ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κέρδη 21,61 δισ. δολάρια για τις μεγάλες φαρμακευτικές

Μόλις ένα στα 500 άτομα έχει εμβολιαστεί στις φτωχές χώρες, στοιχείο που προειδοποιεί ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να σκοτώνει ανεξέλεγκτα

 


ΗPfizer, η Janssen, η AstraZeneca και οι άλλες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προχώρησαν στη διανομή μεριδίων που έφθασαν τα 21,61 δισ. δολάρια, ενώ σταδιακά οι αίθουσες όπου συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ή όπου πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους αρχίζουν να πολιορκούνται από μετόχους ή οργανώσεις ακτιβιστών που απαιτούν την κατάργηση των πατεντών στα εμβόλια.


Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες, εκατοντάδες μεγάλες οργανώσεις, ακόμη και ιδιωτικές εταιρείες της υγείας και της περίθαλψης, νομπελίστες και πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ενώνουν παγκοσμίως της φωνή τους εναντίον των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την αποκλειστική εκμετάλλευση της χρήσης των εμβολίων.

 

Όχι στις πατέντες

Η Λαϊκή Συμμαχία των Εμβολίων, η People's Vaccine Alliance, στην οποία συμμετέχουν η Oxfam, η Salud pro Derecho, η Yunus, η Center, η Frontline AIDS, η ONUSIDA, η Global Justine Now, η Emergency, η ActionAid και η διεθνής ομοσπονδία συνδικάτων ITUC μεταξύ άλλων μεγάλων οργανώσεων, δρομολόγησε μια σειρά διαμαρτυριών εναντίον της Pfizer, της Moderna, της AstraZeneca και των άλλων Big Pharma.

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε κατάρρευση του παγκόσμιου ΑΕΠ έως και κατά 9 τρισ. δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή η ανισότιμη διανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο εκτινάσσει τις ανισότητες επειδή καταδικάζει τις οικονομίες και τις κοινωνίες των φτωχών χωρών να υποστούν καταστροφικές συνέπειες.

Παρ’ όλα αυτά η περιουσία του ιδρυτή της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν εκτινάχθηκε στα 7 δισ. δολάρια και του εκτελεστικού διευθυντή της Moderna Στέφαν Μπεσέλ στα 5,2 δισ. δολάρια. Ο Μπεσέλ μάλιστα αγόρασε και 142 εκατ. μετοχές της Moderna από την έναρξη της πανδημίας στοιχηματίζοντας σε νέα μεγάλα κέρδη.

Στις πλούσιες χώρες ένα στα τέσσερα άτομα έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ στις φτωχές χώρες έχει εμβολιαστεί μόνο ένα στα 500 άτομα, στοιχείο που προειδοποιεί ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να σκοτώνει ανεξέλεγκτα δημιουργώντας κινδύνους για νέες μεταλλάξεις, που θα καταστήσουν αναποτελεσματικά τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα.

Με πρωτοβουλία της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής περισσότερες από 100 χώρες ζητούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την κατάργηση των πατεντών των εμβολίων, αλλά συναντούν την κατηγορηματική άρνηση του πλούσιου κόσμου με επικεφαλής τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τη Βρετανία και την Ιαπωνία.

 

Το πάρτι των μετόχων

Η μετοχή της Pfizer εκτινάχθηκε από τα 50 στα 71 δολάρια σε έναν χρόνο, ενώ αυτή της γερμανικής BioNTech έφθασε τα 170 δολάρια, με άνοδο που ξεπέρασε το 50% μόνο τον Απρίλιο, στον απόηχο της παρασκευής 2,5 δισ. δόσεων εμβολίων, 500 εκατ. δόσεων περισσότερων από τις αρχικές εκτιμήσεις.


Ο ιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν και η σύζυγός του Οζλέμ Τουρεκίν δεν ρευστοποίησαν ούτε μία από το 17% των μετοχών της εταιρείας διαμέσου της Medine, ή 41,66 εκατ. μετοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αρχής SEC.

Οι δύο αδελφοί Στρούενγκμαν, που ελέγχουν περίπου το 50% της BioNtech, απέφυγαν και οι ίδιοι οποιαδήποτε ρευστοποίηση, με αποτέλεσμα να ελέγχουν στην πράξη μια εταιρεία που αξίζει σήμερα 41 δισ. δολάρια, ενώ το ποσοστό του Σαχίν φθάνει τα 7 δισ. δολάρια.

Πάνω από δέκα μεγάλες καθολικές οργανώσεις και εταιρείες του τομέα της υγείας κατήγγειλαν επίσης ότι η Pfizer και η BioNTech παρασκεύασαν το εμβόλιο με τη δημόσια στήριξη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) και τα 1,95 δισ. δολάρια της πρώτης παραγγελίας των 100 εκατ. δόσεων προς 19,5 δολάρια τη δόση από τον Τραμπ πριν κυκλοφορήσει το εμβόλιο, ενώ στη Γερμανία η BioNtech έλαβε περίπου 400 εκατ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση.

Περίπου το 97% της χρηματοδότησης για την παρασκευή του εμβολίου της AstraZeneca προήλθε από δημόσιους πόρους.

 

3,75 δισ. έσοδα για την Pfizer

 

Συνολικά 3,75 δισ. κέρδη από το εμβόλιο μέχρι σήμερα πρέπει να φθάνουν στην Pfizer, τόνισαν οι ιδιωτικές καθολικές εταιρείες της υγείας που έχουν μετοχές στην Pfizer ζητώντας την κατάργηση της πατέντας για τα εμβόλια, ενώ δεκάδες άλλες αμερικανικές οργανώσεις πολιορκούν πλέον τα διοικητικά συμβούλια και τις γενικές συνελεύσεις των Big Pharma.

Οι καθολικοί κολοσσοί στην ιδιωτική υγεία CommonSpirit Health, με 142 νοσοκομεία, 700 εργαστήρια σε 21 πολιτείες, 150 χιλιάδες εργαζόμενους και τζίρο 29,5 δισ. δολαρίων, και η Trinity Health, με 93 νοσοκομεία και 120 μεγάλα εργαστήρια αναλύσεων σε 22 πολιτείες, ζήτησαν την κατάργηση των πατεντών στα εμβόλια στη γενική συνέλευση των μετόχων της Pfizer, αλλά απομονώθηκαν αμέσως.

 

ΑΥΓΗ

Διαβάστε επίσης

"Χαστούκι" στην Άγκυρα: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των ΑρμενίωνΚόσμος

Ψυχρολουσία για την Άγκυρα, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.     Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιν...

Ανακαλύφθηκε η πλησιέστερη στη Γη μαύρη τρύπα - Γιατί ονομάστηκε "Μονόκερως"Κόσμος

Η μελέτη των μαύρων τρυπών επιτρέπει στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τη ζωή των άστρων, το πώς γεννιούνται και πώς πεθαίνουν. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο υπ...