ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν συνέλαβαν και ξυλοκόπησαν άγρια δημοσιογράφους

Το κύμα βίαιων επιθέσεων των Ταλιμπάν σε Αφγανούς δημοσιογράφους προκαλεί ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου στο Αφγανιστάν.

Σε φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν, τα σώματα των δύο ρεπόρτερ είναι γεμάτα μεγάλες μελανιές, ενώ και στο πρόσωπο έχουν σημάδια της άγριας βάναυσης μεταχείρισης που κατήγγειλαν.

 

«Πέντε συνάδελφοι έμειναν σε κέντρο κράτησης για πάνω από 4 ώρες, κατά τις οποίες δύο συνάδελφοί μας ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν βάναυσα», δήλωσε στο Reuters Zaki Daryabi, ιδρυτής και διευθυντής της εφημερίδας Etilaat Roz.

Όταν αφέθηκαν ελεύθεροι, οι δύο δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και οι γιατροί τους συνέστησαν να ξεκουραστούν για δύο εβδομάδες, συμπλήρωσε ο Daryabi.

«Μας χτυπούσαν 7-8 άνθρωποι»

Ο Taqi Daryabi, ένας από τους δύο δημοσιογράφους, δήλωσε ότι επτά ή οχτώ άνθρωποι τους χτυπούσαν για περίπου 10 λεπτά.

«Σήκωναν γκλομπ και μας χτυπούσαν με όλη τους τη δύναμη. Αφού μας χτύπησαν, είδαν ότι είχαμε λιποθυμήσει. Μας κλείδωσαν σε ένα κελί μαζί με άλλους», δήλωσε στο Reuters.

«Είσαι τυχερός που δεν αποκεφαλίστηκες»

Ο φωτορεπόρτερ της ίδιας εφημερίδας, Nematullah Naqdi, δήλωσε στον Guardian ότι τους μετέφεραν σε αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας, όπου τους χτύπησαν με γροθιές και γκλομπ, ηλεκτρικά καλώδια και μαστίγια, αφού τους κατηγόρησαν ότι διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία που κάλυπταν.

«Ένας από τους Ταλιμπάν έβαλε το πόδι του στο κεφάλι μου και έσπρωξε το πρόσωπό μου στο τσιμέντο. Με κλώτσησαν στο κεφάλι… πίστευα ότι θα με σκοτώσουν», δήλωσε ο Naqdi.

Περιέγραψε ότι ένας μαχητής των Ταλιμπάν πλησίασε τον ίδιο και τον συνάδελφό του μόλις άρχισε να βγάζει φωτογραφίες της διαδήλωσης. «Μου είπαν “Δεν μπορείς να βιντεοσκοπήσεις”», δήλωσε. «Συνέλαβαν όλους εκείνους που βιντεοσκοπούσαν και πήραν τα κινητά τους», πρόσθεσε.

«Οι Ταλιμπάν άρχισαν να με προσβάλουν, να με κλωτσάνε», συνέχισε και πρόσθεσε ότι τον κατηγόρησαν πως ήταν ο διοργανωτής της κινητοποίησης. Όταν ρώτησε γιατί τον χτυπούσαν, του απάντησαν απλά: «Είσαι τυχερός που δεν αποκεφαλίστηκες».

«Η ελευθερία του Τύπου τελείωσε»

Η καταγγελία για τον άγριο ξυλοδαρμό των δύο δημοσιογράφων εντείνει την ανησυχία που είχαν ήδη προκαλέσει το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις σε βάρος εκπροσώπων του Τύπου στο Αφγανιστάν.

Μόλις μέσα σε δύο ημέρες αυτή την εβδομάδα οι Ταλιμπάν συνέλαβαν και αργότερα άφησαν ελεύθερους τουλάχιστον 14 δημοσιογράφους που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στην Καμπούλ. Τουλάχιστον οι 6 από αυτούς υπέστησαν βία κατά τη διάρκεια της σύλληψης ή της κράτησής τους, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ).

Άλλους δημοσιογράφους- ανάμεσά τους και κάποιοι που εργάζονται για το BBC- τους εμπόδισαν να βιντεοσκοπήσουν τη διαμαρτυρία που έγινε την Τετάρτη.

«Οι Ταλιμπάν απέδειξαν γρήγορα ότι δεν έχουν καμία αξία οι αρχικές υποσχέσεις τους ότι θα επιτρέψουν στα ανεξάρτητα ΜΜΕ του Αφγανιστάν να συνεχίσουν να λειτουργούν με ελευθερία και ασφάλεια», δήλωσε ο Στίβεν Μπάτλερ, συντονιστής προγράμματος της CPJ για την Ασία.

«Καλούμε τους Ταλιμπάν να τηρήσουν αυτές οι υποσχέσεις, να σταματήσουν να ξυλοκοπούν και να συλλαμβάνουν δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους και να επιτρέψουν στα ΜΜΕ να δουλέψουν ελεύθερα, χωρίς τον φόβο για αντίποινα», συμπλήρωσε.

Το ίδιο αίτημα εξέφρασε και η Πατρίσια Γκόσμαν, αναπληρώτρια διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ασία. «Οι αρχές των Ταλιμπάν υποστήριξαν ότι θα επιτρέψουν στα ΜΜΕ να λειτουργούν με την προϋπόθεση ότι “σέβονται τις ισλαμικές αξίες”, αλλά ολοένα περισσότερο εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να καταγράψουν τις διαδηλώσεις. Οι Ταλιμπάν πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλοι οι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς βίαιους περιορισμούς ή τον φόβο για αντίποινα», τόνισε.

Αφγανός δημοσιογράφος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στον Guardian ότι παρά τις διαβεβαιώσεις από υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν για την ελεύθερη λειτουργία των ΜΜΕ, η πραγματικότητα στον δρόμο είναι διαφορετική. Οι ρεπόρτερ αντιμετωπίζουν ολοένα περισσότερες απειλές από τοπικά μέλη των Ταλιμπάν.

Οι τελευταίοι, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, έχουν χτυπήσει δημοσιογράφους στην Καμπούλ και άλλα μέρη. «Έχω πολλά χρόνια εμπειρίας στη δημοσιογραφία και πιστεύω ότι η ελευθερία της δημοσιογραφίας έχει τελειώσει στο Αφγανιστάν. Ο κόσμος δεν μπορεί να κριτικάρει τους Ταλιμπάν στα Μέσα», συμπλήρωσε

Διαβάστε επίσης

Εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA εξαφάνισε σε 27 εβδομάδες τον πιο επιθετικό καρκίνοΚόσμος

Παρά τις φωνές (λιγοστές είναι αλήθεια και συνήθως από άτομα παντελώς άσχετα με το αντικείμενο) τα εμβόλια τύπου mRNA ανοίγουν νέες οδούς στην αέναη μάχη που δίνει από καταβολής το...

Η σχολική περιφέρεια του Λος Άντζελες κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των μαθητών άνω των 12 ετώνΚόσμος

Η σχολική περιφέρεια του Λος Άντζελες, η δεύτερη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, αποφάσισε χθες, Πέμπτη, να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της covid-19 για τα παιδιά άνω των 12 ετ...

Ο 21χρονος σκακιστής Νικόλας Θεοδώρου από την Κρήτη κατέκτησε τον τίτλο του γκραν μετρ σε διεθνή διοργάνωσηΚόσμος

  Σπουδαία επιτυχία για τον Ρεθυμνιώτη πρωταθλητή!   Συνεχίζει να εντυπωσιάζει ο Ρεθυμνιώτης πρωταθλητής της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ Νικόλας Θεοδώρου καθώς κατάφερε ...

Γερμανικός Τύπος: “Στο έργο του Θεοδωράκη, η αντίσταση και η μουσική δεν μπορούσαν ποτέ να διαχωριστούν”Κόσμος

  «Καλλιτέχνης, είδωλο και μαχητικό πνεύμα» επιγράφεται εκτενές αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη της λογοτεχνικής ιστοσελίδας kulturkritik.de του πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ. Το δημοσί...

Βόρεια Μακεδονία: Στους 14 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε μονάδα για ασθενείς με Covid-19Κόσμος

Η εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα πως έδωσε εντολή για να πραγματοποιηθεί νεκροψία στα πτώματα 14 ανθρώπων που έχασαν χθες, Τετάρτη, τη ζωή τους σε σφοδρή πυρκαγιά που σημειώθηκε σε μ...

Έρχεται νέας γενιάς εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που προσφέρει ανοσία για 11 μήνες με μία δόσηΚόσμος

Η δημοσίευση της αμερικανικής έρευνας έγινε στο περιοδικό Cell Host Microbe -Το νέο εμβόλιο εξουδετερώνει τις παραλλαγές της Covid-19, συμπεριλαμβανομένης και της Δέλτα - Τι είναι ...