ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εμπλοκή στο πιστοποιητικό Covid-19: Το ευρωκοινοβούλιο ζητεί ευρωπαϊκή λύση για δωρεάν τεστ

 

Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον κανονισμό του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Πορτογαλική Προεδρία χθες βράδυ και έτσι οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε τέταρτο γύρο συζητήσεων αύριο Πέμπτη.

 

Το κεντρικό σημείο της διαφωνίας είναι η επιμονή των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για δωρεάν διαγνωστικά τεστ «ως μέσο αποκατάστασης του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία και για την αποφυγή διακρίσεων προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέβαλαν συμβιβαστικό πακέτο που περιλαμβάνει αλλαγές σχετικά με το κόστος των τεστ και τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει τη χρήση του μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης και τη διάθεση σημαντικού χρηματικού ποσού για τη διασφάλιση προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν τεστ. Δεν είναι η πρώτη φορά, επισημαίνει, που το μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για την πανδημία, καθώς 3,5 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την αγορά εμβολίων κατά του covid19 (Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς) και 46 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για τις προπαρασκευαστικές εργασίες του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Δεδομένου ότι η έκδοση του Πιστοποιητικού Covid-19 επείγει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την εφαρμογή της επείγουσας διαδικασίας προκειμένου να εγκριθεί η χρήση του μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, μαζί με τον κανονισμό για το Πιστοποιητικού Covid19, στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ιουνίου.

Ιστορικό

Στις 17 Μαρτίου, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού για ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ - 2021/0068 (COD) και μια συνοδευτική πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα ή διαμένουν στην ΕΕ ( 2021/0071 (COD) . Τον Απρίλιο, η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υποστήριξε την ταχεία δημιουργία του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, το οποίο στοχεύει στη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και συμφώνησε να χρησιμοποιήσει την επείγουσα διαδικασία. Η επιτροπή που καθοδηγεί τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο έχει εισηγητή τον πρόεδρό της Juan Fernando Lopez Aguilar.

 

 

Πηγή: tornosnews.gr

 
 
 

Διαβάστε επίσης

Χώρες σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν τον «οδικό χάρτη» για την επιστροφή στην ομαλότηταΚόσμος

Καθώς η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία κατά της COVID-19 ανεβάζει ταχύτητα, πολλές χώρες σχεδιάζουν μια σταδιακή επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, ανοίγοντας τα σύνορ...

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι αποφάσισε τη διάθεση 500 εκατ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της ΓάζαςΚόσμος

Τη διάθεση 500 εκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, αποφάσισε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου 'Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, όπω...

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η πώληση κατευθυνόμενων οπλικών συστημάτων ακριβείας στο Ισραήλ Κόσμος

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την πιθανή πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ και κοινοβουλευτικές πηγές α...

Μέρα «οργής» στη Δυτική Όχθη: Νεκροί δύο Παλαιστίνιοι, τραυματίες δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σε διαδηλώσειςΚόσμος

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα από πυρά σε συγκρούσεις με εκατοντάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε ο στρατός, ο οποίος σκότωσε ...