ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ερευνα: Η πανδημία εξαφάνισε περίπου 6 εκατ. θέσεις εργασίας στην ΕΕ

Το πρώτο κύμα της πανδημίας της COVID-19 εξαφάνισε περίπου 6 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, τους νέους και τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο από όσο κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09. 
Σύμφωνα με την έρευνα του Eurofound, η τηλεργασία, τα προγράμματα απασχόλησης μειωμένου ωραρίου και άλλα κρατικά προγράμματα στήριξης βοήθησαν να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας αλλά επίσης σήμαιναν ότι περισσότεροι άνθρωποι βρέθηκαν σε επαγγελματική αδράνεια αντί να περιλαμβάνονται στα στατιστικά στοιχεία της ανεργίας. 
«Υπήρχαν 5,7 εκατ. λιγότεροι άνθρωποι σε απασχόληση στην ΕΕ την άνοιξη του 2020 συγκριτικά με το τέλος του 2019, και 6,3 εκατ. λιγότεροι συγκριτικά με την τάση αύξησης που θα μπορούσε να αναμένει κανείς πριν από την πανδημία της COVID-19», σύμφωνα με το Eurofound.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η απασχόληση διαμορφώθηκε σε 201 εκατ. εργαζομένους, σύμφωνα με το Eurofound, συγκριτικά με περίπου 450 εκατ. ανθρώπους που ζουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Η αντίστοιχη αλλαγή στο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν πιο μέτρια, από 6,6% σε 6,7%. 
«Στους 12 μήνες έως την άνοιξη του 2020, η απασχόληση στην ΕΕ μειώθηκε κατά 2,4%, οι εβδομαδιαίες ώρες αυτών που συνέχιζαν να εργάζονται μειώθηκαν κατά σχεδόν μία ώρα και το ποσοστό των εργαζομένων, που είχαν μεν δουλειά, αλλά δεν εργάζονταν, υπερδιπλασιάστηκε στο 17%», ανέφεραν οι συντάκτες της έρευνας. 
Σύμφωνα με το Eurofound, μια ευρωπαϊκή υπηρεσία που ασχολείται με την παρακολούθηση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στις 27 χώρες-μέλη, ο αριθμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μειώθηκε κατά 17%, με τις χώρες του νότου να πλήττονται ιδιαίτερα.
«Οι πιο νέοι εργαζόμενοι βιώσαν τη μεγαλύτερη μείωση στην απασχόληση», ανέφερε η έρευνα, τονίζοντας ότι τα επίπεδα νεανικής απασχόλησης στην πανδημία συρρικνώθηκαν περισσότερο απ’ ό,τι κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2008, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο κίνδυνος μιας ακόμα «χαμένης γενιάς». 
Σε αντίθεση με την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση πριν από μία και πλέον δεκαετία, οι συντάκτες της έρυνας πρόσθεσαν ότι η πανδημία επηρέασε δυσανάλογα κλάδους στους οποίους κυριαρχούν οι γυναίκες, όπως η φιλοξενία, τα τρόφιμα και τα ταξίδια. 
Με περίπου το ήμισυ του εργατικού δυναμικού στην ΕΕ να στρέφεται στην τηλεργασία, οι εργαζόμενοι υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου σε αστικά κέντρα είναι πιο πιθανόν να διατηρήσουν τη δουλειά τους σε σχέση με άλλους, γεγονός που εντείνει τις ανισότητες. 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Βρετανία: Έρευνα για νέα μετάλλαξη κορωνοϊού που συνδέεται με ταξίδια στην ΑντίγκουαΚόσμος

Η Δημόσια Αρχή Υγείας της Αγγλίας (PHE) ανέφερε σήμερα πως μια νέα παραλλαγή κορωνοϊού ταυτοποιήθηκε στη Βρετανία σε δύο ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Αντίγκουα, προσ...

Οπαδοί του Ντιέγκο Μαραντόνα στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες: «Δεν πέθανε, τον σκότωσαν» [εικόνες & βίντεο]Κόσμος

Οπαδοί του Ντιέγκο Μαραντόνα έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, ζητώντας να αποδoθεί δικαιοσύνη για το θάνατο του μύθου του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, καθώς ...

Πούτιν: Το 2020 το χειρότερο έτος για την παγκόσμια οικονομία από τον Β' Παγκόσμιο ΠόλεμοΚόσμος

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση την Πέμπτη ότι το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας της πανδημ...

Η Δανία σταματά να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω περιστατικών θρομβώσεωνΚόσμος

  Η Δανία σταμάτησε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές...

Πέντε διαδηλωτές νεκροί στη ΜιανμάρΚόσμος

Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Μιάινγκ, στο κεντρικό τμήμα της Μιανμάρ, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας και μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της χώρας. Σύμφωνα με τον ...