ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Κρούσματα και θάνατοι από την πανδημία σε διάφορες χώρες του πλανήτη

Διαδοχικά κρούσματα και θανάτους συνεχίζουν να καταγράφονται σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ καταγράφει μερικές από αυτές.  

ΤΟΥΡΚΙΑ

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.773 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 5.228.322.

Οι θάνατοι 164 ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Τουρκία στους 47.134 νεκρούς μέχρι εδώ από την 11η Μαρτίου 2020, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση είναι 1.454, πάντα κατά το τουρκικό υπουργείο Υγείας. Αφότου άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στην Τουρκία, τη 14η Ιανουαρίου, έχουν εμβολιαστεί 16,41 εκατομμύρια άνθρωποι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 5.426 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.675.296, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, 163 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 88.350 νεκρούς μέχρι εδώ, κατά την ίδια πηγή.

ΙΣΡΑΗΛ

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι ένας ασθενής με την COVID-19 υπέκυψε τις προηγούμενες 24 ώρες, έπειτα από τρεις συνεχόμενες ημέρες που η χώρα δεν είχε καταγράψει κανέναν θάνατο.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έφθασε έτσι τους 6.407 νεκρούς μέχρι εδώ. Παράλληλα, διαγνώστηκαν 17 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 839.433.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 54 από 50, επί συνόλου 104 που νοσηλεύονται. Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στα 392. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδό τους από τη 18η Μαρτίου 2020. Πάνω από 5,44 εκατ. άνθρωποι - το 58,3%% του πληθυσμού - έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, την 20ή Δεκεμβρίου 2020.

Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (R0) υποχώρησε στο 0,72, ενώ έφθανε το 1,01 την Τετάρτη.

ΙΡΑΚ

Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.042 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 22 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού ανέρχεται μέχρι εδώ σε 16.311 νεκρούς επί συνόλου 1.190.351 μολύνσεων από την εκδήλωσή της στην ιρακινή επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2020. Σε ό,τι αφορά την εκστρατεία ανοσοποίησης, στη χώρα των περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν χορηγηθεί μέχρι χθες 582.537 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19.

ΙΝΔΙΑ

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 173.790 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, η χαμηλότερη ημερήσια αύξηση σε 45 ημέρες, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 3.617.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των μολύνσεων στη χώρα φθάνει πλέον τις 27,7 εκατ., ενώ οι θάνατοι τους 322.512.

ΜΕΞΙΚΟ

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 411 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμη 3.006 κρούσματα του SARS-CoV-2. Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 223.072 νεκρούς επί συνόλου 2.408.778 μολύνσεων.

Όμως η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο απολογισμός των θυμάτων - ο τέταρτος βαρύτερος στον κόσμο, έπειτα από αυτούς των ΗΠΑ (593.288), της Βραζιλίας (459.045) και της Ινδίας (318.895) - είναι υποτιμημένος. Στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας τον Μάρτιο έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από όσους καταγράφει το σύστημα υγείας.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.371 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 49.768 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατ. κατοίκων έχει φθάσει ως εδώ τους 459.045 νεκρούς επί συνόλου 16,3 και πλέον εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα, που χαρακτηρίζονται υποτιμημένα από ειδικούς, την ώρα που επιδημιολόγοι εκφράζουν φόβους ότι η χώρα απειλείται από τρίτο κύμα, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας του νότιου ημισφαιρίου.

ΧΙΛΗ

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 119 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 8.680 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 28.928 νεκρούς επί συνόλου 1.361.381 μολύνσεων.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε το επίπεδο των οκτώ χιλιάδων και για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων που έχει καταγραφεί αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία της Χιλής τον Μάρτιο του 2020. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 43.793. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι 3.067, εκ των οποίων οι 2.540 είναι διασωληνωμένοι.

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βλέπει το τελευταίο διάστημα ξεσπάσματα της επιδημίας και εισαγωγή νεότερων ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί στα νοσοκομεία, παρότι έχει ήδη ξεπεράσει το 50% του πληθυσμού-στόχου στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα άρχισε ο εμβολιασμός πολιτών κάτω των 30. Το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να έχουν ανοσοποιηθεί μέχρι την 30ή Ιουνίου 15,2 εκατ. πολίτες της Χιλής, δηλαδή περίπου το 80% του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 836 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 44 ασθενείς με την COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει τους 14.953 νεκρούς επί συνόλου 423.165 μολύνσεων ως αυτό το στάδιο. Όμως ακόμη 5.455 θάνατοι θεωρείται πως οφείλονταν στην COVID-19 χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από ιατροδικαστικούς, κάτι που σημαίνει ότι τα θύματα είναι πιο κοντά στα 20.500. Ειδικοί έχουν επισημάνει πως θεωρούν κι αυτόν τον τελευταίο αριθμό υποτιμημένο.

Κατά τα δεδομένα του υπουργείου, το 60,1% όσων έχουν μολυνθεί στον Ισημερινό είναι ηλικίας 20 ως 49 ετών και οι περισσότεροι είναι άνδρες.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στον Ισημερινό εκτυλίσσεται με αργό ρυθμό: έχουν χορηγηθεί περίπου 2 εκατ. δόσεις εμβολίων ως εδώ, κυρίως σε ομάδες του πληθυσμού που κρίθηκε πως είχαν προτεραιότητα. Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, που ανέλαβε την εξουσία αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να ανακοινώσει την 31η Μαΐου νέο πρόγραμμα ανοσοποίησης με στόχο να έχουν εμβολιαστεί 9 εκατομμύρια πολίτες τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η αυστραλιανή πολιτεία της Βικτόριας κατέγραψε σήμερα πέντε νέα κρούσματα COVID-19 που οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση εν μέσω αυστηρού lockdown, ενώ οι πολίτες σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές και να προκύψουν τεχνικά προβλήματα.

Οι μολύνσεις ανεβάζουν τον αριθμό της χρονικά τελευταίας εστίας κρουσμάτων σε 35, αλλά ο αριθμός των τοποθεσιών που επισκέφθηκαν άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε σε πάνω από 150, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η Βικτόρια τέθηκε σε lockdown διάρκειας μίας εβδομάδας το βράδυ της Πέμπτης -το τέταρτο lockdown της πολιτείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας- αναγκάζοντας τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Αντιμετωπίζουμε αυτό το ξέσπασμα μέρα με τη μέρα», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Τζερόν Γουάιμαρ, ο αρμόδιος για τη διαχείριση της COVID-19 στη Βικτόρια. «Είναι η 2η ημέρα ενός επταήμερου lockdown. Ζητήσαμε επτά ημέρες, γιατί υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει σε βάθος».

Η έξαρση προκλήθηκε από ταξιδιώτη που αναχώρησε από ξενοδοχείο καραντίνας στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας αφού βρέθηκε αρνητικός σε διαγνωστικό τεστ αλλά στη συνέχεια βρέθηκε θετικός σε τεστ που έγινε στη Μελβούρνη.

Οι πολίτες περίμεναν για ώρες σήμερα έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα, σχηματίζοντας ουρές, σε μια προσπάθεια να κλείσουν ραντεβού ή να εμβολιαστούν επί τόπου. Η τηλεφωνική γραμμή που έχει ανοίξει η πολιτεία για τα ραντεβού εμβολιασμού τίθεται συνεχώς εκτός λειτουργίας από την Πέμπτη.

«Έχουμε δει αριθμό-ρεκόρ ανθρώπων που έρχονται, άρα το μήνυμά μου είναι, μην τα παρατάτε, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», δήλωσε στην ενημέρωση ο υπουργός Υγείας της Βικτόριας Μάρτιν Φόλι.

Ο εμβολιασμός είναι ένας από τους πέντε λόγους για τους οποίους επιτρέπεται στους κατοίκους της Βικτόριας να βγουν από το σπίτι τους. Οι αρχές επιτρέπουν επίσης στους πολίτες να κυκλοφορούν για λόγους εργασίας και υγείας, για την αγορά προμηθειών και για άσκηση. Οι αγορές σε καταστήματα και η ατομική άθληση περιορίζονται σε δύο ώρες ημερησίως.

Η Αυστραλία κατάφερε να περιορίσει όλες τις προηγούμενες εξάρσεις χάρη σε μέτρα όπως η γρήγορη ιχνηλάτηση, τα lockdowns και οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ των πολιτειών της, κρατώντας έτσι τον απολογισμό της COVID-19 σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα, με περίπου 30.070 κρούσματα και 910 θανάτους.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Tον τρόμο έζησαν οι εργαζόμενοι μιας βιοτεχνίας παραγωγής ηλιέλαιου στην Βουλγαρία, όταν είδαν πάνοπλους Αμερικανούς στρατιώτες να εισβάλουν στο εργοστάσιο. Το απίστευτο αυτό περισ...

image descriptionΚόσμος

Με ποσοστό 27,79%, το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού προηγείται στις βουλευτικές εκλογές της Κύπρου έναντι 21.99% του ΑΚΕΛ. Με καταμετρημένο το 66% των ψήφων παγκύπρια,...

image descriptionΚόσμος

Το 50% του ενήλικου πληθυσμού του Βελγίου έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο υπογραμμίζοντας ότι το ε...

image descriptionΚόσμος

Έρευνα που υποστηρίζει ότι ο νέος κοροναϊός δεν έχει φυσική προέλευση αλλά αντίθετα ότι δημιουργήθηκε από Κινέζους επιστήμονες οι οποίοι στη συνέχεια προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχν...

image descriptionΚόσμος

«Έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο Comirnaty (των Pfizer/Biontech) κατά της Covid-19, είναι ασφαλές και στις ηλικίες 12-15 ετών», δήλωσε ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμ...

image descriptionΚόσμος

Τρεις στενούς του υπαλλήλους συμπεριέλαβε στη διαθήκη του, σύμφωνα με βασιλική πηγή, ο πρίγκιπας Φίλιππος που έφυγε από την ζωή τον Απρίλιο σε ηλικία 99 ετών. H περιουσία που άφησε...