ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την Όμικρον: Πιο μεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα δείχνουν τα πρώτα στοιχεία παγκοσμίως

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τα μέχρι τώρα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως, οι ασθενείς από τη μετάλλαξη Όμικρον του κοροναϊού έχουν πιο ήπια συμπτώματα. Εξίσου αισιόδοξη είναι και η -αρχική- ένδειξη ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν φαίνεται να ακυρώνει την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων, κάτι που αν τελικά αποδειχθεί θα δώσει πολύτιμη «ανάσα» τόσο στις κυβερνήσεις και στους επιστήμονες, όσο και στους πολίτες.


Υπάρχει, βέβαια, και ο «αστερίσκος», που έχει να κάνει με το ότι αποδεικνύεται υπερμεταδοτική και χρειάζεται ακόμη χρόνος ώστε οι ειδικοί να έχουν ασφαλή δεδομένα στα χέρια τους για το καινούριο αυτό στέλεχος του ιού. Σε αυτά τα στοιχεία αναφέρθηκε εκτενώς και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο κοροναϊός μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές.

Η κ. Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, επισήμανε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα.


Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, προβλέπεται ότι η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα, και τους επόμενους μήνες περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται στην Όμικρον, η οποία φαίνεται ηπιότερη.

Μέχρι τώρα, ο ιός παρακάμπτει σε κάποιον βαθμό το ανοσιακό σύστημα και προκαλεί επαναλοιμώξεις. Αν επικεντρωθεί κανείς στο διάστημα που επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον στη νότια Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμόξεων είναι τριπλάσιος έως και τετραπλάσιος. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η θέση των ειδικών, μεταξύ των οποίων και του κ. Φάουτσι, υποστηρίζουν ότι οι μεταλλάξεις δεν ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στο κλίμα αυτής της αβεβαιότητας αντιπαρατίθεται η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων που χορηγούνται.

Τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική, εκεί όπου παρουσίασε έξαρση η μετάλλαξη Ομικρον, αναφέρουν πως μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται, με τους ειδικούς να μιλούν για υψηλή μεταδοτικότητα, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα τα ασθενών παρουσιάζει πολύ ήπια συμπτώματα.

Όπως μεταδίδουν μεγάλα διεθνή πρακτορεία, όπως το CNN και το Bloomberg, πολλοί ασθενείς μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μόνο μετά από τεστ βρέθηκε πως έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον. Μάλιστα, οι εν λόγω ασθενείς χρειάζονται λιγότερες ιατροφαρμακευτικές παρεμβάσεις και οι περισσότεροι δεν χρειάζονται χορήγηση οξυγόνου.

Ένα δεύτερο εύρημα της έρευνας που γίνεται στη Νότια Αφρική είναι πως ο ιός με την παραλλαγή Όμικρον δεν είναι άτρωτος απέναντι στα Τ-λεμφοκύτταρα. Ο λόγος για λεμφοκύτταρα που ενισχύονται σημαντικά με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται πολλές μελέτες για να μπορέσει η επιστημονική κοινότητα να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα για την παραλλαγή Όμικρον, με βάση τα παραπάνω στοιχεία όμως υπάρχει η ελπίδα ότι το τέλος του κορωνοϊού μπορεί να μην είναι τελικά μακριά.

Τα δύο νέα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ζευγάρι Ελλήνων.

Το ζευγάρι είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική και επέστρεψε πριν από την επιβολή των περιορισμών. Είναι εμβολιασμένοι, έχουν ήπια συμπτώματα και βρίσκονται στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή ο ΕΟΔΥ δεν εξετάζει άλλα ύποπτα δείγματα για τη μετάλλαξη Όμικρον. Τα δύο νέα κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη είχε εντοπιστεί το πρώτο θετικό κρούσμα της μετάλλαξης στη χώρα, στην Κρήτη.

Διαβάστε επίσης

Περισσότερο από δύο ώρες συνομίλησαν Πούτιν-Μπάιντεν, μέσω βιντεοδιάσκεψηςΚόσμος

  Οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που πραγματοποιήθηκαν, μέσω βιτνεοδιάσκεψης, ολοκληρώθηκαν περίπου στις 19.10 ώρα Ελλάδος, αφού κράτησαν π...

Κοινή Διακήρυξη της Τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ – Ενίσχυση της συνεργασίας - Σαφές μήνυμα στην ΤουρκίαΚόσμος

  Η σκέψη για ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, που περιλαμβάνει στρατηγικό διάλογο, στρατιωτική και αμυντικο-βιομηχανική συνεργασία είναι ίσως το...

Covid-19: Ο ΠΟΥ ζητά να προστατευθούν καλύτερα τα παιδιά, που αυτή τη στιγμή πλήττονται περισσότεροΚόσμος

  Απέναντι στην έξαρση της πανδημίας της Covid-19 στην Ευρώπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε σήμερα να προστατεύονται καλύτερα τα παιδιά, που αυτή τη στιγμή αποτελούν...

Γερμανία: 40χρονος σκότωσε τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους φοβούμενος ότι θα συλληφθεί επειδή πλαστογράφησε πιστοποιητικό εμβολιασμούΚόσμος

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση της πενταμελούς οικογένειας που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα δολοφονημένη στο σπίτι της, στο Βραδεμβούργο, με τις εισαγγελικές αρχές να θεωρούν ύπο...

Ο πληθυσμός της γης πρόκειται να μειωθεί για πρώτη φορά, το 2100 λόγω υπογονιμότηταςΚόσμος

Η έρευνα για τον πληθυσμό στη γη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» και δείχνει την πρώτη μείωση του πληθυσμού της γης από τον 14 ο αιώνα. Η έρευνα έγινε από την ...

Υποχρεωτικός εμβολιασμός μόνο ως ύστατη λύση, λέει ο διευθυντής του ΠΟΥ ΕυρώπηςΚόσμος

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού είναι «η απολύτως ύστατη λύση», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ε...