραματικό. Χρειαζόμαστε αποζημίωση και μια στρατηγική εξόδου» ανακοίνωσε η ολλανδική ένωση υπηρεσιών φιλοξενίας.

Όλα τα σχολεία θα κλείσουν μια εβδομάδα νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων, δηλαδή αύριο Δευτέρα, και θα παραμείνον κλειστά μέχρι τουλάχιστον στις 9 Ιανουαρίου, ενώ τα νοικοκυριά καλούνται να μην δέχονται πάνω από δύο επισκέπτες και οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους είναι επίσης περιορισμένες στα δύο άτομα .

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έχει μειωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ όπου βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από ένα νυχτερινό λοκντάουν που επιβλήθηκε στο τέλος του περασμένου μήνα.

Αλλά τα κρούσματα που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον αυξήθηκαν ραγδαία από τις αρχές Δεκεμβρίου και η παραλλαγή αυτή αναμένεται να είναι η επικρατέστερη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αυτό θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στα νοσοκομεία, τα οποία ματαιώνουν την τακτική φροντίδα εδώ και εβδομάδες στην προσπάθειά τους να αποφύγουν μια έλλειψη νοσοκομειακών κλινών εξαιτίας του υψηλού αριθμού νοσηλευομένων με Covid-19.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα επιταχύνει την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου έπειτα από μια αργή εκκίνηση της εμβολιαστικής εκστρατείας και τώρα στοχεύει να εμβολιάσει με αναμνηστική δόση όποιον είναι πάνω από 60 ετών μέχρι το τέλος του μήνα.

Παρότι περισσότεροι από 85% των ενήλικων Ολλανδών είναι εμβολιασμένοι, ποσοστό μικρότερο από το 9% των ενηλίκων έχει μέχρι στιγμής κάνει την τρίτη δόση, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης

 Οι μισοί με συμπτώματα κρυολογήματος έχουν κοροναϊό – SOS από βρετανούς επιστήμονεςΚόσμος

Τα μισά άτομα που έχουν νέα συμπτώματα κρυολογήματος είναι πιθανό να έχουν συμπτωματικό Covid-19 , αναφέρει μελέτη της πρωτοβουλίας «Zoe Covid study», καθώς αυξάνονται τα κρούσματα...

Νεαρός Παλαιστίνιος νεκρός από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ στη Δυτική ΌχθηΚόσμος

Εικοσιεξάχρονος Παλαιστίνιος, που κατηγορήθηκε από τον ισραηλινό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον μιας από τις περιπόλους του στη Δυτική Όχθη, έπεσε νεκρός χθες Τετάρτη από τις σφαίρ...

Ανακαλύφθηκε στον γαλαξία μας η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα φουρνιά τουλάχιστον 70 «ξέμπαρκων» εξωπλανητών χωρίς ήλιουςΚόσμος

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν στον γαλαξία μας τουλάχιστον 70 «ξέμπαρκους» σκοτεινούς εξωπλανήτες, οι οποίοι δεν ανήκουν σε κάποιο αστρικό σύστημα και δεν κινούνται πέριξ κάποιου...

Γαλλία: Στη δικαιοσύνη προσέφυγε η Μπριζίτ Μακρόν για τις φήμες ότι είχε γεννηθεί άνδραςΚόσμος

Η σύζυγος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ, προσέφυγε στη δικαιοσύνη για διασπορά ψευδών ειδήσεων, με αφορμή τις φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ότι γεννήθηκε άνδρα...

ΠΟΥ: Καμία χώρα δεν μπορεί να εξέλθει από την πανδημία της COVID-19 με αναμνηστικές δόσεις εμβολίωνΚόσμος

  Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι δεν πρέπει να υπάρχει η αυταπάτη ότι αρκεί η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για την έξοδο από την πανδημία της Covid...

H Βρετανία ανακοίνωσε 14 θανάτους και 129 νοσηλείες εξαιτίας της παραλλαγής ΌμικρονΚόσμος

Αυτή τη στιγμή 129 άνθρωποι νοσηλεύονται με την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού και μέχρι στιγμής 14 έχουν καταλήξει, δήλωσε σήμερα στο Sky News η βρετανή υφυπουργός Υγείας Γκίλιαν...