ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Google: Μαζική προσφυγή χρηστών για το «καπέλο» στις αγορές app

Συλλογική προσφυγή που κατατέθηκε κατά της Google στη Βρετανία αξιώνει αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ εκ μέρους 19,5 εκατομμυρίων χρηστών του Android, οι οποίοι θεωρούν «υπερβολική και άδικη» την προμήθεια του 30% που χρεώνει η εταιρεία στις αγορές εφαρμογών μέσω του Play Store.

Η προσφυγή έρχεται να προστεθεί σε αυτή που υποβλήθηκε τον Μάιο εκ μέρους χρηστών του iPhone για τον ίδιο λόγο, υπενθυμίζει το BBC.

Η Google από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι προμήθειες που χρεώνει είναι «συγκρίσιμες με αυτές των ανταγωνιστών». Επισημαίνει επίσης ότι τα περισσότερα κινητά Android προσφέρουν και άλλα προεγκατεστημένα app store εκτός από το Google Play.

«Η αγωγή αγνοεί τα οφέλη και τις επιλογές τις οποίες προσφέρουν το Android και το Google Play αλλά και την ανταγωνιστική αγορά στην οποία επιχειρούμε» απάντησε η εταιρεία.

Οι προμήθειες επί των πωλήσεων, λέει, «μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε να καινοτομούμε στην ανάπτυξη μιας ασφαλούς, ακμάζουσας πλατφόρμας που ωφελεί οποιονδήποτε τη χρησιμοποιεί».

Η Google πρόσφατα περιόρισε το «καπέλο» σε 15% για τις εταιρείες λογισμικού με κέρδη κάτω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, ενώ οι εταιρείες των δημοφιλέστερων εφαρμογών χρεώνονται με 30%.

Αυτή είναι η προμήθεια που χρεώνει και η Apple στο δικό της κατάστημα εφαρμογών, το μόνο που προσφέρει το λειτουργικό σύστημα iOS.

Οι προμήθειες ήταν ο λόγος που η Epic Games, η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών που παράγει το δημοφιλές Fortnite, υπέβαλε αγωγές κατά και των δύο εταιρειών στις ΗΠΑ.

Η μαζική προσφυγή καλύπτει όλους τους χρήστες Android στη Βρετανία εκτός αν επιθυμούν να εξαιρεθούν. Κατατέθηκε σε δικαστήριο ανταγωνισμού από την Λιζ Κολ, πρώην στέλεχος της οργάνωσης καταναλωτή Citizens Advice.

Τα έγγραφα της προσφυγής υποστηρίζουν ότι η προμήθεια του 30% παραβιάζει την ευρωπαϊκή και τη βρετανική νομοθεσία ανταγωνισμού, και ότι το γεγονός ότι το Play Store προσφέρεται προεγκατεστημένο στις συσκευές αποθαρρύνει τους χρήστες να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Μια 33χρονη σκότωσε τα ανίψια της και έκρυβε επί μήνες τα πτώματα στο αυτοκίνητό τηςΚόσμος

Μια Αμερικανίδα κυκλοφορούσε επί μήνες έχοντας κρυμμένα στο αυτοκίνητό της τα πτώματα των δύο μικρών ανιψιών της και συνελήφθη στη Βαλτιμόρη, όταν αστυνομικοί έκαναν τη μακάβρια αν...

Πέθανε ο Dusty Hill μπασίστας των ZZ TopΚόσμος

Θλίψη προκαλεί η είδηση του θανάτου του μπασίστα της θρυλικής μπάντας ZZ Top Dusty Hill, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών.   «Είμαστε λυπημένοι από τα νέα πω...

Κορωνοϊός: Η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτωνΚόσμος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμβόλαιο με την GlaxoSmithKline για την προμήθεια έως 220.000 δόσεων της ερευνητικής θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων sotrovimab κατά της COVID-19, όπ...