ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μόλις 14 άνθρωποι στον κόσμο ελέγχουν το Internet - Ποιοι έχουν τα κλειδιά ασφαλείας του

Το Internet έχει καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και μόλις 14 άνθρωποι έχουν τα κλειδιά ασφαλείας του και φροντίζουν, επί της ουσίας, για την ομαλή λειτουργία του.
O οργανισμός Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) διοργάνωσε, τον περασμένο Φεβρουάριο, την 42η τελετή «απόδοσης κλειδιών», η οποία έχει κομβικό ρόλο όσον αφορά στην ασφάλεια και στη σταθερότητα του Διαδικτύου.

 

Συγκεκριμένα, 14 άτομα συμμετείχαν σε αυτή την εκδήλωση, τα οποία, λόγω της εμπειρίας τους στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, έχουν επιλεγεί ως κάτοχοι των κλειδιών που διαχειρίζονται το σύστημα το οποίο και ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης δεδομένων στο Internet.
Η δουλειά τους, με άλλα λόγια, είναι να ενημερώνουν τους κωδικούς πρόσβασης σε αυτό το σύστημα, ώστε να μην καταλήξει στα χέρια των χάκερ.
Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται συνήθως τέσσερις φορές τον χρόνο και, κάθε τρεις μήνες, επτά άτομα συγκεντρώνονται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και επτά στη δυτική ακτή της χώρας για να δημιουργήσουν και να διαφυλάξουν ένα βασικό κωδικό (master password) του συστήματος.
 
Ειδικότερα, οι δύο αυτές ομάδες συναντώνται ταυτόχρονα και στην πραγματικότητα μόνο τρεις από τους επτά σε κάθε ακτή των ΗΠΑ είναι απαραίτητοι.
Αυτά τα 14 άτομα, λοιπόν, ζουν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και συναντώνται μόνο στην ίδια τοποθεσία, όταν πραγματοποιούνται οι τελετές, οι οποίες γίνονται διακριτικά μέσα σε κτίρια με χειριστήρια πρόσβασης και σε δωμάτια χωρίς παράθυρα για απόλυτη ασφάλεια.
Κατά τις συναντήσεις τους, τα 14 αυτά άτομα πρέπει να έχουν ελέγξει το σύστημα με τη χρήση μιας έξυπνης κάρτας και να έχουν υποβληθεί σε βιομετρική σάρωση, πάντα υπό την παρακολούθηση καμερών και διαφορετικών αισθητήρων.
Μάλιστα, καθένα από τα 14 άτομα έχει ένα μεταλλικό κλειδί για να ανοίξει ένα χρηματοκιβώτιο που υπάρχει στα δωμάτια, καθώς από εκεί εξάγεται μια έξυπνη κάρτα με την οποία ενεργοποιείται το σύστημα που δημιουργεί το νέο master password.
 
Ολόκληρη η διαδικασία ελέγχεται από το ICANN, το οποίο ασκεί τις βασικές λειτουργίες του ελέγχου του Δικτύου, με κυριότερη την ευθύνη για τη μετατροπή των αριθμών που χειρίζονται οι υπολογιστές, όπως στις διευθύνσεις IP, σε γράμματα ώστε τα στοιχεία να γίνονται κατανοητά από τους ανθρώπους.
Για την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του συστήματος, είναι απαραίτητο το Domain Name System (DNS), το οποίο συσχετίζει τον μοναδικό αριθμό αναγνώρισης ή τη διεύθυνση IP κάθε ιστοσελίδας, e-mail και άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών με μια σειρά χαρακτήρων, γνωστών ως domains ή, αλλιώς, ηλεκτρονικών διευθύνσεων.
Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες διανέμονται σε ολόκληρο το Διαδίκτυο από 13 κεντρικούς διακομιστές (servers), τους οποίους χειρίζονται πανεπιστήμια, κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.
Ο φορέας ICANN ιδρύθηκε το 1998 και έως το 2016 ήταν τμήμα της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά μετετράπη σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό και υποστηρίζεται από εκατοντάδες μικρό-διακομιστές σε όλο τον κόσμο.
 
Πάντως, για να αποφευχθεί ο έλεγχος ολόκληρου του συστήματος από μια οντότητα, οι οργανισμοί που διαχειρίζονται αυτούς τους διακομιστές είναι νομικά και οικονομικά ανεξάρτητοι από το ICANN.
 
 
sputniknews.gr

Διαβάστε επίσης

Λήξη συναγερμού: Στον Ινδικό ωκεανό έπεσαν τα συντρίμια του κινέζικου πύραυλου Κόσμος

  Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι το σημείο πρόσκρουσης βρίσκεται στον ωκεανό κάπου νοτιοδυτικά της Ινδίας και της Σρι Λάνκα -  Τα περισσότερα από τα απομεινάρια του πυραύλου κάηκαν ...

Κορονοϊός: Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη – Πιο μεταδοτική και ανθεκτικότερη στα εμβόλιαΚόσμος

Η «ινδική» παραλλαγή του  κορονοϊού  είναι πιο μεταδοτική και φαίνεται να είναι ανθεκτική στα εμβόλια επιδεινώνοντας την έκρηξη της πανδημίας στην  Ινδία , προειδοποίησε χθες η δρ....

Η Νέα Υόρκη θέλει να προσφέρει στους τουρίστες δωρεάν εμβόλια COVID-19 το καλοκαίριΚόσμος

Είναι πολύ πιθανό σενάριο, η Νέα Υόρκη να ξεκινήσει να προσφέρει δωρεάν εμβόλια κορoνoϊού στους τουρίστες που θα την επισκεφτούν αυτό το καλοκαίρι, καθώς ετοιμάζεται για ολικό «άνο...

Yπέρ της προσωρινής παύσης πνευματικής ιδιοκτησίας σε ό,τι αφορά τα εμβόλια τάσσεται ο πάπας ΦραγκίσκοςΚόσμος

Ο πάπας Φραγκίσκος τάχθηκε σήμερα υπέρ της προσωρινής παύσης της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, ο ποντίφικας δήλωσε: «Φύση και άνθρωπος ...

Μετά την Liberation και η Le Monde: Στην Ακρόπολη, αρχαιολόγοι και ιστορικοί μιλούν για ιεροσυλίαΚόσμος

Μετά το άρθρο της Liberation που ξεσήκωσε θύελλα και προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού και η κεντροδεξιά Le Monde ασχολείται με το θέμα της παρέμβασης στην Ακρόπολη...

Μέρκελ: Η αναστολή εφαρμογής των πατεντών μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των δόσεων των εμβολίωνΚόσμος

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι είναι αντίθετη στην αναστολή εφαρμογής των πατεντών προστασίας των εμβολίων κατά της COVID-19, καθώς κάτι τέτοιο, θα μπορούσ...