ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εμπλοκή στην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων- Πιέζουν τον Μπάϊντεν για μικρή παράταση- Ανένδοτοι οι Ταλιμπάν για την προθεσμία έως την 31η Αυγούστου

 

Οι ΗΠΑ πιέζονται να δώσουν περισσότερο χρόνο για εκκένωση από το Αφγανιστάν που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την αποχώρησή τους. H κατάσταση είναι έκρυθμη και το σχέδιο εκκένωσης γιγαντιαίο να δύσκολο να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Αυγούστου.

 

Όπως προβλέπει η συμφωνία με τους Ταλιμπάν, οι ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν έως τις 31 Αυγούστου. Οι δε πλευρά των Αφηανών ισλαμιστών εμφανίζεται ακλόνητη σχετικά με το ότι πρέπει να τηρηθεί απολύτως το χρονοδιάγραμμα.

Όμως, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έθεσαν τη δυνατότητα να αφήσουν περισσότερο χρόνο για την αποχώρηση, πριν από τη σύνοδο κορυφής την Τρίτη.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα αποφασίσει εντός των επόμενων ωρών εάν θα παρατείνει το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, δήλωσε αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν είπαν στο BBC ότι οποιαδήποτε παράταση θα παραβίαζε τη συμφωνημένη συμφωνία και προειδοποίησαν για συνέπειες εάν παραμείνουν δυνάμεις.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, αλλά άλλοι που προσπαθούν να φύγουν παραμένουν στριμωγμένοι μέσα ή κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο φυλάσσονται από τις αμερικανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

 

Πιέσεις προς τον Μπάϊντεν

Πολλοί από τους ανθρώπους που επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ιδιαίτερα εκείνοι που συνεργάστηκαν με ξένες δυνάμεις, ζουν με τον φόβο των αντιποίνων από μια ομάδα που επέβαλε μια σκληρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου όταν ήταν στην εξουσία από το 1996 έως το 2001.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Ανησυχούμε για την προθεσμία που έθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις 31 Αυγούστου. Χρειάζεται επιπλέον χρόνος για να ολοκληρωθούν οι τρέχουσες επιχειρήσεις”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι συζήτησε με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους Ταλιμπάν να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ πέραν της προθεσμίας.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να πιέσει τις ΗΠΑ για παράταση κατά τη διάρκεια της εικονικής συνόδου κορυφής με άλλους ηγέτες της G7. Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «θα προσπαθήσει να αυξήσει την προοπτική να δει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρατείνουν» την απόσυρσή τους.

 

Βρετανία: Εκτός νόμου τα ταξίδια υπηκόων της στο Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα συζητήσει προτάσεις που προβλέπουν να τεθούν εκτός νόμου τα ταξίδια στο Αφγανιστάν και να επιβάλλονται ποινές κάθειρξης ως και δέκα ετών σε υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου εάν αποδεικνύεται πως επισκέφθηκαν την ασιατική χώρα, εν μέσω ανησυχιών ότι Βρετανοί θα μπορούσαν να πάνε εκεί για να ενταχθούν σε «ισλαμιστικά τρομοκρατικά δίκτυα», έγραψε χθες Δευτέρα η εφημερίδα The Telegraph.

«Εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές σε αυτό το στάδιο για το πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον. Αυτή είναι μια από τις επιλογές», εξήγησε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα.

Οι προτάσεις θα συζητηθούν εντός της εβδομάδας από το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τέλεγκραφ (1).

Η είδηση καταγράφεται μία εβδομάδα και κάτι μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από το ισλαμιστικό ένοπλο κίνημα των Ταλιμπάν.

 

Με πληροφορίες από το BBC / ΑΠΕ -ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν δεν συμφωνούν στην παράταση της επιχείρησης απεγκλωβισμούΚόσμος

Οι Ταλιμπάν διαμήνυσαν σήμερα ότι δεν έχουν συμφωνήσει στην παράταση και πέραν της 31ης Αυγούστου της καταληκτικής ημερομηνίας για την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυ...