ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέταρτο κύμα... πανικού στην Ευρώπη: Γερμανία-Γαλλία «βράζουν» από κορωνοϊό, διάγγελμα Μακρόν απόψε

Στο έλεος του τέταρτου κύματος της πανδημίας βρίσκονται χώρες στην Ευρώπη που καταγράφουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν τις εμβολιαστικές εκστρατείες για να αποτρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες νοσηλείες και θανάτους λόγω του κορωνοϊού.

 

Γαλλία: Σε υψηλό ενός μήνα οι νοσηλείες - Σε διαρκή άνοδο κρούσματα και θάνατοι
Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν θα απευθύνει απόψε τηλεοπτικό διάγγελμα για την έξαρση της πανδημίας στη χώρα. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων εκτοξεύτηκε κατά σχεδόν 25% σε διάστημα μιας εβδομάδας πυροδοτώντας τη συζήτηση για την ανάγκη υποχρεωτικού εμβολιασμού με αναμνηστική δόση. Καθώς απομένουν λιγότερο από έξι μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές ο Μακρόν αναμένεται να αναφερθεί στο διάγγελμά και σε θέματα που αφορούν στην οικονομία και σε μεταρρυθμίσεις.


Στην κορύφωση της πανδημίας στη Γαλλία τον περασμένο χρόνο αριθμός ρεκόρ τηλεθεατών παρακολουθούσαν τα τηλεοπτικά διαγγέλματα του Μακρόν, όταν ανακοίνωνε πρόσθετα μέτρα για να την ανάσχεση της υγειονομικής κρίσης. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα εστιάσει στο να ενθαρρύνει τους πολίτες να κάνουν ένα ακόμη βήμα όσον αφορά στους εμβολιασμούς και να καλέσει τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να κάνουν αναμνηστική δόση του εμβολίου.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν σε προηγούμενο διάγγελμά του / Φωτογραφία: AP Photo
Την περασμένη Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την Ευρώπη νέο «επίκεντρο» την πανδημίας, εκτιμώντας ότι η Γηραιά Ήπειρος θα θρηνήσει περίπου 500.000 θύματα μέχρι το τέλος του χειμώνα αν δεν ληφθούν τώρα προληπτικά μέτρα. Η Γαλλία, ωστόσο, με εμβολιαστική κάλυψη που αγγίζει το 75% του πληθυσμού της δείχνει να είναι σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες σε αυτό το στάδιο, αλλά με τον χειμώνα επί θύραις ο αριθμός των κρουσμάτων έχει πάρει την ανιούσα. Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 8.547 νέες μολύνσεις σε διάστημα ενός 24ώρου την Κυριακή έναντι 6.329 την αμέσως προηγούμενη. Κατά μέσο όρο καταγράφηκαν 7.230 κρούσματα, αύξηση της τάξης του 23,4% σε διάστημα μιας εβδομάδας. Από τους 6.709 σθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία, οι 1.101 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ., Η χώρα κατέγραψε επίσης τις τελευταίες 24 ώρες 55 νέους θανάτους σε νοσοκομεία από την πανδημία, την υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τις 5 Οκτωβρίου, ανεβάζοντας το σύνολο σε 91.053. Συμπεριλαμβανομένων των θανάτων που έχουν καταγραφεί σε γηροκομεία, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 στη Γαλλία είναι κοντά στις 118.000.

 

Επιστρέφουν οι μάσκες στα γαλλικά σχολεία
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι η χρήση μασκών θα είναι ξανά υποχρεωτική σε δημοτικά σχολεία 40 διαμερισμάτων με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο άνω των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε πενθήμερο διάστημα.


Στις αρχές Σεπτεμβρίου δεκάδες περιοχές στη Γαλλία κρίθηκαν ασφαλής για την άρση της υποχρεωτικότητας των μασκών, αλλά η κατάσταση άλλαξε. «Δεν έχουμε βγει ακόμη από την υγειονομική κρίση κι είναι σημαντικό να απευθύνει διάγγελμα ο Πρόεδρος στους πολίτες για να μας πει πού βρισκόμαστε και τι να περιμένουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Δικαιοσύνης της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και μέλος του κόμματος του Μακρόν, Γιαέλ Μπρον Πιβέ.

 

Στόχος του Μακρόν η επανεκκίνηση της εμβολιαστικής εκστρατείας
Ένας από τους στόχους του Μακρόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ρισάρ Φεράν, είναι «η επανεκκίνηση της εμβολιαστικής εκστρατείας» και να μελετηθεί η πιθανότητα υποχρεωτικού εμβολιασμού με τρίτη δόση. Σ’ αυτό το στάδιο μόνον οι μισοί από τους άνω των 65 με εύθραυστη υγεία έχουν κάνει την ενισχυτική δόση. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε προ ημερών ότι η κυβέρνηση μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να ενσωματώσει την τρίτη δόση στο υγειονομικό πάσο, θέμα για το οποίο θα γίνει σήμερα ειδική συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο Ντομινίκ Κοσταλιόλα, «δεν είναι επείγουσας ανάγκης η τρίτη δόση για ολόκληρο τον πληθυσμό», ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι οι ανεμβολίαστοι. Ο επικεφαλής του κυβερνητικού εμβολιαστικού προγράμματος, Αλέν Φίσερ επιμένει ότι η προτεραιότητα είναι η χορήγηση της τρίτης δόσης στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και «να πειστεί το 13% των ανεμβολίαστων άνω των 80 ετών» να κάνουν το εμβόλιο.

 

Συναγερμός στη Γερμανία για το «κύμα – τέρας»
Την ίδια ώρα η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με δραματική έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, που αυξήθηκαν κατά 22.832 το τελευταίο 24ωρο φθάνοντας τα 4.804.378, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τον φορέα επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.


Οι θάνατοι 169 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα στους 96.727 νεκρούς μέχρι σήμερα, με το ποσοστό νέων κρουσμάτων ανά εβδομάδα να σπάει νέο ρεκόρ άνω των 200 ανά 100.000 άτομα, το υψηλότερο από την έναρξη της πανδημίας. Σαξονία, Θουριγγία και Βαυαρία είναι οι χειρότερα πληγείσες περιοχές με τον Κρίστιαν Καραγιαννίδη της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης για την Εντατική Θεραπεία και την Επείγουσα Ιατρική (DIVI) να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διπλασιαστούν οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ.

 

Ανεμβολίαστοι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γερμανία, Στέφεν Ζάιμπερτ μετέφερε την ανησυχία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για την εξέλιξη της πανδημίας και την έκκλησή της προς όλους «να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο. Επισήμανε ακόμη ότι «η κατάσταση είναι χειρότερη, όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλότερο» και προειδοποίησε ότι, όσο επιβαρύνονται τα νοσοκομεία, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αναβολής προγραμματισμένων επεμβάσεων.


Δύο τραμ στη Φρανκφούρτη έχουν επιστρατευτεί για «εμβολιασμούς - εξπρές» / Φωτογραφία: AP Photo
«Υπάρχει σαφής σύνδεση» μεταξύ ποσοστού εμβολιασμού και εισαγωγών στα νοσοκομεία, τόνισε ο Ζάιμπερτ και ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων πάσχουν σοβαρά από κορωνοϊό και νοσηλεύονται για αυτό σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν έχουν εμβολιαστεί. «Εξακολουθεί να ισχύει ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μιας τόσο σοβαρής εξέλιξης», σημείωσε ο εκπρόσωπος και εξήγησε ότι για την Καγκελάριο βασική προτεραιότητα δίδεται στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους σε γηροκομεία και σε κέντρα αποκατάστασης. «Τουλάχιστον για τους μη εμβολιασμένους σε αυτούς τους χώρους, θα πρέπει να υπάρχει η υποχρέωση καθημερινού διαγνωστικού τεστ», πρόσθεσε.

 


Να προχωρήσει η τρίτη δόση ζητά η κυβέρνηση από τα κρατίδια
Αναφερόμενος στον ενισχυτικό εμβολιασμό ο Ζάιμπερτ ζήτησε μεγαλύτερη ταχύτητα από την πλευρά των κρατιδίων, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αναλάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Πρέπει τώρα να γίνουν τα πάντα προκειμένου ο αναμνηστικός εμβολιασμός να προχωρήσει το συντομότερο, ειδικά για άτομα άνω των 70 ετών - δηλαδή σε 15, 16 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία - αλλά όχι μόνο για αυτούς. Για όλους, γενικότερα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ.

Για «κύμα-τέρας» προειδοποίησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας και υποψήφιος για το πόστο του υπουργού Υγείας στην επόμενη κυβέρνηση, Καρλ Λάουτερμπαχ και ζήτησε άμεση εφαρμογή περιορισμών για ανεμβολίαστους, ενώ επεσήμανε ότι αυξάνονται τα περιστατικά με σοβαρή εξέλιξη της Covid-19 ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων. «Έχουμε μπροστά μας ένα κύμα - τέρας, αν δεν εφαρμόσουμε σε εθνικό επίπεδο τον κανόνα 2G (για πρόσβαση σε χώρους και υπηρεσίες μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες), με ελέγχους, δήλωσε. Ο κανόνας 2G δεν στρέφεται εναντίον των μη εμβολιασμένων, αλλά είναι προς όφελος όλων», τόνισε ο Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι και καθηγητής μικροβιολογίας.

 

Το κίνητρο του κανόνα 2G
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, υπέρ της γενικής εφαρμογής του κανόνα 2G σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής τάσσονται περίπου δύο στους τρεις Γερμανούς, ενώ το 27% τοποθετείται κατά μιας τέτοιας επιλογής.

Η εφαρμογή του κανόνα 2G επιτρέπει στα καταστήματα να εγκαταλείψουν τους κανόνες για τη χρήση μάσκας και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης αρκεί οι πελάτες να έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή να έχουν νοσήσει. Ο κανόνας 2G εφαρμόζεται ήδη στη Σαξονία, με απόφαση της τοπικής κυβέρνησης. Στο κρατίδιο έχει ήδη αυξηθεί η ζήτηση για εμβολιασμό. Ενδεικτικά, το Σάββατο, αντί των προγραμματισμένων 3000 εμβολιασμών πραγματοποιήθηκαν τελικά 4500, ενώ η υπουργός Υγείας Πέτρα Κέπινγκ δήλωσε ότι η προσφορά θα διπλασιαστεί.


Τα σχέδια της νέας κυβέρνησης
Τα τρία κόμματα που διαπραγματεύονται τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι σχεδιάζουν την επαναφορά των δωρεάν τεστ κορωνοϊού. «Η κατάργηση των δωρεάν τεστ ήταν λάθος», είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του FDP, Μάρκο Μπούσμαν.

Η πολιτική ηγεσία ήλπιζε ότι με την κατάργηση των δωρεάν τεστ θα έσπευδαν περισσότεροι Γερμανοί να εμβολιαστούν, όμως δεν παρατηρήθηκε έκτοτε σημαντική αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένου. Η υπό διαμόρφωση νέα κυβέρνηση επιδιώκει επίσης την υποχρεωτική υποβολή των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας και των επισκεπτών σε ημερήσια βάση σε διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού ακόμη κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

 

iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Δεκάδες μετανάστες πέρασαν από τη Λευκορωσία στην Πολωνία - Η Γερμανία απαιτεί νέες κυρώσεις σε βάρος του ΜινσκΚόσμος

Δύο μεγάλες ομάδες μεταναστών πέρασαν τα σύνορα της Λευκορωσίας και εισήλθαν στην επικράτεια της Πολωνίας, μετέδωσε αργά το βράδυ το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. Δεκάδες μεταν...

Μακρόν: Η αναμνηστική δόση υποχρεωτική τον Δεκέμβριο για τους άνω των 65 ετώνΚόσμος

Η Γαλλία θα συνδέσει τη διατήρηση του υγειονομικού πάσου, του εγγράφου που είναι απαραίτητο για μια φυσιολογική καθημερινή ζωή, με τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κ...

 Όσλο – Επίθεση με μαχαίρι σε πολίτες και αστυνομικό – Νεκρός ο δράστης από αστυνομικά πυράΚόσμος

Επίθεση με μαχαίρι κατά κατοίκων και αστυνομικού έλαβε χώρα στο Όσλο το μεσημέρι της Τρίτης. Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι ο αστυνομικός τραυματίστηκε αλλά ότι η κατάστ...

 Ιαπωνία – Νοσηλεύτρια δολοφονούσε ασθενείς – Τους χορηγούσε απολυμαντικό με ενδοφλέβια ένεση – Ποια η ποινή τηςΚόσμος

Πρώην νοσηλεύτρια στην Ιαπωνία, που σκότωσε τρεις ασθενείς μολύνοντας την αγωγή που τους χορηγείτο ενδοφλεβίως με απολυμαντικό, καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη από το δικασ...

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι ΛαβρόφΚόσμος

  Εκτεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της επικοινωνίας των δύο υπουργών Εξωτερ...