ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπάιντεν: Υποστηρίζει σθεναρά την απόφασή του να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν "υποστήριξε σθεναρά" σήμερα την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν "πιο γρήγορα απ ό,τι αναμενόταν". Οι ΗΠΑ δεν είχαν σκοπό να "οικοδομήσουν ένα κράτος" στο Αφγανιστάν, δήλωσε.

Οι ΗΠΑ θα διεξάγουν "αν κριθεί απαραίτητο" ενέργειες κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στον αφγανικό στρατό "όλες τις δυνατές επιλογές" για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ θα δεσμευτούν για "τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια" στο Αφγανιστάν, υποσχέθηκε ο Μπάιντεν.

Η Κίνα και η Ρωσία "θα ήθελαν πολύ" οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ξοδέψαμε 1 τρισ. Τους δώσαμε (στους Αφγανούς ηγέτες) ότι εργαλείο χρειάστηκαν. Πληρώσαμε τους μισθούς του  στρατού τους, συντηρήσαμε την αεροπορία, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι Ταλιμπάν. Δεν έχουν αεροπορία. Δεν μπορούσαμε να τους παρέχουμε όμως, την θέληση να παλέψουν για αυτό το μέλλον.» σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν.

 


«Οι ηγέτες του Αφγανιστάν δεν μπόρεσαν να παλέψουν για τον λαό του Αφγανιστάν» είπε μεταξύ άλλων ενώ επισήμανε ότι Κίνα και Ρωσία δεν θα ήθελαν τίποτα άλλο παρά οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να ξοδεύουν δισ. δολ. για το Αφγανιστάν.

 

Ο Ασράφ Γκάνι (πρόεδρος του Αφγανιστάν) επέμεινε ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα πολεμούσαν. Αυτό δεν συνέβη, υπογράμμισε ο Μπάιντεν ενώ διερωτήθηκε πόσες αμερικανικές ζωές αξίζει να χαθούν;

 

«Δεν θα επαναλάβω τα λάθη του παρελθόντος. Τα λάθη αυτά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τα κάνουμε» είπε ενώ τόνισε ότι «Είναι πολύ επώδυνο να βλέπουμε αυτές τις σκηνές».

 

«Κατάλαβα τι είναι και τι δεν ήταν δυνατό να γίνει στο Αφγανιστάν. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αφγανικό λαό σε επίπεδο διπλωματίας» είπε μεταξύ άλλων και με την αμερικανική επιρροή στον κόσμο.

 

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Με την διπλωματία, με τα οικονομικά μας μέσα για να κάνουμε ένα παγκόσμιο συλλαλητήριο για τον αφγανικό λαό.

 

»Να συμβάλλουμε στην εκκένωση του Αφγανιστάν προκειμένου να προστατευτούν διπλωμάτες και όσοι πρέπει να φύγουν από τη χώρα», είπε μεταξύ άλλων.

 

(Εστιάζουμε στην) ασφαλή αναχώρηση των συμμάχων μας που ακόμα δρουν στο Αφγανιστάν. 2.000 Αφγανοί και οι οικογένειές τους έφυγαν για τις ΗΠΑ. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν και άλλες μεταφορές εκτός Αφγανιστάν, επισήμανε. 

 

«Στο γιατί δεν κάναμε νωρίτερα εκκενώσεις η απάντηση είναι κατά μεγάλο μέρος ότι πολλοί δεν ήθελαν αν φύγουν γιατί είχαν ελπίδα ότι θα σωθεί η χώρα τους», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

 

«Είχαμε προειδοποιήσει τους Ταλιμπάν ότι εάν επιτεθούν ή εμποδίσουν τις δυνάμεις μας, τότε οι αμερικανικές δυνάμεις θα αλλάξουν και θα τους επιτεθούν με δύναμη. Τελειώνουμε τον μακροβιότερο πόλεμο των ΗΠΑ, μετά από 20 χρόνια αιματοχυσίας.» πρόσθεσε. 

 

Αυτό που έγινε τώρα μπορούσε να γίνει πριν 5 χρόνια ή μετά από 15 αλλά είμαι ο 4ος Αμερικανός Πρόεδρος που συμμετέχουμε με δυνάμεις στο Αφγανιστάν, υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν.

 

Δεν θα περάσω αυτή την ευθύνη στον επόμενο πρόεδρο. Είμαι ο Αμερικανός Πρόεδρος και αυτό σταματά με μένα, σημείωσε μεταξύ άλλων.

 

«Δεν αποτελεί θέμα της εθνικής μας ασφάλειας», είπε ο Τζο Μπάιντεν. Δεσμεύτηκα ότι θα φέρω τον πόλεμο στο τέλος του. Αν και απέχει από μία ήσυχη μετάβαση» πρόσθεσε. 

 

«Είναι η σωστή απόφαση για τις δυνάμεις μας, για την Αμερική» κατέληξε. 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Σαν μικρά παιδιά διασκεδάζουν οι Ταλιμπάν σε καρουζέλ και συγκρουόμενα, μετά την κατάληψη της Καμπούλ (βίντεο)Κόσμος

Ανάμεσα στις εικόνες χάους από το Αφγανιστάν, λίγα 24ωρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, βλέπει κανείς και το περίεργο θέαμα με μαχητές της νέας τάξης πραγμάτων τ...

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν «γενική αμνηστία» για τους κρατικούς λειτουργούςΚόσμος

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα γενική αμνηστία για όλους τους κρατικούς λειτουργούς και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, δύο ημέρες αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο ...

Αλβανία: Έτοιμος να δεχθεί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν δηλώνει στις ΗΠΑ ο ΡάμαΚόσμος

Η Αλβανία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί εκατοντάδες Αφγανούς πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, δημόσιους υπαλλήλους και άλλους ανθρώπους ...

Μόσχα: Ο Αφγανός πρόεδρος διέφυγε με αυτοκίνητα και ελικόπτερο γεμάτα μετρητάΚόσμος

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Καμπούλ ανακοίνωσε σήμερα πως ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι διέφυγε από τη χώρα με τέσσερα αυτοκίνητα και ένα ελικόπτερο γεμάτο μετρητά, ενώ αναγκάστηκε ...

Αφγανοί θέλουν να εγκαταλείψουν την χώρα και οι αεροπορικές εταιρείες τους ζητούν αρνητικό τεστ κορωνοϊούΚόσμος

Η αναστολή των πτήσεων που φεύγουν από την Καμπούλ, έχει αφήσει αμέτρητους πολίτες στο έλεος των Ταλιμπάν. Αλλά ακόμη και αν οι πτήσεις ξαναρχίσουν, οι Αφγανοί που εγκαταλείπουν τη...

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη για το ΑφγανιστάνΚόσμος

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν συγκαλεί για αύριο Τρίτη 17 Αυγούστου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Συ...

 Καμπούλ – Αφγανοί πέφτουν στο κενό από αεροπλάνο που απογειώνεται – Σοκαριστικές εικόνεςΚόσμος

Βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου -χωρίς να επιβεβαιώνεται η αυθεντικότητά του- φέρεται να εμφανίζει ανθρώπους να πέφτουν από αεροσκάφος που φεύγει από το αεροδρόμιο Χαμίντ ...

Σχοινάς: Το Αφγανιστάν καθιστά αναγκαία τη συμφωνία επί του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου ΜετανάστευσηςΚόσμος

  Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενο...