ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια γυναίκα θα κόψει τον δρόμο στον Όρμπαν;

Η κεντροαριστερή πολιτικός Κλάρα Ντόμπρεφ κέρδισε την Πέμπτη τις πρώτες εθνικές προκριματικές εκλογές της Ουγγαρίας για να αναδειχθεί ο αντίπαλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη άνοιξη.

Πιο αναλυτικά, με διαθέσιμα δεδομένα από τις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, η Κλάρα Ντόμπρεφ αναδεικνύεται η επικεφαλής υποψήφια μιας κοινής πλατφόρμας της ουγγρικής αντιπολίτευσης που θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει τον Όρμπαν στις εκλογές του 2022.

Πρόκειται για ένα συνασπισμό έξι κομμάτων που περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, το κόμμα του Δημοκρατικού Συνασπισμού, τους φιλελεύθερους και τον πρώην ακροδεξιό Jobbik, που έχει επαναπροσδιοριστεί στην κεντροδεξιά, και έχει δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στον Όρμπαν για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2022.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Fidesz και τη συμμαχία της αντιπολίτευσης να βαδίζουν προς το παρόν στήθος με στήθος δημιουργώντας την προσδοκία των πιο αμφίρροπων εκλογών εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο Όρμπαν και το κόμμα του Fidesz βρίσκονται στην εξουσία και λόγω ενός εκλογικού συστήματος που ευνοεί τα μεγάλα κόμματα.

 

Το Fidesz του Όρμπαν και η κατακερματισμένη αντιπολίτευση

Ο 58χρονος Όρμπαν βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, τονώνοντας την οικονομία της Ουγγαρίας αλλά χτίζοντας ένα αυτοαποκαλούμενο μη φιλελεύθερο καθεστώς, το οποίο η οργάνωση πολιτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Freedom House» δεν θεωρεί πλέον πλήρη δημοκρατία.  Μάλιστα η ΕΕ εξετάζει την δέσμευση αναπτυξιακών κονδυλίων για τον περιορισμό της Βουδαπέστης.

Η πλειοψηφία της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης της Ουγγαρίας, που στις τρεις τελευταίες εθνικές εκλογές δεν  κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις της, θεωρεί ότι οι προκριματικές, εσωτερικές εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσουν το κυβερνών κόμμα Fidesz του Όρμπαν, το οποίο θριαμβεύει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για μια δεκαετία. Η δυναμική του «φρέναρε» το 2019 όταν έχασε τη δημοτική ψήφο σε μια διαδικασία με τοπικές προκριματικές εκλογές.

 

Η Ντόμπρεφ και ο αμφιλεγόμενος σύζυγος

Η 49χρονη Ντόμπρεφ είναι δικηγόρος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, στην Ουγγαρία είναι περισσότερο γνωστή ως σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιουρτσάνι, ο οποίος έχασε τις εκλογές από τον Όρμπαν το 2009, όταν πιάστηκε να λέει «προφανώς λέμε ψέματα τα τελευταία ενάμιση έως δύο χρόνια». Η Ντόμπρεφ έχει αγωνιστεί να αποτινάξει τη διχαστική κληρονομιά της προσωπικότητας του συζύγου της και αν πετύχει, μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα ηγέτης της Ουγγαρίας.

«Ο επαναληπτικός γύρος έρχεται. Η αλλαγή έχει ξεκινήσει», είπε η ίδια στους υποστηρικτές της.

Το Fidesz έχει ασκήσει έντονη κρτική εναντίον του Γκιουρτσάνι, ο οποίος είναι πρόεδρος του κόμματος του Δημοκρατικού Συνασπισμού (DK) της Ντόμπρεφ, αλλά δεν συμμετέχει ο ίδιος στις προκριματικές εκλογές. Το Fidesz ισχυρίζεται ότι οι υποψήφιοι είναι μαριονέτες του Γκιουρτσάνι.

«Ο Γκιουρτσάνι κυριαρχεί», έγραψε στο Facebook ο επικεφαλής της ομάδας Fidesz Μάτε Κότσις. «Είτε θα είναι υποψήφια η γυναίκα του είτε η μαριονέτα του στην πρωτεύουσα. Για άλλη μια φορά θα εξαρτηθεί από εμάς να τον νικήσουμε την επόμενη άνοιξη», πρόσθεσε. Απαντώντας μετά τα αποτελέσματα, ο Γκιουρτσάνι απέρριψε αυτές τις κατηγορίες λέγοντας ότι το κόμμα DK είναι η ηγετική δύναμη της αντιπολίτευσης.

 

Τα πυρά του «ενιαίου» μετώπου

Οι δύο κύριοι αντίπαλοι της Ντόμπρεφ, ο αριστερός δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκέργκελι Καρατσόνι και ο δήμαρχος μιας πόλης στα αγροτικά νοτιοανατολικά της χώρας Πέτερ Μάρκι-Ζάι, θα ξεκινήσουν συνομιλίες την Παρασκευή με τον έναν να υποστηρίζει τον άλλο κατά της Ντόμπρεφ, την οποία θεωρούν ανίκανη να νικήσει τον Όρμπαν.

Με βάση τα αποτελέσματα, η Ντόμπρεφ κέρδισε το 35% του συνόλου των βασικών ψήφων. Η ίδια είπε ότι δεν θα συμμετείχε σε «μηχανισμούς εξουσίας» και ότι θα συνεχίσει μόνη της, επιμένοντας ότι οι ψηφοφόροι δεν ενδιαφέρονται πλέον για την κληρονομιά του συζύγου της.

Ο επαναληπτικός γύρος, στις αρχές Οκτωβρίου, θα αναδείξει τον τελικό υποψήφιο, με τις επιλογές να ήταν ακόμη ανοιχτές αργά την Πέμπτη. Ο Μάρκι-Ζάι, ο οποίος έλαβε το 20% των ψήφων, έχε πει ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί εφόσον ο Καρατσόνι, ο οποίος έλαβε το 27 % των ψήφων, ήταν σε καλύτερη θέση για να νικήσει τον Όρμπαν τον Απρίλιο.

Ο Καρατσόνι, ο οποίος πιστεύεται ότι θα νικήσει την Ντόμπερφ, εάν συνασπιστεί με τον Μάρκι-Ζάι τις επόμενες ημέρες, εμφανίστηκε απρόθυμος να παραιτηθεί. «Η Ντόμπρεφ δεν μπορεί να οδηγήσει την αντιπολίτευση στο δρόμο για να αντικαταστήσει την κυβέρνηση», είπε στο διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι Partizan. «Χρειαζόμαστε λοιπόν κάποιον άλλο να του αντισταθεί», είπε.

Επιμέλεια: Βαρδαλαχάκη Ιωάννα

Πηγή: Ναυτεμπορική 

Διαβάστε επίσης

«Προειδοποίηση» της Τουρκίας σε «τρίτες χώρες να μην γίνονται όργανο των μονομερών ελληνικών πράξεων»Κόσμος

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με νεα ανακοίνωσή του κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο για ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και κάνει λόγο για «παραβίασ...

Η υποκρισία για το κλίμα: Οι εταιρείες κολοσσοί που «από την πίσω πόρτα» υποστηρίζουν τα lobby κατά του νομοσχεδίου ΜπάιντενΚόσμος

Μερικές από τις πιο εξέχουσες εταιρείες της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων της Apple,  της Amazon,  της Microsoft και της Disney, υποστηρίζουν lobby που πολεμούν το νομοσχέδιο - ορό...

Γερμανία: Εφικτός ο σχηματισμός τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού μέχρι το τέλος του 2021Κόσμος

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης στη Γερμανία με την συμμετοχή τριών κομμάτων υπό τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα πρέπει να είναι έτοιμος για την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι το τέ...

Βρετανία – Αυτές είναι οι αλλαγές για τα ταξίδια προς τη χώρα – Τι ισχύει για τους μη εμβολιασμένουςΚόσμος

Από σήμερα, 1 Οκτωβρίου, δεν γίνονται πλέον δεκτά τα δελτία ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ όταν ταξιδεύουν προς τη Μεγάλη Βρετανία. Εξαιρούνται όσοι έχουν αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης...

Μελάνια – Αποκαλύψεις για τη «Ραπουνζέλ του Λευκού Οίκου» – Οι απιστίες Τραμπ και η άξεστη συμπεριφορά τουΚόσμος

Λίγοι θα μάθουν πραγματικά πώς είναι να ζεις και να εργάζεσαι μέσα στον Λευκό Οίκο ως Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ή την πίεση που δέχεσαι για την διατήρηση της οικογενειακή...