ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λιβύη: Συγκροτήθηκε μεταβατική κυβέρνηση κοινής αποδοχής (EURONEWS - VIDEO)

Ο Ντμπεϊμπά, μηχανικός με καταγωγή από τη Μιζράτα που έχει ιδρύσει το κίνημα «Η Λιβύη του Μέλλοντος», θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου.

Φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού ήταν ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φάτι Μπασάγα. Ωστόσο, ο Ντμπεϊμπά κατάφερε να κάνει την έκπληξη, συγκεντρώνοντας 39 ψήφους σε σύνολο 73.

Επί καθεστώτος Καντάφι, ο Ντμπεϊμπά κατείχε καίρια θέση, καθώς προήδρευε στη Λιβυκή Εταιρεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης (LiDCO).

Πρόεδρος του τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου αναδείχτηκε ο Μοχάμαντ Γιουνές Μένφι, πρώην διπλωμάτης από τη Βεγγάζη, όπως ανακοίνωσε η μεταβατική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, μετά την καταμέτρηση των ψήφων.

Μέλη του Συμβουλίου εξελέγησαν ο Μούσα αλ Κόνι, από τη νότια Λιβύη και ο Αμπντάλα αλ Λάφι, που εκπροσωπεί τη δυτική Λιβύη.

Επικροτεί η διεθνής κοινότητα

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και ΗΠΑ, με κοινό τους ανακοινωθέν, χαιρέτισαν μια συμφωνία για τον σχηματισμό μιας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη, τονίζοντας ότι «εξακολουθεί μακρύς δρόμος να βρίσκεται μπροστά».

Χαρακτηρίζοντας τον σχηματισμό μιας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης ένα «κρίσιμο βήμα», οι δυτικές χώρες ανέφεραν στο κοινό τους ανακοινωθέν που εξέδωσε σήμερα το βράδυ το Λονδίνο, ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

«Η ενοποιημένη εκτελεστική αρχή θα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, να παράσχει βασικές δημόσιες υπηρεσίες στον λαό της Λιβύης, να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για ουσιαστική συμφιλίωση, να αντιμετωπίσει κρίσιμες εθνικές ανάγκες του προϋπολογισμού και να διοργανώσει εθνικές εκλογές», ανέφεραν.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε όλους τους Λίβυους και όλες τις χώρες να σεβαστούν το αποτέλεσμα.

«Η έκκλησή μου προς όλους είναι να αναγνωρίσουν και να δεχτούν τα αποτελέσματα αυτά (σ.σ. της ψηφοφορίες που έγινε σήμερα μεταξύ των Λίβυων αντιπροσώπων) και να συνεργαστούν με τις νέες αρχές που εξελέγησαν», ανέφερε. «Είναι απολύτως αναγκαίο να ενώσουμε τη Λιβύη και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, στον δρόμο για την ειρήνη», πρόσθεσε.

Σημαντικό βήμα προς την ειρήνη στην Λιβύη χαρακτηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εκλογή μιας νέας ενοποιημένης κυβέρνησης της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, με ανάρτηση στα αγγλικά στο twitter.

«Η εκλογή μιας νέας ενοποιημένης κυβέρνησης της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης ( LPDF) στη Γενεύη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη στη γειτονική μας χώρα. Συγχαρητήρια στη νέα ηγεσία. Όλοι οι φορείς οφείλουν να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο».

Το δύσκολο έργο της μεταβατικής κυβέρνησης

Ο αναλυτής Τζάλελ Χαρσάουι, του Clingendael Institute, εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση ενδεχομένως να δυσκολευτεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Λιβύης.

Μολονότι γεννημένος στην ανατολή, ο Μένφι θεωρείται πολιτικά προσκείμενος στη σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης και δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ή με άλλα ηγετικά στελέχη της ανατολικής Λιβύης.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο Μπασάγα εξέφρασε, μέσω ανάρτησης στο Twitter, την υποστήριξή του στη διαδικασία και τη νέα κυβέρνηση.

Η αποστολή των νέων, μεταβατικών αρχών της Λιβύης θα είναι «να επανενώσουν τους κρατικούς θεσμούς και να εγγυηθούν την ασφάλεια» μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η μεταβατική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει μέσα σε διάστημα 21 ημερών να συγκροτήσει την κυβέρνησή του και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του (…) στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να εγκριθεί. Θα έχει στη συνέχεια άλλες 21 ημέρες στη διάθεσή του για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Αν αποτύχει, το ζήτημα θα εξεταστεί από τους συμμετέχοντας στον ενδολιβυκό διάλογο.

Οι 75 συμμετέχοντες είχαν συγκεντρωθεί από τις αρχές της εβδομάδας στη Γενεύη, σε τοποθεσία που κρατήθηκε απόρρητη από τον ΟΗΕ, για να εκλέξουν τις μεταβατικές αρχές. Ο πρώτος γύρος διεξήχθη την Τρίτη, όμως κανείς από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 70% ώστε να εκλεγεί. Ο δεύτερος γύρος έγινε σήμερα.

«Ξεπεράσατε τις διαφορές σας, τις προκλήσεις (…) προς το συμφέρον της χώρας σας και του λιβυκού λαού», είπε η Ουίλιαμς.

Μολονότι η εκλογή πρωθυπουργού συνιστά πρόοδο, ο Ντμπεϊμπά θα πρέπει πολύ γρήγορα να φροντίσει να αναγνωριστεί η εξουσία του από τους άπειρους πολιτικούς παράγοντες της Λιβύης, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν ήδη πάρει αποστάσεις από τις συνομιλίες της Γενεύης.

Το 2015-16, ο επικεφαλής της GNA Φάγιεζ αλ Σάρατζ, που ανέλαβε πρωθυπουργός σε μια παρόμοια διαδικασία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χρειάστηκε πολλούς μήνες για να φτάσει στην Τρίπολη – και τα κατάφερε μέσω θαλάσσης από την Τυνησία, αφού δεν είχε τον έλεγχο των αεροδρομίων. Σταδιακά, κέρδισε την υποστήριξη πολλών παραστρατιωτικών ομάδων, ιδίως στην πρωτεύουσα, αλλά ουδέποτε απέσπασε την εμπιστοσύνη του εκλεγμένου Κοινοβουλίου και δεν κατάφερε να επιβληθεί σε όλες τις πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας.

Η Ουίλιαμς ζήτησε νωρίτερα από τους συμμετέχοντες να δεσμευτούν ότι «θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας». Υπογράμμισε επίσης ότι οι υποψήφιοι είχαν υποσχεθεί ότι θα διορίσουν γυναίκες σε ποσοστό τουλάχιστον 30% στη νέα κυβέρνησή τους.

«Η νέα, ενωμένη εκτελεστική εξουσία πρέπει να στηρίξει και να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία εκεχειρίας (…) συμπεριλαμβανομένης και της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων», τόνισε η Ουίλιαμς.

Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να ξεκινήσει μια διαδικασία «εθνικής συμφιλίωσης» και να προωθήσει «την κουλτούρα της αμνηστίας και της ανεκτικότητας, παράλληλα με την αναζήτηση της αλήθειας και των αποζημιώσεων».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΠΗΓΗ: EURONEWS.GR

Διαβάστε επίσης

Ο Μπάιντεν τραβά το αυτί του Ερντογάν για τους S - 400 και του λέει να ξεχάσει τα F-35Κόσμος

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θέλει η Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400, διατηρώντας αμετ...

Η επόμενη «πανδημία» θα αφορά την ψυχική υγεία... - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνουν στοιχεία για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της covid-19 σε εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους χώρες, στα πλαίσιο ενός «φυσικού πειράματος» γι...

Κορωνοιός: Γερμανία, 10.485 νέα κρούσματα, 689 νεκροί - Βραζιλία, 50.872 νέα κρούσματα, 1239 νεκροί!Κόσμος

Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 που έχουν επιβεβαιωθεί στη  Γερμανία και την Βραζιλία,  δυο μεγάλες χώρες,  είναι ενδεικτικός της δραματικής κατάστασης που εξακολουθεί να ε...

Η κολχικίνη μειώνει την ανάγκη χορήγησης οξυγόνου, σύμφωνα με βραζιλιάνικη κλινική δοκιμήΚόσμος

Η κολχικίνη, ένα φθηνό φάρμακο που συνήθως χρησιμοποιείται κατά της ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας), βοηθά να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία των ασθενών με οξυγόνο και επίσης να συντο...

Έρευνα: Το ιικό φορτίο και όχι ο βήχας, καθοριστικός παράγοντας για τη μετάδοση του κορονοϊούΚόσμος

Η ποσότητα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στο σώμα ενός ανθρώπου, δηλαδή το ιικό φορτίο, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα -σημαντικότερο π.χ. από τον βήχα- για το κατά πόσο κάποιος θα μετα...

ΗΠΑ: Εκτέλεσε τους γείτονές του για τον καθαρισμό του χιονιού – Σκληρές εικόνεςΚόσμος

Ένας 47χρονος άνδρας εκτέλεσε εν ψυχρώ τους γείτονές του μετά από έναν καβγά που είχαν για την απομάκρυνση του χιονιού από τα σπίτια τους στην Πενσιλβάνια. «Κόκκινο» βάφτηκε το χιό...

Γερμανία: Μοναχές «νοίκιαζαν» ορφανά σε ιερείς και επιχειρηματίες για όργιαΚόσμος

Δεκαετίες συστηματικής κακοποίησης παιδιών από άπληστες καλόγριες και ιερείς με αρρωστημένες ορέξεις στην αρχιεπισκοπή της Κολωνίας στη Γερμανία αποκαλύπτει σοκαριστική αναφορά,  σ...

Κορωνοϊός: Ανήσυχος ο ΠΟΥ για την επίδραση των μεταλλάξεων στην αποτελεσματικότητα των εμβολίωνΚόσμος

Ο επικεφαλής του οργανισμού για την Ευρώπη υπογράμμισε ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να επιταχύνει τις εκστρατείες εμβολιασμού Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμο...

Άρθρο φον ντερ Λάιεν-Σχοινά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τους εμβολιασμούς στην ΕΕ: Η Ευρώπη ενωμένη απέναντι στον ιόΚόσμος

Πέρυσι τον Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμια πανδημία την εξάπλωση του κορονοϊού. Σήμερα, λιγότερο από έναν χρόνο μετά, τρία εμβόλια κατά του ιού έχουν εγκριθ...