ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Προειδοποίηση» της Τουρκίας σε «τρίτες χώρες να μην γίνονται όργανο των μονομερών ελληνικών πράξεων»

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με νεα ανακοίνωσή του κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο για ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και κάνει λόγο για «παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

Για μια ακόμα φορά, το τουρκικό ΥΠΕΞ μιλάει για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας από πλευράς» της Ελλάδας και της Κύπρου και για «μονομερείς ενέργειες» που «αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της "ΤΔΒΚ" στην Ανατολική Μεσόγειο».


Η ανακοίνωση  καταλήγει με την προειδοποίηση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, καλώντας μάλιστα «τις τρίτες χώρες να μη  γίνουν όργανα της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες», αιχμή κατά της ελληνογαλλικης συμφωνίας.

Χθες, σε άλλη ανακοίνωση και σχολιάζοντας επίσης τη συμφωνία ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ  κατήγγειλε τις «μάταιες προσπάθειες» που «θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί  ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα.

Αναλυτικά το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Όπως είναι γνωστό, ο λόγος των εντάσεων των τελευταίων ετών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και οι μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ‘ΤΔΒΚ’ στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε στην ΕΕ να συγκαλέσει μια ολοκληρωμένη διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι και η ‘ΤΔΒΚ’, η συνιδιοκτήτρια του νησιού, έκανε μια λεπτομερή πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019, σχετικά με τους πόρους των υδρογονανθράκων. Παρότι όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου προσπάθησαν να συμμετάσχουν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες, αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πράγματι, εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’ Κύπρου ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει έρευνα με τρόπο που θα παραβιάζει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας από τις 3 Οκτωβρίου, με πλοίο με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας. 

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο. Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Γίνονται τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο και στο τραπέζι, ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και επισημαίνεται σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να αποτελούν όργανο αυτών των δράσεων. Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Νικαράγουα: Δόθηκε άδεια επείγουσας χρήσης στα εμβόλια Abdala και Soberana 02 της ΚούβαςΚόσμος

Στη Νικαράγουα, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων των νέου κορωνοϊού, οι αρχές έδωσαν χθες άδεια επείγουσας χρήσης σε δύο από τα εμβόλια κατά της COVID-19 ...

Μιλάνο: Ιδιωτικό αεροσκάφος κατέπεσε δίπλα σε σταθμό του μετρό - Έξι νεκροίΚόσμος

Ιδιωτικό μικρό αεροσκάφος με έξι επιβαίνοντες κατέπεσε την Κυριακή δίπλα στη στάση του μετρό Σαν Ντονάτο, στην νοτιοανατολική περιοχή του Μιλάνου.  Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί απ...

Γαλλία: Πέθανε ο Μπερνάρ ΤαπίΚόσμος

Ο Γάλλος επιχειρηματίας και πρώην πολιτικός Μπερνάρ Ταπί απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, μετέδωσε το δίκτυο BFM TV επικαλούμενο πηγές της οικογένειάς του. O Mπερνάρ Ροζέ Ταπί ήταν Γάλλ...

Βρετανία - Καύσιμα: 200 Βρετανοί στρατιώτες «ανεβαίνουν» στα βυτιοφόραΚόσμος

Σταθεροποιείται η κρίση σε σχέση με τις ελλείψεις καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά αυτό που παρατηρείται είναι χάσμα μεταξύ Βορρά-Νότου που σημαίνει ότι ορισμένες περιοχές παραμέ...

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωσηΚόσμος

Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να κατεβαίνουν στους δρόμους στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχουν στην νέα «Πορεία των Γυναικών» για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση,...