ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι πήγε λάθος στη Χιλή; - Γράφει ο Κώστας Αργυρός

Μπορεί να έχει εμβολιάσει πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της με τουλάχιστον μια δόση, αλλά η χώρα της Λατινικής Αμερικής βιώνει τώρα ένα νέο σφοδρό κύμα της πανδημίας και η κυβέρνηση αναγκάζεται να επιβάλει ξανά αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Πριν από μερικές εβδομάδες η Χιλή αποτελούσε υπόδειγμα για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής -και όχι μόνο- σε ότι αφορά την ταχύτητα του προγράμματος εμβολιασμού. Πέτυχε να εξασφαλίσει δόσεις από πολλές διαφορετικές «πηγές» και έχει πράγματι καταφέρει από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα να έχει εμβολιάσει περίπου 7,5 εκατομμύρια πολίτες από τα συνολικά 18 εκατ. που είναι ο πληθυσμός της.

Ομως από τις αρχές Απριλίου τα κρούσματα άρχισαν να εκτοξεύονται και πάλι στα ύψη. Στις 9 Απριλίου καταγράφηκε το μεγαλύτερο νούμερο επιβεβαιωμένων μολύνσεων με 9.000, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Σήμερα ο μέσος εβδομαδιαίος όρος βρίσκεται στα 6.900 κρούσματα και η κυβέρνηση έχει υποχρεωθεί να επιβάλει και πάλι αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Οι πολίτες στο Σαντιάγκο επιτρέπεται να βγαίνουν μόνο δύο φορές την εβδομάδα από το σπίτι τους με ειδική άδεια και προκειμένου να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.

Τι πήγε λοιπόν στραβά; Ο Τύπος της χώρας, όσο βεβαίως του επιτρέπεται, επικρίνει τον πρόεδρο Σεμπάστιαν Πινιέρα για τις θριαμβολογίες του που τον οδήγησαν σε μια γρήγορη χαλάρωση, αλλά και για την καθυστερημένη του αντίδραση, όταν είδε ότι τα κρούσματα άρχισαν και πάλι να ανεβαίνουν. Το άνοιγμα των συνόρων, που είχαν μείνει κλειστά από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο, αλλά και της εστίασης με πολύ βιαστικό τρόπο και η απελευθέρωση εν μέρει των εσωτερικών μετακινήσεων θεωρούνται ως τα μεγάλα λάθη που κατέστρεψαν τις επιτυχίες της πρώτης φάσης. Ολα αυτά σε συνδυασμό με την διάδοση της «βραζιλιάνικης μετάλλαξης» στη χώρα οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη διασπορά.

Υπάρχει πάντως μεγάλη σύγχυση, σχετικά με το πώς λειτουργεί το εμβόλιο, που έχει λάβει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στη χώρα. Περισσότερο από το 93% των δόσεων που χορηγήθηκαν στη Χιλή μέχρι στιγμής ήταν το CoronaVac, που παράγεται από την εταιρεία βιοφαρμακευτικών προϊόντων Sinovac με έδρα το Πεκίνο. Τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου CoronaVac είναι μάλλον αντιφατικά. Οι δοκιμές στη Βραζιλία κατέληξαν σε ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας περίπου 50,4%, ενώ τα αποτελέσματα από δοκιμές σε τελικό στάδιο στην Ινδονησία και την Τουρκία ανέφεραν πολύ υψηλότερα ποσοστά - μεταξύ 65% και 83%. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Χιλής την περασμένη εβδομάδα εξέτασε το επίπεδο προστασίας του εμβολίου που παρέχεται μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Εκτιμάται ότι το CoronaVac ήταν 56,5% αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από τη μόλυνση δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης τους, αλλά το ποσοστό ήταν μόνο 3% στο χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης. Προφανώς πολλοί πολίτες έκαναν το λάθος να νοιώσουν ασφαλείς μετά την πρώτη δόση και βιάστηκαν να «χαλαρώσουν». Κι εδώ βρίσκεται και το λάθος του σχεδίου εμβολιασμού, αφού το ποσοστό εκείνων που έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά χαμηλό. Η κυβέρνηση κοίταξε την ποσότητα και όχι την ποιότητα, όπως την κατηγορούν τώρα πολλοί επιστήμονες. Αλλά δεν φρόντισε να ενημερώσει και σωστά τους πολίτες, οι οποίοι σύμφωνα με τις έρευνες αρχίζουν να χάνουν συνολικά την εμπιστοσύνη τους προς τα εμβόλια.

Οι επιστήμονες πάντως επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι ακόμα και αν κάποιες φορές τα εμβόλια δεν σε γλυτώνουν από την ασθένεια, σίγουρα μετριάζουν τα συμπτώματα και αποτρέπουν θανάτους. Δεν είναι λίγοι πάντως και εκείνοι που ζητούν από την κυβέρνηση να προμηθευτεί και περισσότερα εμβόλια από την Pfizer και να μην στηρίζει την εκστρατεία της αποκλειστικά σε εκείνα από την Κίνα.

Διαβάστε επίσης

Κέιτ Μίντλετον: Έτοιμη να γίνει η επόμενη «βασίλισσα» - Τι λέει βιογράφος Βασιλικής οικογένειαςΚόσμος

«Παίρνει έδαφος» η Kate Middleton μετά και την απύθμενη συμπαράσταση που έδωσε στα μέλη της βασιλικής οικογένειας μετά και τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου. Σύμφωνα με τον βιογράφο...

Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για παρενόχληση του γαλλικού πλοίου L’Atalante Κόσμος

  Διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η ελληνική Πρεσβεία στην Αγκυρα, προς την τουρκική πλευρά αναφορικά με το ζήτημα του πλοίου L’Atalante, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.   Σημει...

Σαρώνει η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού στην Ινδία -Καίνε νεκρούς σε κρεματόρια μέρα-νύχτα [βίντεο]Κόσμος

Η ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ινδία οδηγεί σε κατάρρευση το σύστημα υγείας, ενώ πλέον εικόνες από καύσεις σορών και κλιβάνους σε κρεματόρια να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο...

Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Οι ένορκοι αποφάσισαν για τον αστυνομικό Ντέρεκ ΣόβινΚόσμος

Σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα ενημέρωσης, οι ένορκοι της δίκης πήραν την απόφασή τους, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα απόψε, με τα βλέμματα του διεθνούς Τύπου να είναι στ...