ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιατί οι Τσέχοι είναι καχύποπτοι απέναντι στο εμβόλιο; - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Αν και αυτή τη στιγμή η Τσεχία παρουσιάζει μια από τις χειρότερες επιδημιολογικές εικόνες στην Ευρώπη οι πολίτες της επιδεικνύουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά προθυμίας να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Tο τελευταίο διάστημα σε πολλά ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης μπορεί να διαβάσει κανείς την εκτίμηση ότι η προθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν κατά της covid-19 σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το δείκτη εμπιστοσύνης που δείχνουν προς το πολιτικό σύστημα. Η παρατήρηση αυτή έχει ενδιαφέρον, αφενός γιατί φαίνεται να ισχύει σε αρκετές χώρες και αφετέρου επειδή αποδεικνύει ότι τελικά αν και οι πολιτικοί συνήθως επικαλούνται τις οδηγίες των ειδικών για τις σχετικές αποφάσεις τους, τελικά η κοινή γνώμη έχει αποκομίσει την εικόνα ότι αυτές λαμβάνονται με πολιτικά κίνητρα και κριτήρια.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα χαμηλών ποσοστών ετοιμότητας των πολιτών να εμβολιαστούν αποτελούν η Γαλλία και η Τσεχία. Για τη Γαλλία η κατάσταση είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο της θητείας του και οι αποφάσεις της κυβέρνησής του έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, που κάθε άλλο παρά ενίσχυσαν τη δημοφιλία του. Τα σκληρά περιοριστικά μέτρα των τελευταίων εβδομάδων μάλλον έχουν επιδεινώσει το γενικότερο κλίμα στη χώρα.

Λιγότερης προσοχής έχει τύχει ωστόσο η κατάσταση στην Τσεχία. Αυτή τη στιγμή η χώρα παρουσιάζει έναν από τους χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες στην Ευρώπη, όταν μάλιστα είχε περάσει αρκετά ήπια το πρώτο κύμα και είχε προχωρήσει σχεδόν σε μια ολική χαλάρωση το καλοκαίρι. Mε ένα πληθυσμό περίπου σαν της Ελλάδας (10,7 εκατ.) η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 870.000 κρούσματα και περισσότερους από 14.000 θανάτους. Συχνά κυκλοφορούν πληροφορίες που διαψεύδονται βεβαίως από το αρμόδιο υπουργείο ότι σε αρκετά νοσοκομεία υπήρξαν καταστάσεις triage, όπου δηλαδή οι γιατροί έπρεπε να διαλέξουν ποιόν ασθενή θα σώσουν και ποιόν θα αφήσουν στην τύχη του. Πολλοί είναι εκείνοι που αποδίδουν αυτή την κατάσταση σε κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, γνωστό και ως «Τραμπ του Μολδάβα», από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα δισεκατομμυριούχο, που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Η δημοτικότητα του είχε αρχίσει να φθίνει ήδη από το 2019, εξαιτίας αποκαλύψεων για μια σειρά από σκάνδαλα με παράνομες επιδοτήσεις των εταιριών του. Ωστόσο η έναρξη της πανδημίας «πάγωσε» τις πολιτικές εξελίξεις.

Ομως, όπως αναφέραμε, οι χειρισμοί του Μπάμπις επικρίθηκαν άλλοτε σαν πολύ χαλαροί και καθυστερημένοι, άλλοτε σαν υπερβολικά σκληροί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους πιο σκληρούς επικριτές του ανήκει και ο ακραία συντηρητικός πρώην πρόεδρος της χώρας Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος, αν και 80χρονος πια, συνεχίζει να διατηρεί πολιτικές φιλοδοξίες και δείχνει να θέλει να τις ικανοποιήσει, πρσεταιριζόμενος το στρατόπεδο των αρνητών των μέτρων.

Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις για την ετοιμότητα των Τσέχων να εμβολιαστούν τα ποσοστά κυμαίνονται από 40% στην καλύτερη και 30% στη χειρότερη περίπτωση. Kάποιοι το αποδίδουν αυτό και σε μια παραδοσιακή καχυποψία των Τσέχων απέναντι στους εμβολιασμούς γενικά. Αλλοι προσπαθούν να το εξηγήσουν με την εχθρική τους στάση απέναντι στο κράτος, εξαιτίας του κομμουνιστικού παρελθόντος της χώρας. Ομως αυτό δεν εξηγεί γιατί η άρνηση των εμβολίων παρατηρείται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στις ηλικίες μέχρι 35 ετών, σε ανθρώπους δηλαδή, που δεν έζησαν τον «υπαρκτό σοσιαλισμό».

Οι περισσότεροι αναλυτές αποδίδουν λοιπόν αυτή τη στάση σε ένα ακόμα σοβαρό πολιτικό λάθος της σημερινής κυβέρνησης, η οποία αφενός κράτησε συχνά μια αμφίσημη στάση στο θέμα και άργησε να ενημερώσει εγκαίρως και αξιόπιστα για τη χρησιμότητα των εμβολίων. Η Τσεχία έχει παραγγείλει μεν περίπου 16 εκατομμύρια εμβόλια. Και ο Μπάμπις εμβολιάστηκε πρώτος μαζί με κάποιους ηλικιωμένους, για να δώσει το καλό παράδειγμα. Αλλά το κλίμα παραμένει αρνητικό και οι επιστημόνες αναρωτιούνται πώς θα καταφέρει η χώρα να εμβολιάσει το 7ο% του πληθυσμού της για να υπάρξει η πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας. Στο μεταξύ οι γιατροί συνεχίζουν να δίνουν μάχες στα νοσοκομεία και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητηθεί βοήθεια από γειτονικές χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

 

Διαβάστε επίσης

«Φρούριο» η Ουάσινγκτον- Σε επιφυλακή και οι 50 Πολιτείες για ένοπλες διαδηλώσειςΚόσμος

Μετά την  δεύτερη παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη  στη Γερουσία   με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας και βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης» για...

Pfizer: Οι καθυστερήσεις στην παράδοση του εμβολίου θα περιοριστούν σε μία εβδομάδαΚόσμος

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, που συνεργάζεται με το γερμανικό εργαστήριο BioNTech, ανακοίνωσε σήμερα ένα «σχέδιο» που θα επιτρέψει τον περιορισμό σε μία εβδομάδα των καθ...

Στο Βελιγράδι έφτασαν 1 εκατομμύριο δόσεις του κινέζικου εμβολίου κατά της Covid19Κόσμος

Ένα εκατομμύριο δόσεις από το κινέζικο εμβόλιο Sinopharm έφτασαν σήμερα στο Βελιγράδι με ειδική πτήση τσάρτερ και θα αρχίσει να χορηγείται στη Σερβία από τη Δευτέρα. Το εμβόλιο αυτ...