ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Φρούριο» η Ουάσινγκτον- Σε επιφυλακή και οι 50 Πολιτείες για ένοπλες διαδηλώσεις

Μετά την δεύτερη παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη  στη Γερουσία  με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας και βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, και έπειτα από ένα ταραχώδες διάστημα λίγες μέρες απομένουν πριν από την αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία των ΗΠΑ.
 
Στις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνουν καθήκοντα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Η τελετή ορκωμοσίας θα είναι αρκετά διαφορετική, αφενός λόγω της πανδημίας αφετέρου λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια και την πιθανότητα πραγματοποίησης νέων διαδηλώσεων.

Χιλιάδες στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς πλημμύρισαν την Ουάσιγκτον το Σάββατο καθώς η πρωτεύουσα οχυρώνεται ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, εν μέσω φόβων ότι θα επαναληφθούν τα περιστατικά που οδήγησαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.
 
Το Πεντάγωνο έχει εγκρίνει  την ανάπτυξη 25.000 μελών της  Εθνικής Φρουράς για την ορκωμοσία, την ώρα που και οι πενήντα Πολιτείες της ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανές ένοπλες διαμαρτυρίες τις επόμενες μέρες, όπως προειδοποίησε το FBI.

Οι κυβερνήτες του Μέριλαντ, του Νέου Μεξικού και της Γιούτα έχουν κηρύξει τις Πολιτείες τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Καλιφόρνια, η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, η Βιρτζίνια, η Ουάσινγκτον και το Ουισκόνσιν συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που ενεργοποιούν την  Εθνική  Φρουρά, ενώ  το Τέξας θα κλείσει το Καπιτώλιο της Πολιτείας από το Σάββατο μέχρι και την ημέρα της ορκωμοσίας.

Η έντονη στρατιωτική παρουσία στην Ουάσινγκτον κάνει την πόλη να μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη, σχολιάζουν οι Financial Times. Την ίδια ώρα η δήμαρχος της Ουάσιγκτον κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, μία μέρα μετά την ορκωμοσία δηλαδή.

Ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της Ουάσινγκτον οχυρώθηκε ενώ έκλεισε το Εθνικό πάρκο της πόλης. Ένας μεταλλικός φράκτης έχει στηθεί  γύρω από το Καπιτώλιο και τα αεροδρόμια αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας πριν από την ορκωμοσία.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, ένας άνδρας βαριά οπλισμένος συνελήφθη στην Ουάσιγκτον καθώς προσπαθούσε να περάσει ένα από τα πολλά σημεία ελέγχου κοντά στο Καπιτώλιο, όπου ο Τζο Μπάιντεν θα ορκισθεί ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο Ουέσλι Αλεν Μπίλερ, από την Βιρτζίνια, παρουσιάσθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε σημείο ελέγχου κοντά στο Καπιτώλιο, αναφέρεται σε έκθεση της αστυνομίας . Η αστυνομία βρήκε στην κατοχή του ένα περίστροφο και περισσότερες από 500 σφαίρες.

Η ανησυχία για τις ένοπλες διαδηλώσεις οδήγησε το Facebook στο να απαγορεύσει τις διαφημίσεις που προωθούν αξεσουάρ όπλων  και προστατευτικό εξοπλισμό, επεκτείνοντας την υπάρχουσα απαγόρευση των διαφημίσεων για όπλα .

Τα μέτρα ασφάλειας είναι πιο αυστηρά από ποτέ στην αμερικανική ιστορία προσθέτοντας μια σουρεαλιστική διάσταση στην ορκωμοσία του νέου προέδρου που ούτως ή άλλως δεν προβλέπει συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολιτών, όπως είθισται, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλει η πανδημία.

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν θα παρευρεθούν στην ορκωμοσία είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σπάζοντας μια παράδοση ετών που θέλει τον απερχόμενο πρόεδρο να συμμετέχει στην ορκωμοσία του νέου προέδρου. Μάλιστα θα αναχωρήσει για το θέρετρό του στη Φλόριντα πριν από την ορκωμοσία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, FT

Διαβάστε επίσης

Γιατί οι Τσέχοι είναι καχύποπτοι απέναντι στο εμβόλιο; - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Αν και αυτή τη στιγμή η Τσεχία παρουσιάζει μια από τις χειρότερες επιδημιολογικές εικόνες στην Ευρώπη οι πολίτες της επιδεικνύουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά προθυμίας να κάνουν ...

Pfizer: Οι καθυστερήσεις στην παράδοση του εμβολίου θα περιοριστούν σε μία εβδομάδαΚόσμος

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, που συνεργάζεται με το γερμανικό εργαστήριο BioNTech, ανακοίνωσε σήμερα ένα «σχέδιο» που θα επιτρέψει τον περιορισμό σε μία εβδομάδα των καθ...

Στο Βελιγράδι έφτασαν 1 εκατομμύριο δόσεις του κινέζικου εμβολίου κατά της Covid19Κόσμος

Ένα εκατομμύριο δόσεις από το κινέζικο εμβόλιο Sinopharm έφτασαν σήμερα στο Βελιγράδι με ειδική πτήση τσάρτερ και θα αρχίσει να χορηγείται στη Σερβία από τη Δευτέρα. Το εμβόλιο αυτ...