ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Μπάιντεν ξεκίνησαν το 8ήμερο ταξίδι τους στην Ευρώπη -Η απόλυτη στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ

 

Ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την πρώτη προεδρική περιοδεία του στο εξωτερικό έθεσε ο Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος σε Αμερικανούς στρατιώτες στην Αγγλία τονίζοντας ότι έφθασε στην Ευρώπη για να υπερασπιστεί την έννοια της δημοκρατίας και προειδοποιώντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα θέσει ακανθώδη ζητήματα στη συνάντησή τους.

 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν!», είπε ο Μπάιντεν. «Πηγαίνω στη G7, μετά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα συναντηθώ με τον κ. Πούτιν για να του πω όλα όσα θέλω να γνωρίζει», τόνισε επευφημούμενος από μέλη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Μίλντενχολ, στο Σάφολκ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για την αποκατάσταση των συμμαχιών της χώρας του στην Ευρώπη περιγράφοντάς τες ως ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας ασφάλειας και τόνισε ότι θα μιλήσει απερίφραστα στο ραντεβού με τον Ρώσο πρόεδρο. «Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία», δήλωσε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια σταθερή, προβλέψιμη σχέση με την Μόσχα, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με ισχυρό και ουσιαστικό τρόπο αν η ρωσική κυβέρνηση εμπλακεί σε επιβλαβείς δραστηριότητες. Το έχουμε ήδη δείξει αυτό. Θα περάσω το μήνυμα ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την παραβίαση της κυριαρχίας των δημοκρατιών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού».


Η ομιλία του σηματοδότησε την έναρξη της οκταήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τους υπόλοιπους ηγέτες των κρατών μελών της G7, τη βασίλισσα Ελισάβετ την Κυριακή στο κάστρο Ουίνδσορ, αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και τέλος με τον Πούτιν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη.

 

H ατζέντα της συνάντησης με τον Πούτιν

Ο Μπάιντεν έχει εξαπολύσει ήδη βέλη κατά του Ρώσου προέδρου, αποκαλώντας τον «δολοφόνο χωρίς ψυχή» κι έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να θέσει στον Πούτιν τα σημεία τριβής στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Στη βαριά ατζέντα πέντε θέματα ξεχωρίζουν:

Η καταγγελλόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές με διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω του Διαδικτύου και κυβερνοεπιθέσεων, που αποτέλεσαν αιτία για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, κυρίως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.
Η δράση των Ρώσων χάκερς κατά αμερικανικών στόχων. Οι κυβερνοεπιθέσεις κατά των SolarWinds, Colonial Pipeline, JBS, που ενόχλησαν ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, αποδόθηκαν στη Μόσχα ή σε χάκερς με έδρα τη Ρωσία.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η υπόθεση Ναβάλνι και η μεταχείριση που επιφυλάσσει η Μόσχα σε αντιφρονούντες, με τον Μπάιντεν να έχει δεσμευθεί ότι θα πει στον Πούτιν πως δεν θα μείνει «με τα χέρια σταυρωμένα»
Η στρατιωτική αντιπαράθεση από την Ουκρανία και τη Συρία μέχρι την Αρκτική, οι φόβοι για νέα κούρσα εξοπλισμών μετά το τέλος μιας σειράς συμφωνιών και η στρατηγική ισορροπία.
Οι απελάσεις διπλωματών στις οποίες προχωρούν Ρωσία και ΗΠΑ μετά από κάθε νέο κύμα κυρώσεων.


Η συγκινητική αναφορά στον γιο του Μπο

Κατά την άφιξή τους χθες το βράδυ ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν έτυχαν θερμής υποδοχής στη βάση στο Σάφολκ. Μίλησαν σε ανοικτό χώρο την ώρα που έδυε ο ήλιος πίσω τους με τον Μπάιντεν να αναφέρεται βουρκωμένος και στον εκλιπόντα γιο του Μπο, ταγματάρχη της Εθνοφρουράς του Ντέλαγουερ, καθώς ευχαριστούσε τους Αμερικανούς στρατιώτες για τις υπηρεσίες τους.

«Εύχομαι κι ο ταγματάρχης μου να ήταν εδώ για να σας ευχαριστήσει», είπε αναφερόμενος στον Μπο, που πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου το 2015. «Αντιπροσωπεύετε ό,τι καλύτερο της χώρας μας», πρόσθεσε.

 

Οι στόχοι της περιοδείας Μπάιντεν

Παράλληλα ανέπτυξε τους στόχους του ταξιδιού του και το μήνυμα που θέλει να περάσει στον κόσμο: «Οι ΗΠΑ επέστρεψαν και οι δημοκρατίες ανά την υφήλιο είναι ενωμένες για να αντιμετωπίσουν τις πιο δύσκολες προκλήσεις».

Ο Μπάιντεν είπε ότι στη διάρκεια των συναντήσεών του με τους άλλους ηγέτες θα εστιάσει στην μάχη για την πανδημία, την κλιματική αλλαγή, που αποτελεί, όπως είπε, τη μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ, αλλά και την προστασία τους από «την αυξανόμενη απειλή κυβερνοεπιθέσεων και των αυταρχικών ηγετών που τις επιτρέπουν να συμβαίνουν».

 

G7, NATO, Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο πρώτος σταθμός του Μπάιντεν είναι το παραθαλάσσιο χωριό Σεντ Ιβ στην Κορνουάλη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7, που αναμένεται να επικεντρωθεί στην διπλωματία των εμβολίων, το εμπόριο, το κλίμα και μια πρωτοβουλία για την ανοικοδόμηση των υποδομών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Μπόρις Τζόνσον στην Κορνουάλη σε μια προσπάθεια αναβίωσης της αμερικανο-βρετανικής «ειδικής σχέσης» μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.


Έπειτα από τρεις ημέρες συμμετοχής στην G7, ο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα επισκεφθούν την βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Ο 78χρονος Μπάιντεν είχε συναντήσει την βασίλισσα το 1982, όταν ήταν γερουσιαστής του Ντέλαγουερ. Στη συνέχεια ο Μπάιντεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Ρωσίας, της Κίνας και το αιώνιο αίτημα προς τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους να συνεισφέρουν περισσότερο στην κοινή τους άμυνα.

 

Τετ α τετ Μπάιντεν-Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Στις 14 Ιουνίου ο Μπάιντεν θα συναντηθεί στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών και περιφερειακών θεμάτων», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Στη συνάντηση αυτή , που θα έχει έχει καθοριστικό ρόλο στην πορεία των, ταραγμένων εδώ και καιρό, αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο Μπάιντεν θα θέσει μεταξύ άλλων ευθέως στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα των ενεργειών της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπ ΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπάιντεν θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στη Γενεύη, που θα αποτελέσει ίσως και το δυσκολότερο μέρος της αποστολής του, αφού θα συναντηθεί με τον Πούτιν.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Ο Πούτιν ελπίζει πως ο Μπάιντεν θα είναι λιγότερο παρορμητικός από τον ΤραμπΚόσμος

  Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξή του αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν χθες πως ελπίζει ότι ο αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν θα φανεί λιγότερο παρορμητικός από τον ...

Υπουργική Σύνοδος των μεσογειακών χωρών της ΕΕ - Ο Κυρ. Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξηΚόσμος

  Η σύνοδος των υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-Med7) πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των EU-Med7, που θα...

Σύνοδος G7: Οι ηγέτες θα ζητήσουν από τον ΠΟΥ νέα έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊούΚόσμος

  Οι συζητήσεις για την προέλευση του κορωνοϊού πυροδοτήθηκαν εκ νέου μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι εξετάζουν το σενάριο εξαγωγής του από εργαστήριο στην Ουχάν – Τι αναφέρει το π...

 Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού: Τι κίνητρα έδωσαν οι ΗΠΑ - Πώς μπορούν να εφαρμοστούν και στην ΕλλάδαΚόσμος

Την στρατηγική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης αναλύουν οι επιστήμονες της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπ...

Bitcoin: Το Ελ Σαλβαδόρ πρώτη χώρα του κόσμου που αναγνωρίζει το κρυπτονόμισμα ως νόμιμο χρήμαΚόσμος

Με την ελπίδα ότι θα διευκολύνει την εισροή συναλλάγματος από το εξωτερικό, το μικρό Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που υιοθετεί το bitcoin ως επίσημο νόμισμα. Με 62 από...

#lilibetgate: Χαμός με τον πρίγκιπα Χάρι και το όνομα του μωρού - Η διάψευση από το παλάτιΚόσμος

Πηγές κοντά στον Πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μάρκλ επιμένουν ότι το ζευγάρι συζήτησε με την βασίλισσα Ελισάβετ την απόφασή τους να δώσουν στην κόρη τους, το όνομα Λίλιμπετ, πριν α...

Φρίκη: Σκάνδαλο στη Γαλλία με δωρεά πτωμάτων που σάπισαν δίχως συντήρηση Κόσμος

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Γαλλία, μετά την αποκάλυψη ότι εκατοντάδες πτώματα είχαν συσσωρευτεί στο Κέντρο Δωρεάς Σώματος και είχαν αποσυντεθεί λόγω των συνθηκών συντήρησης. Ο πρώη...