ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υπέρ ενός σύντομου σκληρού lockdown η Μέρκελ - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Συνεχίζει να διχάζει τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων το θέμα της διατήρησης, χαλάρωσης ή αυστηροποίησης των μέτρων, κάτι που ενισχύει τη λαϊκή δυσφορία.

H καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε σήμερα υπέρ ενός σύντομου, αλλά αυστηρού lockdown το οποίο θα ισχύσει εννιαία και χωρίς εξαιρέσεις σε όλα τα κρατίδια της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης στο Βερολίνο. Η κυρία Μέρκελ με τον τρόπο αυτό υποστηρίζει  το αίτημα που έχει εκφράσει δημόσια από τη Δευτέρα ο πρόεδρος του κόμματος της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης και πρωθυπουργός στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, Αρμιν Λάσετ. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο πρωθυπουγός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. Δεν είναι τυχαίο ότι Λάσετ και Ζέντερ θεωρούνται και οι δύο βασικοί υποψήφιοι για να οδηγήσουν την Χριστιανική Ενωση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ως υποψήφιοι καγκελάριοι.

Οπως σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος η άποψη της καγκελαρίου είναι ότι οι διαφορετικές και αντιφατικές ρυθμίσεις ανά κρατίδιο μπερδεύουν τους πολίτες, ενισχύουν τη δυσφορία τους και τελικά δε συμβάλουν στον περιορισμό της πανδημίας, η οποία βρίσκεται και πάλι σε έξαρση στη χώρα, παρά τους σχετικούς περιορισμούς τις ημέρες του καθολικού Πάσχα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το ερώτημα αν ένα lockdown «γέφυρα», όπως το βάφτισε ο Λάσετ, για να ξεπεραστεί ένα διάστημα δύο με τριών εβδομάδων μέχρις ότου να έχει αυξηθεί και ο αριθμός των εμβολιασθέντων και να έχουν πέσει οι δείκτες μόλυνσης, έχει διχάσει βαθιά τη χώρα και το πολιτικό σύστημα πέρα από κομματικές γραμμές. Ο δείκτης μολύνσεων, τον οποίο συστηματικά επικαλείται η καγκελάριος από την αρχή της πανδημίας είναι στα 110 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ανά εβδομάδα. Κατά τη δική της άποψη δε μπορεί να γίνεται λόγος για οποιοδήποτε άνοιγμα αν δεν πέσει κάτω από το 50 και ιδανικά κάτω και από 30 κρούσματα.

Το ερώτημα είναι αν η άποψη της κυρίας Μέρκελ θα μπορέσει να επιβληθεί σε μια χώρα που λόγω ομοσπονδιακού χαρακτήρα δίνει σημαντικές εξουσίες στα κρατίδια ή αν τελικά η καγκελάριος θα χρειαστεί να επικαλεστεί μέτρα έκτακτης ανάγκης. Οπως εκτιμά η πλειοψηφία του Τύπου, ενώ οι περισσότεροι πρωθυπουργοί λειτουργούν έχοντας στο μυαλό τους και το πολιτικό τους μέλλον, η ίδια που θα αποχωρήσει οριστικά μετά τις εκλογές δεν θέλει να συνδεθεί το όνομά της στο τέλος της θητείας της με μια υγειονομική τραγωδία.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

EMA για AstraZeneca: Οι θρομβώσεις είναι παρενέργεια, αλλά σπάνια -Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνωνΚόσμος

  Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca - 18 θανατηφόρα περιστατικά έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων του ΕΜΑ - Συνεδρι...

Γεννηματά: «Απαράδεκτη» η πρόκληση Ερντογάν απέναντι στην Ούρσουλα φον ντερ ΛάιενΚόσμος

  Την έντονη αντίδραση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής προκάλεσε η στάση του προέδρου της Τουρκίας - «Θα συνεχίσει η Ευρώπη να μην αντιδρά;» - Δεν είχε προβλέψει κάθισμα για την...

Τουρκία: Ερντογάν και Σαρλ Μισέλ κάθισαν και άφησαν «σύξυλη» όρθια την Φον ντερ Λάιεν (βίντεο)Κόσμος

  Ένα βίντεο που αποτυπώνει την αμηχανία κατά την συνάντηση του Τούρκου προέδρου,  Ταγίπ Ερντογάν   με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και  Σαρλ Μισέ...