ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεκίνησε από την Γκάνα το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Εφτασαν στην αφρικανική χώρα οι πρώτες 600.000 δόσεις του εμβολίου στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Covax για περισσότερη «δικαιοσύνη» στην αντιμετώπιση της πανδημίας για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

 

H Γκάνα έγινε η πρώτη χώρα εκτός Ινδίας που έλαβε δόσεις εμβολίου COVID-19 που αποστέλλονται μέσω της παγκόσμιας πρωτοβουλίας COVAX, υπό την αιγίδα του ΠΟΥ. Αυτό θεωρείται ένα ιστορικό βήμα προς τον στόχο μας να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή εμβολίων COVID-19 παγκοσμίως, σε μια από τις μεγαλύτερες λογιστικά επιχειρήσεις προμήθειας εμβολίων στην ιστορία. Η παράδοση των 600.000 δόσεων αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος του πρώτου κύματος αφίξεων που θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Οι 600.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca / Oxford, από το Serum Institute of India στο Pune της Ινδίας προσγειώθηκαν στην Άκρα, πρωτεύουσα της Γκάνας, το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου.

Είναι η πρώτη παρτίδα που φτάνει στην Αφρική από το πρόγραμμα COVAX, ως μέρος μιας άνευ προηγουμένου προσπάθειας για την παράδοση τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων COVID-19 έως το τέλος του 2021 σε φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Το πρόγραμμα COVAX διευθύνεται από την GAVI την Παγκόσμια Συμμαχία Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Συνασπισμό Καινοτομικής Επιδημίας και Ετοιμότητας (CEPI), σε συνεργασία με τη UNICEF καθώς και με την Παγκόσμια Τράπεζα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, παραγωγούς εμβολίων και άλλους φορείς .

«Η αποστολή της COVAX είναι να βοηθήσει στον τερματισμό της οξείας φάσης της πανδημίας το συντομότερο δυνατό, επιτρέποντας την παγκόσμια δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19. Η σημερινή παράδοση μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο και είναι κάτι για το οποίο μπορεί να είναι περήφανος ολόκληρος ο κόσμος. Τις επόμενες εβδομάδες, το COVAX πρέπει να παρέχει εμβόλια σε όλες τις συμμετέχουσες οικονομίες για να διασφαλίσει ότι τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο προστατεύονται, όπου κι αν ζουν», δήλωσε ο Σεθ Μπέκλεϊ, Διευθύνων Σύμβουλος της GAVI.

«Δεν θα σταματήσουμε την πανδημία πουθενά, εκτός εάν την σταματήσουμε παντού», υποστήριξε από τη μεριά του ο Τέντρος Γκεμπρεγιέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Σήμερα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την υλοποίηση του κοινού οράματός μας για την ισότητα των εμβολίων, αλλά είναι μόνο η αρχή. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε με κυβερνήσεις και κατασκευαστές για να διασφαλίσουμε ότι ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ηλικιωμένων είναι σε εξέλιξη σε όλες τις χώρες εντός των πρώτων 100 ημερών αυτού του έτους».

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την ιστορική στιγμή για την οποία σχεδιάζουμε και εργαζόμαστε τόσο σκληρά εδώ και καιρό. Με την πρώτη αποστολή δόσεων, μπορούμε να ανταποκριθούμε στην υπόσχεση του COVAX για να διασφαλίσουμε ότι άτομα από λιγότερο πλούσιες χώρες δεν θα μείνουν πίσω στον αγώνα για εμβόλια που σώζουν ζωές », δήλωσε η Ενριέττα Φορ, Εκτελεστική Διευθυντής της UNICEF.

Τα εμβόλια έφτασαν σε μια πτήση από τη Βομβάη, μέσω του Ντουμπάι, όπου η πτήση συγκέντρωσε επίσης μια αποστολή συρίγγων από ένα απόθεμα χρηματοδοτούμενο από την Gavi στο περιφερειακό κέντρο εφοδιασμού της UNICEF. Τους τελευταίους μήνες, οι συνεργάτες της COVAX υποστηρίζουν κυβερνήσεις σε φτωχότερες χώρες έτσι ώστε να μπορέσουν αυτές να προετοιμαστούν για τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Αυτό περιλαμβάνει βοήθεια με την ανάπτυξη εθνικών σχεδίων εμβολιασμού, υποστήριξη για υποδομές ψυχρής αλυσίδας, καθώς και αποθήκευση μισού δισεκατομμυρίου συρίγγων και θυρίδων ασφαλείας, μάσκες, γάντια και άλλο εξοπλισμό για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετός εξοπλισμός για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Διαβάστε επίσης

Υπόθεση κατασκοπείας: Γερμανός έδινε σχέδια της Μπούντεσταγκ στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίεςΚόσμος

Η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες για κατασκοπία σε βάρος ενός Γερμανού πολίτη, ο οποίος φέρεται να διαβίβασε σχέδια του κτιρίου της Μπούντεσταγκ, της γερμαν...

Mεταλλαγμένο καρχαριάκι με μεγάλα μάτια αλίευσε ψαράς στην Ινδονησία (βίντεο)Κόσμος

Όταν ο ψαράς έσκισε την κοιλιά του θηλυκού καρχαρία βρήκε μέσα του τρία μωρά καρχαριάκια. Τα δύο ήταν φυσιολογικά σαν τη μαμά τους, το τρίτο ήταν λευκό και το πρόσωπό του έμοιαζε α...

Οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν να επιταχύνουν επειγόντως την αδειοδότηση, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίωνΚόσμος

Οι ηγέτες της ΕΕ θα αναζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση των εκστρατειών εμβολιασμού κατά τις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα, καθώς οι 27 χώρες μέλη υπολείπονται χωρών όπως το Ισρα...

Η απίστευτη ιστορία επιβίωσης ενός ναυαγού στον Ειρηνικό –Πώς γλίτωσε γαντζωμένος επί 14 ώρες σε σημαδούραΚόσμος

Tύχη βουνό, αλλά και απίστευτη ψυχραιμία και ισχυρότατο ένστικτο επιβίωσης είχε ένας ναυαγός, που έπεσε από φορτηγό πλοίο στον Ειρηνικό ωκεανό και πέρασε πάνω από 14 ώρες γαντζωμέν...

Μεταλλάξεις κορωνοϊού: Μία νέα παραλλαγή εξαπλώνεται, συνεχώς, στη Νέα ΥόρκηΚόσμος

Έχει ορισμένες ομοιότητες με την πιο μεταδοτική νοτιοαφρικανική παραλλαγή Μία  νέα  παραλλαγή του κορωνοϊού , που ονομάστηκε  Β.1.256  και είχε γίνει αρχικά αντιληπτή τον Νοέμβριο ...

EE: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ατζέντα των "27" - "Πρόωρη" η ιδέα εκτιμούν Γαλλία και Γερμανία Κόσμος

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο να εργαστούν για ένα σχέδιο έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ που έχουν ε...