ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το πρώτο συνδικάτο των εργαζομένων στα Starbucks στις ΗΠΑ είναι γεγονός

Με μια ιστορική νίκη για το εργατικό κίνημα, οι εργαζόμενοι σε μία από τις 9.000 εταιρικές τοποθεσίες των Starbucks ψήφισαν για να σχηματίσουν το πρώτο σωματείο Starbucks στη χώρα, αφού όμως πρώτα αντιμετώπισαν σκληρή αντίθεση και προσπάθειες καταστροφής των συνδικάτων από την εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι στην τοποθεσία Elmwood στο Μπάφαλο ψήφισαν με 19 κατά και 8 υπέρ της συνδικαλιστικής οργάνωσης υπό την Starbucks Workers United, η οποία υπάγεται στη Διεθνή Ένωση Υπαλλήλων Υπηρεσιών. Το Camp Road, το δεύτερο κατάστημα του οποίου οι ψήφοι καταμετρούνταν την Πέμπτη, καταψήφισε το σωματείο με 12 έναντι 8.

Η Genesee Street, ένα κατάστημα δίπλα στο αεροδρόμιο του Μπάφαλο, είχε πολλά ψηφοδέλτια που αμφισβητήθηκαν από το σωματείο και την εταιρεία. Από την Πέμπτη, αυτά τα ψηφοδέλτια δεν είχαν ακόμη καταμετρηθεί. Τρία άλλα καταστήματα στην περιοχή του Μπάφαλο βρίσκονται εν μέσω συνδικαλιστικής διαδικασίας αλλά δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί εκλογές.


Το συνδικαλιστικό εγχείρημα έχει συγκεντρώσει την εθνική προσοχή της κοινής γνώμης των ΗΠΑ, με την υποστήριξη του γερουσιαστή του Βερμόντ Bernie Sanders  και της βουλευτή από την Νέα Υόρκη Alexandria Ocasio-Cortez. Ο Σάντερς συνεχάρη τους εργαζομένους των Starbucks για τη νίκη τους την Πέμπτη και χαρακτήρισε το συνδικαλισμό των εργαζομένων ως «έμπνευση».

 

Για χρόνια, οι εργαζόμενοι στα Starbucks μιλούσαν για κακές συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων χρόνιας υποστελέχωσης, τα οποία εντάθηκαν από την πανδημία. Οι εργαζόμενοι ελπίζουν να διαπραγματευτούν για υψηλότερους μισθούς , καλύτερα επιδόματα, αναρρωτική άδεια και πολλά άλλα.

Οι εργαζόμενοι είπαν προηγουμένως στο Truthout ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει τις ήδη έντονες συνθήκες εργασίας, με την εταιρεία να δίνει ολοένα και λιγότερα κίνητρα, ακόμη και όταν καταγράφει υψηλά κέρδη καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί της πανδημίας . 

Οι εργαζόμενοι —ή «συνεργάτες», όπως τους αναφέρει τα Starbucks — έχουν επίσης πει ότι η εταιρεία στέλνει κύματα νέων εργαζομένων σε συνδικαλιστικές τοποθεσίες για να μποϋκοτάρουν το εγχείρημα.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, οι εργαζόμενοι είπαν ότι η εταιρεία πρόσθεσε περίπου 30 νέους εργαζομένους σε συνδικαλιστικές τοποθεσίες για να μειώσει την ψήφο. Σύμφωνα με το Vice , η Genesee Street είναι μία από αυτές τις τοποθεσίες.

Η εταιρεία παλεύει σκληρά ενάντια στη συνδικαλιστική παρόρμηση, καταφεύγοντας σε τακτικές όπως η υποβολή αιτήματος καθυστέρησης της τελευταίας στιγμής στις εκλογές του σωματείου, η πραγματοποίηση υποχρεωτικών αντισυνδικαλιστικών συναντήσεων και η απρόσκοπτη εντολή στους εργαζόμενους να ψηφίσουν «όχι». Η εταιρεία έστειλε επίσης τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Howard Schultz για να μιλήσει με τους υπαλλήλους σχετικά με την κίνηση και έχει αναπτύξει στελέχη σε μυστικούς ρόλους για να μιλήσουν και να παρακολουθήσουν υπαλλήλους σε συνδικαλιστικά καταστήματα.

Ο σχηματισμός συνδικάτων είναι μια στιγμή ορόσημο στο εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται εν μέσω μιας αναζωπύρωσης. Έρχεται καθώς άλλα συνδικάτα έχουν πέσει πρόσφατα θύματα των προσπαθειών κατάρρευσης των συνδικάτων από εταιρικά μεγαθήρια, όπως η προσπάθεια συνδικαλισμού των εργαζομένων της Amazon στο Bessemer της Αλαμπάμα.

 

Πληροφορίες από το truthout.org

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε τον… ελιγμό για την αύξηση του χρέους – Τα επόμενα βήματαΚόσμος

Ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη ακόμη ένα εμπόδιο στο αμερικανικό Κογκρέσο ώστε να αυξηθεί το όριο του χρέους των ΗΠΑ, ώστε η χώρα να μη βρεθεί αναγκασμένη να κηρύξει στάση πληρωμών, για π...

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από ένα αμερικανικό πειραματικό mRNA εμβόλιο κατά του ιού HIVΚόσμος

Ένα πειραματικό mRNA εμβόλιο κατά του ιού HIV -παρόμοιας τεχνολογίας με αυτή των εμβολίων Covid-19- εμφάνισε ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά τη δοκιμή του σε ζώα (τρωκτικά και μαϊμο...

ΠΟΥ: Οι ευάλωτοι και όσοι έχουν λάβει αδρανοποιημένο εμβόλιο πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόσηΚόσμος

  Η συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα εμβόλια συνιστά οι ανοσοκατεσταλμένοι ή αυτοί στους οποίους έχει χορηγηθεί αδρανοποιημένο εμβόλιο να λάβουν...

 Σοκ στην Τουρκία – Αποκεφάλισε με μπαλτά 18χρονο φοιτητή σε εστία Επιστήμης και ΠολιτισμούΚόσμος

Μάγειρας που εργαζόταν σε ιδιωτική φοιτητική εστία στην Αττάλεια της Τουρκίας σκότωσε τον 18χρονο φοιτητή Μεχμέτ Τουγρούλ, εργαζόμενο επίσης της εστίας, αποκεφαλίζοντάς τον με μπαλ...

Γαλλία: Παραιτήθηκε υφυπουργός - Kαταδικάστηκε επειδή παρέλειψε να δηλώσει περιουσιακά στοιχεία τουΚόσμος

Ένας υφυπουργός της γαλλικής κυβέρνησης παραιτήθηκε σήμερα, αφότου δικαστήριο επέβαλε σε βάρος του ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή, επειδή παρέλειψε να δηλώσει περιουσιακά στ...

ΠΟΥ: Η παραλλαγή Όμικρον πιο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά προκαλεί ηπιότερα συμπτώματαΚόσμος

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε σήμερα ότι η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτική, όμως προκαλεί ηπιότ...